ZIUA UNIRII: Câteva mii de persoane, la Iaşi. Printre cei prezenţi se află Victor Ponta, Crin Antonescu şi mai mulţi miniştri

Câteva mii de persoane asistă, joi, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor de la Iaşi, la evenimente participând premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, dar şi mai mulţi miniştri, toţi având prinse cocarde în piept.

2157 afișări
Imaginea articolului ZIUA UNIRII: Câteva mii de persoane, la Iaşi. Printre cei prezenţi se află Victor Ponta, Crin Antonescu şi mai mulţi miniştri

ZIUA UNIRII: Câteva mii de persoane, la Iaşi. Printre cei prezenţi se află Victor Ponta, Crin Antonescu şi mai mulţi miniştri (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Ponta: Vă rog şi vă propun tuturor celor prezenţi să ne gândim ce ţară dorim să construim

Victor Ponta a spus, în discursul susţinut pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, că în fiecare an a venit aici "pentru a aduce un omagiu" celor care în urmă mai mult de 150 de ani au înfăptuit unirea principatelor. 

"Îi salut pe cei care vin în fiecare an la Iaşi, indiferent de vreme bună sau rea, indiferent de cine se află aici pe scenă, tocmai pentru a arăta că sunt români, pentru a se bucura de Unire", a afirmat Ponta.

De asemenea, premierul le-a propus celor prezenţi să se gândească la ce ţară vor să lase urmaşilor lor.

"Vă rog şi vă propun tuturor celor prezenţi, celor care în oraşe, sate se gândesc la viitor, să vorbim, să ne gândim nu doar ce ţară am moştenit şi mai ales ce ţară ne dorim să construim acum şi ce ţară vrem să lăsăm celor ce vin după noi", a mai spus Ponta.

Ulterior, el le-a urat "La mulţi ani" celor prezenţi.

"Îmi doresc ca în România 24 ianuarie, 1 decembrie să fie în mintea şi în acţiunea noastră în fiecare din cele 365 de zile ale unui an", a încheiat Ponta.

Antonescu: Să ne propunem ca în fiecare zi să mai facem încă o dată unirea energiilor, speranţelor

Crin Antonescu a spus, în discursul susţinut pe scena amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi, că în 24 ianuarie 1859 s-au unit nu doar Principatele române, ci şi "elite, aspiraţii, entuziasm", precizând că "marile momente sunt făcute de naţiuni şi de conducători care îşi reprezintă natiunile".

"Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de forţă, încredere, devotament, solidaritate şi poate cel mai bun lucru pe care îl avem de făcut în aceste zile festive (...) este să ne propunem ca în fiecare zi, chiar şi cu o mică parte din gândul nostru, din fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem încă o dată şi încă o dată unirea tuturor energiilor, speranţelor noastre", a spus Antonescu. 

La finalul discursului, Crin Antonescu le-a urat românilor "La mulţi ani!" cu prilejul Unirii Principatelor Române: "Vă doresc puterea şi credinţa de a fi împreună toţi români întru cele care urmează. La mulţi ani, România puternică! La mulţi ani ieşeni!".

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început în jurul orei 9.00, cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piaţa Unirii din Iaşi urcând Maria Dragomiroiu, Petrică Mâţu Stoian, Veta Biriş, Laura Lavric, Zinaida Julea şi Nicolae Hlib.

La festivităţile oficiale, care au început la ora 10.00 cu intonarea imnului naţional, participă premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi mai mulţi miniştri, între care Daniel Constantin, Varujan Vosganian şi Liviu Dragnea.

De asemenea, sunt prezenţi primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, dar şi şeful Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, prefectul Romeo Olteanu.

Premierul Victor Ponta a ajuns în Piaţa Unirii din Iaşi în jurul orei 9.45, fiind însoţit de reprezentanţi locali ai PSD şi PNL.

Ulterior, Ponta a mers să discute cu oamenii prezenţi în Piaţa Unirii, iar unul dintre participanţi i-a spus: "Daţi-ne salarii şi pensii că avem parte doar de scumpiri", moment în care primarul Gheorghe Nichita a încercat să-l îndepărteze pe bărbat şi le-a spus oamenilor că se vor întoarce să discute cu ei după discursuri.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe scena amplasată în Piaţa Unirii are loc un un ceremonial religios, care va fi urmat de discursuri ale oficialităţilor prezente la eveniment.

Ulterior, vor fi depuse coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, va avea loc defilarea gărzii de onoare şi Hora Unirii.

La manifestări sunt prezente câteva mii de persoane.

De la ora 11.00, după manifestările oficiale, va continua momentul folcloric, iar de la ora 12.00, tot în centrul oraşului, primăria va oferi 5.000 de porţii de fasole, precum şi vin fiert.

În cursul serii vor avea loc retragerea cu torţe a militarilor pe bulevardul Ştefan cel Mare al municipiului, după care în Piaţa Palatului Culturii este programat un concert susţinut de Zdob şi Zdub, Iris şi Ruby.

Circulaţia mijloacelor de transport prin centrul oraşului este oprită joi, pe toată durata desfăşurării evenimentelor din Piaţa Unirii.

Preşedintele Traian Băsescu nu va participa în cursul zilei de joi la ceremoniile organizate la Iaşi şi la Focşani pentru sărbătorirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici