Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă

Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, în special porumb, floarea soarelui şi soia, sunt afectate de secetă, reprezentanţii Consiliului Judeţean declarând că în acest context preţurile alimentelor se vor majora în toamnă, iar în pieţe vor fi puţine legume şi fructe autohtone.

353 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă

Zeci de mii de hectare de culturi agricole din judeţul Timiş, afectate de secetă (Foto: Radu Aneculaesi / Mediafax Foto)

Specialistul în agricultură de la Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, Nicolae Oprea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că zeci de mii de hectare de teren din judeţul Timiş sunt afectate de seceta din această vară, fiind vorba, în special, despre culturi de porumb, floarea soarelui şi soia.

"Încă nu se ştie exact suprafaţa de teren afectată de secetă, dar estimăm că este vorba de zeci de mii de hectare cultivate cu floarea soarelui, cu porumb şi cu soia. Angajaţi ai primăriilor din judeţ, alături de specialişti de la Camera Agricolă, culeg datele de pe teren, întocmesc procese verbale, iar către sfârşitul acestei luni vom putea face o primă evaluare a suprafeţei de teren afectată de secetă în Timiş. Sunt suprafeţe întinse afectate în totalitate acolo unde, porumbul de exemplu, nu a legat sau a legat parţial sau incomplet. O asftel de secetă, aşa cum e acum, de la începutul verii, însoţită de arşiţă, nu a mai fost în ultimii trei-patru ani", a declarat Nicolae Oprea.

Nicolae Oprea a mai spus că datele culese de pe teren vor fi transmise Ministerului Agriculturii în speranţa că agricultorii vor primi ajutoare de stat pentru culturile afectate de secetă.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate de secetă sunt zonele din sudul şi sud-estul judeţului Timiş.

Oprea susţine că, în urma secetei, din toamnă produsele se vor scumpi şi, mai mult decât atât, vor fi foarte puţine legume şi fructe autohtone în pieţe.

"Se vor scumpi alimentele de la seceta extremă. Cei care recoltează porumb vor ridica preţul. De asemenea, la furaje va fi o problemă, pentru că cei care cresc animale nu au furaje. Şi preţurile la floarea soarelui vor creşte, cu siguranţă. Vor fi creşteri de preţuri şi la legume şi fructe deoarece şi acestea sunt afectate de secetă. Produsele autohtone vor fi foarte puţine pe piaţă, în toamnă, astfel că cel mai probabil ne vom baza pe ce importăm", a mai spus Nicolae Oprea.

Temperaturile din această vară în judeţul Timiş au depăşit frecvent 35 de grade Celsius, astfel încât au fost emise numeroase avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă în zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici