Ziua Justiţiei | Toader: Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului / Lazăr: Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, duminică, de Ziua Justiţiei, un mesaj, precizând că justiţia este un serviciu de interes public şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului.

512 afișări
Imaginea articolului Ziua Justiţiei | Toader: Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului / Lazăr: Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani

Ministrul Tudorel Toader, mesaj de Ziua Justiţiei: Justiţia trebuie să fie în slujba cetăţeanului

"La mulţi ani Justiţiei române ! Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică din luna iulie, potrivit art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 364/1994. Justiţia este un serviciu de interes public, esenţială în procesul de consolidare a statului de drept, este şi trebuie să fie în slujba cetăţeanului, garantul realizării drepturilor şi libertăţilor fundamentale", a scris, pe Facebook, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader le-a mulţumit şi i-a felicitat pe toţi magistraţii "care, cu profesionalism şi onestitate realizează sau participă la realizarea justiţiei".

Lazăr: Ziua Justiţiei - prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Justiţiei, precizând că aceasta ar trebui să consttuie un prilej de reflecţie în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani, respectiv modificările codurilor, dar şi atacurile la adresa magistraţilor.

"Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă. Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere şi identitate a sistemului judiciar ? În primul rând, prin semnalul de unitate şi de implicare pe care magistratura, judecători şi procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public", se arată în mesajul procurorului general al României, remis duminică MEDIAFAX.

Augustin Lazăr a mai transmis că societatea, din perspectiva nevoii de dreptate socială şi a aşteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar, trebuie să conştientizeze că independenţa procurorilor este esenţială pentru statul de drept, fiind garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente.

"Independenţa procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţean. Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituţional al Ministerului Public de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat un proiect privind formarea şi perfecţionarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituţionale, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum şi a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului", potrivit sursei citate.

În finalul mesajului, Augustin Lazăr le transmite cetăţenilor, "justiţiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, că vom acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici