Ziua Internaţională a Apei: O garnitură de metrou, pictată integral de opt grafferi. Pe ce rută va circula trenul - GALERIE FOTO

O garnitură de metrou a fost pictată integral de opt grafferi, în noaptea de miercuri spre joi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Apei, cu peisaje marcate de lipsa sau abundenţa apei, bucureştenii primind însă cu răceală iniţiativa companiei Apa Nova.

1797 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională a Apei: O garnitură de metrou, pictată integral de opt grafferi. Pe ce rută va circula trenul - GALERIE FOTO

Ziua Internaţională a Apei: O garnitură de metrou, pictată integral de opt grafferi. Pe ce rută va circula trenul (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit directorului adjunct al Apa Nova, Epsică Chiru, garnitura de metrou de şase vagoane va circula 30 de zile pe magistrala 3 Preciziei - Anghel Saligny şi a fost pictată, legal de această dată, în depoul Pantelimon, de opt artişti urbani din ţară.

Iniţiativa proiectului a avut-o compania Apa Nova, iar demersul a avut sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, al Metrorex şi al Centrului de Informare ONU.

Epsică Chiru recunoaşte că a cerut ca desenele, care ilustrează zonele polare, cu gheţari, şi cele deşertice, cu dune, să fie pictate de grafferi pe tabla proletară a unei garnituri vechi de metrou, model din '79, nu pe plexiglass-ul imaculat al garniturilor canadiene Bombardier.

"Nu am îndrăznit să facem asta pe o garnitură nouă de metrou", ne-a declarat, amuzat, directorul adjunct Epsică Chiru.

Iniţiativa, gândită să atragă atenţia bucureştenilor asupra importanţei resurselor de apă, nu a determinat, la primele ore ale dimineţii, o reacţie notabilă din partea acestora, dar a generat păreri divergente.

În cele câteva secunde înaintea urcării în garnitura de metrou un bărbat de aproximativ 65 de ani cu o sacoşă de plastic în mână şi o bască muncitorească împinsă spre ceafă a declarat, distrat, că desenele sunt frumoase, apoi a continuat pe un ton serios, spunând că nu îi plac.

Mai familiarizaţi cu cripticele tag-uri din grafitti, înţelese doar de cei care le fac, la limita dintre artă urbană şi vandalism, un grup de băieţi care păreau ameninţaţi de examenul de capacitate au apreciat desenele grafferilor.

"(Trenul - n.red.) e mişto, diferit de celelalte. Îmi place, îi dau like pe Facebook", a spus unul dintre ei, ţinându-şi în mână rucsacul portocaliu .

Nu la fel de bine a fost primită iniţiativa Apa Nova de o tânără de 25 de ani, într-un moment în care trenul dedicat Zilei Internaţionale a Apei şi altul plin de tag-uri au ajuns concomitent în staţia Unirii.

"(Desenele - n.red.) sunt oribile. Nu e nicio diferenţă între cele două garnituri", a spus tânăra, strângându-şi buzele rujate cu un maro cazon într-o micro-expresie de dezgust.

Doar un bărbat trecut de prima, poate chiar şi de a doua tinereţe, care îşi aştepta metroul citind un ziar distribuit gratuit, a fost de părere că iniţiativa este lăudabilă şi că "e bine" să fie promovate astfel de evenimente, apoi a "dispărut" în spatele dunelor de nisip pictate pe nişte uşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici