Video Ziua Franţei. Klaus Iohannis le-a urat noroc francezilor în finala de la CM 2018: Bonne chance pour demain avec le football | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a urat noroc echipei de fotbal a Franţei înaintea finalei Campionatului Mondial din Rusia, sâmbătă, în timpul discursului prilejuit de Ziua Franţei, el afirmând că prietenia româno-franceză este specială.

513 afișări

”Nedorind să ignor ce se mai întâmplă în lume, daţi-mi voie să vă urez «Bonne chance pour demain avec le football!»”, a spus Klaus Iohannis la finalul discursului său ţinut cu ocazia Zilei Franţei.

În discursul său de la Ambasada Franţei, Iohannis a apreciat că Ziua Naţională a Franţei este sărbătorită în acest an într-un moment de însemnătate deosebită pentru relaţia istorică dintre cele două ţări, respectiv Centenarul Marii Uniri.

”Naţiunea română va rămâne veşnic recunoscătoare Franţei, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră şi a contribuit, prin credinţa în victorie şi ataşamentul pentru cauza libertăţii, la făurirea idealului naţional al Marii Uniri. 2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România - Franţa, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Preşedintele Macron, la Paris, la sfârşitul lunii noiembrie. Fără a neglija trecutul, Sezonul este orientat către viitor şi urmăreşte să pună în lumină un destin comun, într-o Europă pe care împreună, România şi Franţa, ne-o dorim mai puternică”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului român a mai spus că de 10 ani există între România şi Franţa un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care doreşte să-l aprofundeze şi, în acelaşi timp, să-i dea mai multă concreteţe.

”Celebrarea în acest an a unui deceniu de la consacrarea relaţiei strategice este o imensă oportunitate pentru a strânge şi mai mult legăturile noastre, dar şi pentru a lucra împreună pentru relansarea proiectului european, în special din perspectiva apropiatei Preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Ultimii ani au cunoscut un elan remarcabil în relaţia cu Franţa. Contactele politico-diplomatice sunt numeroase şi foarte bune. În 2016 şi în 2017 am avut plăcerea să primesc în vizită în România doi preşedinţi francezi. Pentru domnul Preşedinte Macron, vizita din august 2017 a fost prima vizită bilaterală în regiunea noastră. Aceste întâlniri, precum şi densitatea contactelor la toate nivelurile, au contribuit la aprofundarea relaţiei bilaterale strategice şi a cooperării la nivel european. Prietenia româno-franceză este specială şi datorită celor două comunităţi deja tradiţionale, care acţionează ca adevăraţi ambasadori în viaţa de zi cu zi”, a adăugat Klaus Iohannis.

Comunitatea română din Franţa, a apreciat preşedintele Iohannis, a demonstrat că este un contribuitor important la dinamica economică şi socială a societăţii franceze, iar comunitatea franceză din România, şi mulţi dintre ei se află astăzi aici, şi mă bucură acest lucru, este o comunitate vivace, activă în mediul economic şi nu numai.

”Nimeni nu şi-ar putea imagina că relaţia dintre statele noastre ar fi la fel fără francofonia pe care o împărtăşim. Limba franceză, care a fost introdusă încă din 1776 ca disciplină obligatorie la Academia Domnească din Bucureşti, rămâne şi astăzi a doua limbă străină studiată în şcoli, iar România este principalul pol regional francofon, fiindu-i consacrat statutul de stat - far al francofoniei. Dincolo de semnificaţiile istorice pentru Franţa, 14 iulie a devenit şi o sărbătoare a valorilor democratice care ne unesc: ataşamentul faţă de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetăţean să poată reuşi în viaţă şi în societate - ceea ce numim egalitate - şi convingerea că nimeni nu trebuie lăsat în voia sorţii, şi anume fraternitatea. Sunt convins că doar unindu-ne forţele în spiritul fraternităţii noastre istorice, România şi Franţa vor contribui ca două ancore de stabilitate, la un capăt şi celălalt al Uniunii Europene, la reuşita relansării proiectului unei Uniuni mai puternice. Închei prin a vă ura, Franţei, francezilor: «La mulţi ani!». Vive la France! Vive la Roumanie”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici