Video Ziua decisivă: Candidaţii pentru funcţia de procuror-şef al DNA susţin interviurile cu Toader: Dacă spuneam că nominalizez unul, era antepronunţare/ Mirică: Sper să nu conteze că sunt apropiată de Kovesi/ Lazăr: Sunt pregătit

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA vor susţine, joi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă.

2237 afișări

Cristian Lazăr, înainte de interviul pentru şefia DNA: Sunt pregătit,pentru că altfel nu m-aş fi prezentat

Procurorul Cristian Lazăr a declarat, înainte de interviul cu Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, că este pregătit pentru discuţie, „altfel nu s-ar fi prezentat” şi că speră că ministrul Justiţiei va lua o decizie înţeleaptă.

„Sunt pregătit, pentru că altfel nu m-aş fi prezentat. Pe ceilalţi îi văd la fel de calificaţi cum mă văd pe mine”, a declarat procurorul Cristian Lazăr, înainte de interviul cu Tudorel Toader.

Acesta a mai spus că speră ca ministrul să ia o decizie înţeleaptă.

Florentina Mirică, înainte de interviul cu Tudorel Toader: Sper să nu conteze că sunt apropiată de Codruţa Kovesi

Florentina Mirică a declarat, înainte să susţină interviul pentru funcţia de şef al DNA în faţa lui Tudorel Toader, că e pregătită şi că faptul că este apropiată de Codruţa Kovesi nu ar trebui să conteze la concurs, pentru că nu este un argument legal. Mirică mai spune că are încredere în ministru.

„Sunt pregătită. Sper că experienţa şi proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituţie, care trebuie să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile legale. Ştim cu toţii că fenomenul corupţiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupţie, acea ciocolată dată la ghişeu, înscrierea copiilor la grădiniţă, până la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-şi exercite atribuţiile legale. (...) Aş vrea să lămuresc o informaţie, şi anume că aş fi avut o acţine disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor, este greşit. Nu este adevprat. Acţiunea a privit o dispută juridică, ce a fost tranşată de CCR şi anume că dreptul la apărare este prioritar faţă de protecţia informaţiilor clasificate”, a declarat procurorul Florentina Mirică, înainte de a intra în sediul Ministerului Justiţiei,

Întrebată dacă ar trebui să conteze la interviu faptul că este apropiată de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul Mirică a spus: „În mod evident, nu este un argument legal şi sper să nu conteze. (...) Întotdeauna am avut încredere în ministrul Justiţiei”.

De asemenea, aceasta a mai subliniat că acest interviu „este un început bun acest interviu” în ceea ce priveşte transparenţa acestui interviu.

La sediul Ministerului Justiţiei s-a mai prezentat şi adjunctul DNA, Marius Iacob, care nu a făcut nicio declaraţie.

Tudorel Toader: La 9 începem. Dacă spuneam că nominalizez unul, era antepronunţare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi dimineaţă că începând cu ora 9:00 îi aşteaptă la interviu pe cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, subliniind încă o dată faptul că e posibil ca niciunul să nu fie desemnat în funcţie.

„Potrivit celor pe care vi le-am spus de foarte multe ori, deci la orele 9 începem interviul, i-am invitat să se prezinte într-o anumită ordine, neputând fi alta decât alfabetică. Noi am studiat programele manageriale, dosarul, îi aşteptăm la ora 9:00. Este posibil ca unul dintre candidaţi să fie desemnat pentru procuror-şef, după cum este posibil ca niciunul să nu fie. Speculaţia e a duneavoastră, eu am redat cele două variante posibile. (...) Dacă v-aş fi spus că sigur nominalizez unul era o antepronunţare, eu v-am redat variantele posibile”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA vor susţine, joi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că, iniţial au fost stabilite trei zile pentru susţinerea interviului de către candidaţii pentru conducerea DNA, neştiind câţi procurori se vor înscrie, iar miercuri se va stabili exact când va avea loc acesta.

"Dosarele sunt complete. Prin urmare, eu nu mai pot elimina acuma din competiţie pe motivul care? Că am apreciat eu programul managerial altfel? Nu se poate aşa ceva. Noi am planificat iniţial trei zile pentru interviu, neştiind câţi candidaţi sunt. Vom hotărî în comisie astăzi", a declarat Tudorel Toader, la sediul ministerului.

Marţi, ministerul Justiţiei anunţa că toţi cei patru candidaţi pentru şefia DNA, respectiv Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu, întrunesc condiţiile legale pentru a susţine interviul.

Candidaţii declaraţi admişi cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale de participare la selecţie vor susţine un interviu joi, ora 09.00, la sediul Ministerului Justiţiei, potrivit anunţului publicat pe pagina instituţiei.

Ministrul Justiei a anunţat iniţial că interviurile candidaţilor pentru conducerea DNA vor avea loc joi, urmând ca vineri să fie anunţată o concluzie. Tudorel Toader a precizat că e posibil ca unul din cei patru să fie desemnat pentru şefia DNA, dar e posibil să nu fie desemnat niciunul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici