Zeci de bucătari s-au întrecut la prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din Harghita - FOTO

Zeci de bucătari din Harghita şi din localităţi înfrăţite din Ungaria s-au întrecut, sâmbătă, la Nicoleşti, în prepararea cârnaţilor, la prima ediţie din judeţ a Festivalului Cârnaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

608 afișări
Imaginea articolului Zeci de bucătari s-au întrecut la prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din Harghita - FOTO

Zeci de bucătari s-au întrecut la prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din Harghita

Prima ediţie a Festivalului Cârnaţilor din judeţul Harghita a fost organizată în comuna Nicoleşti, la iniţiativa Asociaţiei Tinerilor din localitate, iar sâmbătă dimineaţă au fost sacrificaţi porci pentru a li se pune la dispoziţie participanţilor câte cinci kilograme de carne şi slănină, bucătarii aducându-şi doar ustensilele şi condimentele specifice.

O condiţie a fost ca reţetele de cârnaţi să fie tradiţionale, unele dintre ele fiind vechi de sute de ani.

"Noi o să preparăm mai multe feluri de cârnaţi, după şase reţete, cu boia, cu caşcaval, iuţi, însă, după părerea mea, cel mai bun cârnat este cel bine condimentat", a spus una dintre concurente.

Un alt concurent, venit cu echipa din Ujkigyos, Ungaria, a povestit despre celebrii cârnaţi din Gyula şi Bekescsaba, care şi-au pierdut savoarea de altădată.

"Cândva au fost foarte gustoşi şi acum se mai fac, dar produsele industriale nu au aceeaşi calitate. Noi o să preparăm cârnaţi după reţeta tradiţională, care s-a păstrat în satele şi comunele din zona din care venim, cu boia, sare, piper, usturoi, chimion şi, după gust, mai condimentăm şi cu ardei iute", a spus el.

Jurizarea a fost făcută de bucătari renumiţi, deţinători ai multor titluri de cavaleri culinari, între ei fiind şi Dekany Ferencz din Ungaria, numit "Regele Cârnaţilor".

"Ce să lipsească din cârnaţi? Nimic! Totul trebuie pus, dar în special carne de foarte bună calitate şi acele condimente care sunt pe gustul fiecăruia. Pentru că cel mai gustos cârnat din lume este cel preparat acasă. Ce o să îi placă juriului este o chestiune subiectivă. Juriul trebuie să decidă pentru că, fiind vorba despre un concurs, trebuie să fie şi câştigători", a explicat el.

Mulţi dintre participanţi au fost atraşi de arome, gustând din cârnaţii proaspeţi.

"Sunt din Japonia, călătoresc prin Europa şi îmi vizitez prietenii, care m-au invitat aici. Este foarte interesant, e o cultură nouă pentru mine şi mi se pare minunat că întreaga comunitate se adună la acest festival. Şi la noi se prepară cârnaţi, dar nu sunt aşa de proaspeţi şi de mari; ai noştri sunt mici", a afirmat o turistă.

După prepararea cârnaţilor, organizatorii au mai programat un concurs în urma căruia va fi desemnat cel mai gustos cârnat uscat, preparat înainte de Crăciun, şi cea mai gustoasă slănină afumată.

Festivalul Cârnaţilor a fost ultima întâlnire de acest fel a comunităţii înainte de intrarea în postul Paştelui.

"Am organizat acest festival acum, înainte de intrarea în post, ca să ne putem distra, să putem mânca bine, să mai bem puţin, că aşa se cuvine la ţară, şi văd că lumea se distrează bine, înseamnă că am reuşit", a spus Andras Robert de la Asociaţia Tinerilor din Nicoleşti.

Petrecerea se va încheia duminică dimineaţă, la finalul unui bal care se va desfăşura, începând de sâmbătă seară, la Căminul Cultural din localitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici