Ziua Unirii la Iaşi: La manifestări sunt prezenţi liderii opoziţiei. S-a scandat "Jos Băsescu"

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au început, marţi dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi, în prezenţa a aproximativ 5.000 de persoane. Unii participanţi la manifestările de la Iaşi dedicate Unirii Principatelor Române şi la care sunt prezenţi liderii opoziţiei au scandat "Jos Băsescu", iar mulţi dintre ei au pancarte cu mesaje antiprezidenţiale.

2880 afișări
Imaginea articolului Ziua Unirii la Iaşi: La manifestări sunt prezenţi liderii opoziţiei. S-a scandat "Jos Băsescu"

Ziua Unirii la Iaşi (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

În Piaţa Unirii din Iaşi s-au aflat aproximativ 5.000 de oameni, potrivit estimărilor jandarmilor. Unii dintre participanţi au pancarte cu mesaje precum "Jos Băsescu", "Nu comasate", "Vrem anticipate", "Poporul a muncit şi voi l-aţi jerfuit", "În cinstea marelui unificator să-l dăm pe trădător".

La manifestările dedicate împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române participă şi liderii opoziţiei.

Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin au mers pe jos de la Primăria Iaşi şi până în Piaţa Unirii, însoţiţi de aproximativ 300 de membri ai PSD, PNL şi PC.

Ponta şi Antonescu au ajuns în Piaţa Unirii în jurul orei 9.45 şi au mers în mulţime, unde au stat de vorbă cu oamenii, unii dintre ei scandând "Jos Băsescu", "Vrem anticipate".

Un bărbat i-a spus liderului PSD, Victor Ponta: "Să nu faceţi la fel ca PDL pentru că tot noi o să vă dăm jos", iar o femeie le-a spus lui Ponta şi Antonescu să nu îşi dea demisia din Parlament pentru a nu face jocul PDL.

  • Consilierul prezidenţial Iulian Chifu, huiduit când a depus o coroană la statuia lui Cuza

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a fost huiduit, marţi, la manifestările de la Iaşi, în momentul în care a depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza coroana de flori din partea Administraţiei prezidenţiale.

După ce oficialităţile prezente la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au susţinut discursuri pe scena amplasată în Piaţa Unirii, a urmat ceremonia depunerii de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Din partea Administraţiei prezidenţiale, coroana de flori a fost depusă de către consilierul prezidenţial Iulian Chifu, moment în care unii participanţi la manifestări au huiduit şi au scandat "Jos Băsescu!".

Huiduieli au fost şi în momentul în care a fost depusă o coroană de flori din partea Guvernului, participanţii strigând "Hoţii" şi "Jos Guvernul".

Iulian Chifu a fost şi el pe scena de pe care oficialităţile au rostit discursuri, iar potrivit reprezentanţilor primăriei iaşi trebuia să ia şi el cuvântul, însă a renunţat după ce prefectul Dragomir Tomaşeschi, care provinedin PDL, a fost huiduit în momentul rostirii discursului.

  • Primarul Gheorghe Nichita: Să le reamintim celor de la putere vorbele lui Cuza

În Piaţa Unirii din Iaşi au susţinut discursuri primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, lider al organizaţiei judeţene a PSD, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, şi prefectul Dragomir Tomaşeschi, care provine din PDL şi care a fost huiduit de mulţime.

În discursul său, primarul Gheorghe Nichita a spus că "Bucureştiul a rămas dator Iaşiului şi Moldovei".

"Azi nu polemizez şi nu lansez atacuri împotriva nimănui pentru că trebuie să cinstim memoria înaintaşilor noştri. Să recunoaştem sacrificiul Iaşiului şi al Moldovei. Domnitorul Cuza a spus la un moment dat: «Nu uitaţi că acest oraş este leagănul Unirii». Să le amintim parlamentarilor şi celor care se află la putere vorbele lui Cuza. Bucureştiul a rămas dator Iaşiului şi Moldovei", a spus Nichita.

La rândul său, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a îndemnat pe cei prezenţi în Piaţa Unirii să transforme acest an în unul de iubire şi binecuvântare.

"Să transformăm acest an în unul de iubire, unire şi binecuvântare. Acum 200 de ani Moldova a fost sfârtecată în două şi se cuvine ca azi să ne amintim de acel moment", a spus IPS Teofan.

În jurul statuii statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost montate garduri metalice şi este interzis accesul oamenilor în acea zonă. La faţa locului sunt mobilizaţi zeci de jandarmi şi poliţişti, iar circulaţia în Piaţa Unirii a fost închisă.

Manifestările au început în jurul orei 9.15 cu un spectacol folcloric, pe scena montată în Piaţa Unirii urmând să susţină recitaluri Daniela Condurache, Mioara Velicu, Aurel Tămaş şi Maria Dragomiroiu.

După manifestările din Piaţa Unirii, începând cu ora 12.00, participanţii sunt invitaţi la o masă tradiţională cu fasole cu cârnaţi, municipalitatea pregătind 10.000 de porţii, alături de 2.000 de porţii de ceai cald, colaci şi vin fiert.

De la ora 17.30, pe bulevardul Ştefan cel Mare este programată retragerea cu torţe, la care vor participa o sută de militari.

Manifestările se vor încheia în piaţa Palatului Culturii, cu un spectacol susţinut de Andra, Marcel Pavel şi Zdob şi Zdub, la finalul concertului fiind programat un foc de artificii.

În oraş vor avea loc şi alte manifestări, organizate atât de Primărie, cât şi de Prefectura Iaşi, printre care lansări de carte, expoziţii şi flash-mob-uri în diverse cartiere, unde ieşenii vor fi invitaţi să danseze Hora Unirii.

Totodată, de la ora 11.30, la biserica Trei Ierarhi din Iaşi, unde este înmormântat domnitorul Alexandru Ioan Cuza, va avea loc o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane.

Primarul municipiului, Gheorghe Nichita, a afirmat că vrea ca manifestările de la Iaşi să nu fie politizate, adăugând însă că sărbătoarea nu poate fi scoasă din contextual actual în care se află România.

În schimb, liderul PDL Iaşi, senatorul Dumitru Oprea, susţinea că se aşteaptă ca USL să confişte evenimentul.

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu a participat la manifestările de la Iaşi prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, fiind huiduit şi fluierat de mulţime atât în momentul în care i-a fost prezentat onorul şi a fost intonat imnul de stat, cât şi pe parcursul discursului pe care l-a ţinut în faţa celor peste o mie de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici