Zeci de percheziţii ale DIICOT la spărgători de seifuri şi case de lux

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş, efectuează, miercuri, 45 de percheziţii în judeţele Timiş şi Arad pentru destructurarea unei grupări specializate în furturi din locaţii de lux şi tentativă la omor calificat.

842 afișări
Imaginea articolului Zeci de percheziţii ale DIICOT la spărgători de seifuri şi case de lux

Zeci de percheziţii ale DIICOT la spărgători de seifuri şi case de lux

Potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de DIICOT, în cazul persoanelor vizate de percheziţii există suspiciunea că din 2013, aceştia ar fi avut ca preocupare săvârşirea unor furturi de lux în zona de vest a ţării, de la mai multe persoane şi firme.

DIICOT arată că suspecţii acţionau în mod foarte precaut şi premeditau cu atenţie fiecare faptă, astfel, înainte de a acţiona, membrii grupării strângeau informaţii detaliate cu privire la locaţiile vizate şi persoanele păgubite, atât prin monitorizări şi filaje repetate ale locaţiilor, cât şi prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locaţiile vizate.

„Gruparea se concentra doar asupra unor locaţii în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor şi sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracţie şi sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate. Planul infracţional era stabilit în prealabil, pe baza informaţiilor obţinute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte şi sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp”, se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit documentului citat, membrii grupării obişnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locaţiilor, existând şi situaţii când suspecţii au pătruns în locaţiile vizate din alte spaţii învecinate.

De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecţii sustrăgeau şi unităţile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor, potrivit DIICOT.

Suspecţii acţionau purtând cagule şi mănuşi, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare. Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme.

DIICOT mai arată că cei acuzaţi obişnuiau să îşi planifice uneori mai multe “lovituri” succesive, concentrându-se pe seifuri ale unor societăţi cu acelaşi profil de activitate.

Potrivit anchetatorilor, în 1 şi 2 ianuarie, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri din Timiş, iar în noaptea de 12 spre 13 februarie au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparţinând unor societăţi cu profil de activitate “pariuri sportive” din judeţului Arad.

În timp ce acţionau la locaţiile citate, membrii grupării au fost surprinşi şi urmăriţi de poliţişti, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau aceştia. Pentru a-şi asigura scăparea, suspecţii au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliţie, determinându-l pe agentul aflat la volan să efectueze o manevră bruscă pentru a evita impactul, ceea ce a avut drept consecinţă ieşirea în decor şi a punerii în pericol a vieţii poliţistului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici