Zegrean, ales pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale. Cei trei noi membri au participat la prima şedinţă

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu au participat, luni, la prima şedinţă în calitate de judecători ai Curţii Constituţionale. Judecătorul Augustin Zegrean a fost ales, în şedinţa de luni, pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale.

584 afișări
Imaginea articolului Zegrean, ales pentru un nou mandat de preşedinte al Curţii Constituţionale. Cei trei noi membri au participat la prima şedinţă

Augustin Zegrean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Augustin Zegrean a declarat că a fost ales cu "majoritate suficientă" în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, pentru un nou mandat de trei ani.

El a spus că CC şi-a făcut datoria, a respectat Constituţia, legea, iar pe viitor va face acelaşi lucru.

Zegrean a mai spus, referitor la cei trei noi membri ai CC, că actuala componenţă nu este, în opinia lui, mai importantă decât cea anterioară.

"Nu spun că este mai importantă componenţa de acum decât cei care au plecat. Erau buni şi au dovedit această calitate, dar nu va fi mai jos Curtea decât a fost până acum. Va fi, în schimb, mai tânără. În vechea componenţă, aveam peste 600 de ani toţi la un loc, acum avem doar 520", a spus preşedintele CC.

Pentru aceeaşi funcţie a candidat Tudor Toader, scorul în urma votului fiind de 7 la 2, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Noii judecători ai Curţii Constituţionale, Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu, numiţi pentru un mandat de nouă ani, au depus jurământul de învestitură, luni, în faţa şefului statului, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

După depunerea jurământului de învestitură, membrii Curţii Constituţionale s-au reunit în prima şedinţă în noua componenţă, în care a fost ales preşedintele CC pentru următorii trei ani.

Daniel Morar, Mona Pivniceru şi Valer Dorneanu i-au înlocuit la Curtea Constituţională pe judecătorii Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru, cărora le-a expirat mandatul pe 8 iunie.

Potrivit articolul 5 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CC se compune din nouă judecători numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit, trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României. De asemenea, acelaşi articol prevede că CC se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Printr-un decret din 18 aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu l-a numit judecător al Curţii Constituţionale pe Augustin Zegrean, care şi-a intrat în funcţie în 13 iulie 2007, mandatul său expirând în 2016.

Zegrean a fost desemnat pe 17 iunie 2010 în funcţia de conducere a instituţiei, pentru trei ani. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Augustin Zegrean (59 de ani) este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca (1980). Între 1980 şi 1988 a fost consilier juridic, după care a fost avocat în Baroul Bistriţa-Năsăud, specializat în drept civil şi comercial. Între 1990 şi 1992, Zegrean a fost senator PD, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei de redactare a Constituţiei. În 2004, a fost ales deputat, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici