ZF Pharma Summit - Oprescu: Au fost ani în care sistemul sanitar a fost susţinut de producătorii de medicamente

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat, luni, la ZF Pharma Summit, că sănătatea este subfinanţată, iar politicienii îi acordă atenţie doar înainte de alegeri, de aceea în unii ani sistemul sanitar a fost susţinut de producătorii de medicamente.

175 afișări
Imaginea articolului ZF Pharma Summit  -  Oprescu: Au fost ani în care sistemul sanitar a fost susţinut de producătorii de medicamente

Sorin Oprescu (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Au uitat cu toţii de ambulatoriile de pe teren, cele de sector, medicii de acolo nu mai erau plătiţi de nimeni, activitatea era remunerată de Dumnezeu-ştie-cine, iar spitalele au mers din subfinanţare în subfinanţare. Fiecare putere politică începea înainte de alegeri cu ideea că sănătatea e prioritatea absolută. Dar, din patru în patru ani, datoriile s-au rostogolit şi au existat ani în care sistemul sanitar, din punctul de vedere al medicaţiei şi uneori al aparaturii, a fost susţinut de producătorii de medicamente", a spus Oprescu.

Legat de pachetul de bază oferit în sistemul de sănătăte, Oprescu a spus că acesta este atât de sărac în servicii, încât guvernanţilor "le-a fost ruşine" să îl comunice.

"După 23 de ani, începem iar să comunicăm pachetul de bază. De când funcţionează Casa (Casa Naţională de Asigurări de Sănătzate, n.r.) avem pachetul de bază, dar el nu a fost comunicat niciodată pentru că tuturor guvernanţilor le-a fost ruşine. În unii ani pachetul de bază a însemnat doar două sau trei analize", a declarat primarul.

Oprescu a mai spus că regionalizarea României va trebui să ţină cont şi de poziţionarea marilor spitale.

"La viitoarea regionalizare trebuie să se ţină cont de un spital-pilon al fiecărei regiuni, cu un spital de asistenţă cronică, şi cred că putem intra în linie dreaptă, să ne ţinem doctorii acasă, să îi trimitem la studii şi să se întoarcă, pentru că ceea ce s-a întâmnplat în ultimii ani e emigrare economică. Oamenii nu mai suportă păcăleala şi nu mai cred într-un orizont bun pentru ei", a spus Oprescu.

El a vorbit, de asemenea, despre problema finanţării şi despre cheltuielile spitalelor, spunând că banii plătiţi de administraţia locală pentru lumină, întreţinere, amenajări, reparaţii şi eventual pentru consolidarea spitalelor, ce reprezintă 8 - 11 la sută din bugetul spitalului, ar trebui să fie în schimb investiţi în achiziţia de materiale sanitare.

Ediul a precizat că, în ultimii cinci ani, a alocat, celor 19 spitale din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), 179 de milioane de euro, bani din care s-a achiziţionat aparatură de înaltă performanţă, s-au modernizat sălile de opraţie, terapie intensivă şi saloanele şi s-au reabilitat clădiri. Totodată, primăria a început anul acesta construcţia a două spitale noi - Spitalul Clinic de Copii "Victor Gomoiu" şi Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici