AFAN: Clasamentul Ligii I e decis la TAS, o instituţie din ce în ce mai puţin credibilă

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori consideră că Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care decide în ultimii ani clasamentul final al Ligii I, a devenit o instituţie din ce în ce mai puţin credibilă, se arată într-un comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

262 afișări
Imaginea articolului AFAN: Clasamentul Ligii I e decis la TAS, o instituţie din ce în ce mai puţin credibilă

AFAN: Clasamentul Ligii I e decis la TAS, o instituţie din ce în ce mai puţin credibilă (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

"Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, organizaţia sindicală a fotbaliştilor din România, îşi exprimă dezamăgirea faţă de situaţia creată în campionatul României, unde, în ultimii ani, clasamentul final al Ligii I este decis prin hotărârile Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Hotărâri care, în cele mai multe cazuri, au ridicat justificate semne de întrebare. Ultima hotărâre a TAS, cea care a anulat penalizarea cu 24 de puncte a clubului CFR Cluj, este, din punctul de vedere al AFAN, una incorectă şi face din respectivă instituţie de arbitraj sportiv una din ce în ce mai puţin credibilă. Ne menţinem punctul de vedere exprimat anterior şi considerăm că, în conformitate cu prevederile regulamentelor fotbalistice din România, CFR Cluj a fost sancţionat corect cu depunctare, sancţiune survenită că urmare a acumulării unor datorii foarte mari către jucători şi nerespectarea deciziilor comisiilor abilitate", se arată în comunicatul sindicatului fotbaliştilor.

AFAN constată că singura motivaţie a cluburilor din România a rămas încasarea procentului cuvenit din vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor: "Ne exprimăm neplăcută surprindere să constatăm că din ce în ce mai mulţi conducători de cluburi se identifică în victime, când, de fapt, aceştia sunt cei mai vinovaţi pentru situaţia creată având în vedere că, deliberat, nu plătesc salariile jucătorilor. România este una dintre puţinele ţări din Europa unde o echipa aflată în insolvenţă poate să-şi continue nestingherit activitatea în prima ligă, unde, din cauza interdicţiei de a juca în cupele europene, singură motivaţie de a continua activitatea o reprezintă sumele provenite din drepturile TV. Fără alte aspiraţii, fără să reprezinte o concurenţă serioasă pentru celelalte participante în competiţie. În acest moment, în loc să reprezinte modul de reorganizare pe baze solide a activităţii, insolvenţa este soluţia găsită de cluburile de fotbal pentru a acoperi slaba pregătire managerială şi a diminua artificial drepturile financiare ale fotbaliştilor".

În comunicatul sindicatului fotbaliştilor se precizează faptul că anumiţi angajaţi ai FRF contestă activitatea AFAN, singura instituţie care luptă pentru drepturile jucătorilor. "Constatăm cu stupoare faptul că activitatea AFAN a început să fie contestată de anumiţi ziarişti, unii dintre ei actuali angajaţi ai Federaţiei Române de Fotbal, uitându-se deliberat faptul că suntem singurii care ne luptăm pentru drepturile fotbaliştilor şi că niciuna dintre instituţiile care organizează competiţia din România nu pare capabilă să găsească o soluţie viabilă care să stopeze bătaia de joc la adresa muncii fotbaliştilor", se mai arată în document.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis, vineri, ca echipa CFR Cluj să primească înapoi cele 24 de puncte cu care fusese penalizată de către Comisia de Disciplină a FRF.

La 4 februarie, Comisia de Disciplină a FRF a sancţionat CFR Cluj pentru neexecutarea hotărârilor Camerei Naţionale pentru Soluţionarea Litigiilor (CNSL), în speţă neachitarea datoriilor către cinci fotbalişti, cu interzicerea dreptului de a transfera sau legitima jucători în calitate de club cesionar şi scăderea a câte patru puncte pentru fiecare dosar, 24 de puncte în total. Cei cinci jucători sunt Daniel Stana, Laszlo Sepsi, Claudiu Voiculeţ, Ioan Hora şi Vasile Maftei, cu menţiunea că ultimul a avut două dosare deschise la CNSL.

Comisia de Recurs a FRF a respins, la 20 februarie, memoriul grupării CFR Cluj, menţinând sancţiunea cu 24 de puncte de penalizare dictată de Comisia de Disciplină, iar gruparea ardeleană a atacat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

CFR Cluj, care ocupa locul 2 în clasamentul Ligii I la finalul turului, cu 34 de puncte, a ajuns pe ultimul la începutul returului.

În urma deciziei TAS, CFR Cluj are, după etapa a XXXIII-a, 57 de puncte şi a urcat pe locul 3 în ierarhia Ligii I. Gruparea ardeleană se află în procedură de insolvenţă şi, conform regulamentelor UEFA, nu va putea participa în ediţia viitoare a cupelor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici