Video Zeci de persoane cer în faţa Primăriei din Alba Iulia sancţionarea consilierului Rareş Buglea: "Nu rasismului, clasicismului, misogismului" - GALERIE FOTO, VIDEO

Circa 50 de persoane protestează, joi, în faţa Primăriei Alba Iulia, cerând sancţionarea "simbolică şi politică" a consilierului Rareş Buglea, cel care în 2013 a propus sterilizarea femeilor rome, transmite corespondentul MEDIAFAX.

710 afișări

GALERIE FOTO

Acţiunea este organizată de Asociaţia "E-Romnja" (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), în contextul în care consilierul local liberal Rareş Buglea, cel care propusese sterilizarea femeilor rome, a afirmat, în 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, că nimeni nu poate să-l determine să-şi retragă cuvintele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei circa 50 de protestatari din Alba, Cluj, Mureş şi Bucureşti poartă pancarte cu mesaje precum "Nu rasismului, clasicismului, misogismului", "Buglea, nu avem nevoie să ne spui când şi cum să facem copii", "Corpurile femeilor aparţin femeilor" sau "Genocidul romilor a început cu sterilizare".

În opinia Asociaţia "E-Romnja", autorităţile locale au încurajat prin tăcere "atitidudinea rasistă" a consilierului, întrucât "au ignorat" declaraţiile acestuia din 2013.

”Astfel de declaraţii nu trebuie tolerate. Autorităţile locale împreună cu clasa politică la nivel local trebuie să îşi asume răspunderea pentru situaţia în care trăiesc femeile din diferite grupuri sau etnii. Agenda politică în perioada campaniei electorale nu trebuie să fie marcată de mesaje naziste, rasiste şi eugenice”, susţine asociaţia.

Preşedintele Asociaţiei "E-Romnja", Carmen Gheorghe, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că protestatarii cer "sancţionarea simbolică şi politică" a lui Buglea pentru declaraţiile sale, respectiv colegii acestuia să se disocieze de mesajele lui şi să fie exclus din partid.

În februarie 2013, Rareş Buglea a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei, bine, dragii mei, acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţinea numeroase greşeli gramaticale.

În urma postării, CNCD l-a amendat cu 8.000 de lei pentru discriminare pe consilierul local în CL Alba Iulia. Rareş Buglea.

În aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, consilierul local a fost invitat de Primărie ca moderator la un eveniment, unde a spus: "Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţia copii câţi poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea“.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici