Zeci de case inundate în Bistriţa-Năsăud şi peste 30 de persoane evacuate din calea apelor

Zeci de locuinţe din Bistriţa-Năsăud şi o şcoală generală din municipiul Bistriţa au fost inundate în urma unei ploi torenţiale care a căzut miercuri seara în judeţ. Peste 30 de persoane au fost evacuate de pompieri după ce casele au fost înconjurate de ape, trasmite corespondentul Mediafax.

936 afișări
Imaginea articolului Zeci de case inundate în Bistriţa-Năsăud şi peste 30 de persoane evacuate din calea apelor

Zeci de case inundate în Bistriţa-Năsăud şi peste 30 de persoane evacuatedin calea apelor

O furtună puternică a inundat zeci de case din mai multe comune din Bistriţa-Năsăud, pompierii intervenind şi pentru evacuarea a peste 30 de persoane din imobilele înconjurate de ape. Furtuna puternică a afectat şi mai multe tronsoane din drumurile naţionale 17 C şi 17 D, circulaţia fiind blocată temporar dar şi drumurile de acces către localităţile componente ale municipiului Bistriţa - Ghinda şi Slătiniţa. Pe 112 au fost înregistrate sute de apeluri, cele mai mari probleme fiind înregistrate în comuna Dumitra şi Budacu de Jos.

Conform informaţiilor furnizate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, la Dumitra au fost evacuate din imobile trei persoane, între care şi un copil şi la ora transmiterii acestei ştiri nicio
persoană nu se mai află în pericol. În comuna Dumitra apele au inundat zeci de gospodării, autorităţile lucrând pentru deblocarea drumului naţional 17 C care leagă Bistriţa de Năsăud şi care a fost blocat de aluviuni.

În comuna Budacu de Jos, cota de inundaţii a fost depăşită cu 60 cm pe râul Budac, pompierii evacuând din calea apelor aproximativ 30 de persoane. Tot aici au fost inundate aproximativ 50 de case şi curţi.

“Intervenţiile sunt în dimanică. Se acţionează în municipiul Bistriţa, la Şcoală Generală nr. 6, pentru evacuarea apei de la demisol şi au loc mai multe intervenţii pentru sprijinirea populaţiei afectate de precipaţii pe
mai multe străzi din municipiul Bistriţa dar şi în mai multe comune din judeţ. La Dumitra există mai multe persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuaţi din casă. Până acum pompierii militari năsăudeni au evacuat un copil şi mama acestuia dintr-o casă şi o altă femeie aproximativ 60 de ani dintr-o altă casă. Conform CLSU Budacu de Jos, aproximativ 50 de case/curţi/gospodării din localitatea Jelna au fost inundate, circa 20 - 30 de persoane au fost evacuate preventiv, în condiţii de siguranţă după ce apa intrase şi în case. Şi SVSU Şieu intervine cu motopompe şi buldoexcavator pentru sprijinirea populaţiei din localitate, din primele date, sunt 15 case sunt inundate” a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus.

Din cauza ploilor drumurile de acces spre localităţile componente ale municipiului Bistriţa Ghinda şi Slătiniţa au fost blocate de alunecări de teren şi de aluviuni, pompierii militari şi voluntari intervenind pentru deblocarea acestora.

În întreg judeţul intervenţiile sunt în desfăşurare, fiind chemaţi la muncă şi pompierii care se aflau în zilele libere. Conform Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, la această oră intervin 10 echipaje de pompieri militari şi toate echipele de voluntari din localităţile afectate pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii.

„Încă din jurul orei 18.00 au fost chemaţi din turele libere pompierii militari şi încadrează echipaje cu motopompe şi alte mijloace tehnice pentru a sprijini populaţia din municipiul Bistriţa, oraşul Năsăud şi alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr. de urgenţă unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt în pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slătiniţa, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidenţă şi în funcţie de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt in pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât şi de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situaţii de urgenţă” a mai spus Marius Rus.

Prefectura Bistriţa-Năsăud a anunţat că a fost activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe lângă autorităţi şi pompieri, intervenind şi poliţiştii şi jandarmii. Autorităţile fac apel la populaţie să sune la 112 numai în situaţii de urgenţă.

“Am activat CJSU şi suntem cu toţii în teren, monitorizăm activitatea şi acţionăm peste tot pe unde este nevoie! Colegii de la Instituţia Prefectului, ISU Bistriţa - Năsăud, IPJ BN, Jandarmeria Bistrita intervin
deja şi ştiu cât este de important să acţioneze în cel mai scurt timp! Vă rugăm să sunaţi la 112 în situaţii de urgenţă! Urmează o noapte lungă” a transmis prefectul Ovidiu Victor Frenţ.

Judeţul Bistriţa-Năsăud s-a aflat, miercuri, sub avertizare cod portocaliu de vreme severă. Meteorologii au emis miercuri seara şi o averizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă până joi, 16 mai, la ora 7.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici