Zota: Iovan a făcut, pentru Agenţia Naţională de Transplant, aproape 30 de zboruri în ultimii 2 ani

Pilotul Adrian Iovan a efectuat, în ultimii doi ani, aproape 30 de zboruri pentru Agenţia Naţională de Transplant, multe dintre acestea chiar cu avionul din accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de transplant Victor Zota.

369 afișări
Imaginea articolului Zota: Iovan a făcut, pentru Agenţia Naţională de Transplant, aproape 30 de zboruri în ultimii 2 ani

Victor Zota (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Au fost cel puţin 20 de zboruri făcute de Adrian Iovan, în 2013, cu medicii din Programul naţional de transplant. În 2014, au fost două zboruri, cel de luni (ziua accidentului - n.r.) fiind şi ultimul", a precizat dr. Zota.

În 2012, când în România au fost făcute mai puţine transplanturi decât în 2013, Iovan a participat la "peste cinci misiuni", a mai spus coordonatorul de transplant.

Potrivit lui Zota, multe dintre misiunile pentru ANT la care a participat Iovan au fost efectuate cu avionul de tip BN2 care, luni, a aterizat forţat în Apuseni, în urma accidentului pierzându-şi viaţa pilotul şi studenta Aurelia Ion.

Tot Victor Zota a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că avionul implicat în accidentul din munţii Apuseni şi pilotul Adrian Iovan era preferaţi de medicii din misiunile de transplant, care întrebau mereu "dacă este liber BN2-ul".

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi locuitori din zonă.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici