Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată prin evenimente în Capitală şi în ţară

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie, va fi marcată în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară prin evenimente printre care iluminarea în albastru a unor clădiri reprezentative şi o conferinţă internaţională găzduită de Palatul Parlamentului, informează organizatorii.

1171 afișări
Imaginea articolului Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată prin evenimente în Capitală şi în ţară

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată prin evenimente în Capitală şi în ţară (Imagine: Shutterstock)

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) organizează astfel, prin intermediul fundaţiilor şi asociaţiilor membre, o serie de manifestaţii şi evenimente, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a publicului asupra autismului dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra nevoilor comunităţii persoanelor cu autism din România. 

În Bucureşti, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Învingem Autismul şi Asociaţia Help Mălin, membre ale FEDRA, au pregătit acţiuni şi manifestaţii publice, precum şi o conferinţă internaţională.

În nopţile de 1 spre 2 şi 2 spre 3 aprilie, vor fi iluminate în albastru clădirile Guvernului şi Parlamentului, iar în noaptea de 2 spre 3 aprilie, Teatrul Naţional şi Arcul de Triumf.

În 2 aprilie, la iniţiativa Asociaţiei AUTISM România, vor fi depuse de cereri de emigrare la ambasada Marii Britanii, ca "semnal de alarmă cu privire la lipsa de speranţă a parinţilor, legat de şansele pe care le au copiii lor cu autism în România", se menţionează în comunicat.

Tot în 2 aprilie, la piaţeta de deasupra parcării subterane de la Universitate, zeci de persoane se vor grupa în forma fundei puzzle (simbolul luptei contra autismului) şi vor fi lansate baloane albastre.

La 3 aprilie, Palatul Parlamentului va găzdui conferinţa internaţională cu tema "Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării, funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist". La eveniment vor participa reprezentanţi ai unor instituţii prestigioase din SUA, Finlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda şi Suedia, ţări cu vastă experienţă de furnizare de servicii şi de integrare a persoanelor cu autism şi cu dizabilităţi în general, reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, autorităţilor naţionale şi locale, organizaţiilor neguvernamentale de profil.

Simultan, în aceeaşi perioadă, organizaţiile membre FEDRA desfăşoară evenimente similare în Baia Mare, Bistriţa Năsăud, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Piatra Neamţ, Piteşti, se mai arată în comunicat.

Astfel, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru Casa Sfatului din Braşov, Cetatea Braşov, Centrul Cultural Reduta din Braşov, Primăria Braşov, Primăria şi Turnul Ştefan din Baia Mare, Centrul Istoric din Bistriţa Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca, Centrul de Zi Innocenzo Fiore din Craiova, Primăria Iaşi, Universitatea "Al. I Cuza" Iaşi, Universitatea "Petre Andrei" Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, Turnul lui Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ şi Primăria Municipiului Piteşti.

Toate clădirile iluminate în albastru în jurul datei de 2 aprilie se alătură campaniei internaţionale "Light It Up Blue", în cadrul căreia în jur de 3.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în aceeaşi culoare, purtând mesajul persoanelor cu autism.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost stabilită pentru 2 aprilie de Organizaţia Naţiunilor Unite, în urmă cu cinci ani.

Autismul este o tulburare complexă care afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează unul din 100 de copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici