Alegeri la FIFA - Gianni Infantino este noul preşedinte: E o onoare imensă, vreau să repun fotbalul în prim plan

Gianni Infantino a câştigat, vineri, alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), anunţă The Telegraph

3039 afișări
Imaginea articolului Alegeri la FIFA - Gianni Infantino este noul preşedinte: E o onoare imensă, vreau să repun fotbalul în prim plan

Alegeri la FIFA: Rezultatele primului tur. Sheik Salman şi Gianni Infantino au intrat în turul doi (Imagine: Hepta/ Mediafax Foto)

UPDATE 19:50 - Gianni Infantino: "E o onoare imensă să fiu preşedintele FIFA. Vreau să repun fotbalul în prim plan"

Gianni Infantino, noul preşedinte al FIFA, a declarat, vineri, că este extrem de onorat să ocupe noua funcţie şi a promis restaurarea unei ere în care fotbalul să fie în centrul atenţiei, informează The Telegraph.

Gianni Infantino a câştigat, vineri, alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA). În turul secund de scrutin, Infantino a obţinut 115 voturi din 207 posibile, în timp ce Şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa a strâns 88 de voturi. Prinţul Ali Bin Al Hussein a obţinut 4 voturi, în timp ce Jerome Champagne n-a strâns niciun vot.

După anunţarea rezultatului final al votării, Gianni Infantino a ţinut un scurt discurs la Zurich, în faţa membrilor afiliaţi FIFA. "E greu să-mi exprim sentimentele în acest moment. Vreau să lucrez cu voi toţi pentru a restabili şi a reconstrui o nouă eră a FIFA, în care putem pune din nou fotbal în centrul atenţiei. FIFA a trecut prin perioade triste, momente de criză, dar acele vremuri aparţin trecutului. Trebuie să punem în aplicare reforma şi să implementam o bună guvernare şi transparenţă. De asemenea, trebuie să avem respect. Vom câştiga înapoi acest respect prin muncă grea, devotament şi ne vom asigura că ne putem concentra în cele din urmă pe acest sport minunat.", a declarat Infantino, potrivit The Telegraph.

Gianni Infantino este al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei. Italo-elveţianul a ocupat până în prezent funcţia de secretar general al UEFA. Infantino, 45 de ani, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia.

Gary Lineker, fost mare fotbalist al Angliei şi al FC Barcelona, actualmente comentator sportiv, i-a urat succes noului preşedinte al FIFA, dar a sugerat faptul că între Gianni Infantino şi Sepp Blatter există multe legături şi asemănări, notează BBC Sports: "Am acest sentiment ciudat că Infantino îşi va scoate masca şi îl vom vedea tot pe Sepp Blatter. Oricum, va avea o misiune infernală".

Greg Dyke, preşedintele Asociaţiei Engleze de Fotbal, a opinat că reformele de la FIFA sunt mai importante decât noul preşedinte, potrivit BBC.

În turul secund de scrutin, Infantino a obţinut 115 voturi din 207 posibile, în timp ce Şeicul Salman Bin Ebrahim Al Khalifa a strâns 88 de voturi. Prinţul Ali Bin Al Hussein a obţinut 4 voturi, în timp ce Jerome Champagne n-a strâns niciun vot.

Gianni Infantino este al nouălea preşedinte ales al FIFA în cei 112 ani de existenţă ai instituţiei.

Cei cinci candidaţi care au participat la alegerile de vineri pentru funcţia de preşedinte al FIFA sunt: Gianni Infantino, Ali Bin Al Hussein, Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, Jerome Champagne, Tokyo Sexwale.

În urma primului tur de scrutin, Gianni Infantino a obţinut 88 de voturi din 207 posibile. Sheik Salman a fost votat de 85 de membri FIFA. Prinţul Ali Bin Al Hussein a înregistrat 27 de voturi valide, în timp ce Jerome Champagne a obţinut doar 7 voturi. Tokyo Sexwale s-a retras înaintea primei sesiuni de votare.

Gianni Infantino: italiano-elveţian, născut pe 23 martie 1970. Înainte de a deveni secretarul general al UEFA, a fost consilier juridic pentru federaţiile din Spania, Italia şi Elveţia. A îndeplinit şi funcţia de secretar general în cadrul Centrului Internaţional de Studii Sportive de la Universitatea din Neuchatel. Infantino, susţinut şi de către Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), a declarat, înaintea alegerilor de vineri, că "nu este o ruşine faptul că FIFA face bani. Federaţia ar trebui să fie mândră de veniturile generate şi să de reinvestirea aceastora în fotbal. Banii ar trebui investiţi în proiecte transparente pentru dezvoltare, nu în casele anumitor oameni".

Iată care a fost modalitatea de vot: pentru a deveni preşedinte din primul tur, un candidat are nevoie de două treimi din voturile exprimate în secret (207). Dacă nu este îndeplinit acest criteriu, concurentul cu voturile cele mai puţine va fi eliminat. Din turul secund, va fi necesară o majoritate simplă. Se va vota până când va fi ales preşedintele dintre ultimii doi candidaţi. FIFA are 209 de federaţii membre, dar forurile din Indonezia şi din Kuweit nu au avut drept de vot, deoarece sunt suspendate.

Infantino este succesorul lui Sepp Blatter, implicat, în 2015, în scandalul de corupţie care a vizat forul mondial. Scandalul a vizat mai mulţi oficiali de rang înalt din cadrul forului, care au fost suspendaţi şi arestaţi. Sepp Blatter, preşedintele demisionar al FIFA, şi Michel Platini, preşedinte al UEFA, au fost suspendaţi pentru câte opt ani din orice activitate de fotbal, pe 21 decembrie, de Comisia de Etică a FIFA. Comisia de Apel a FIFA a respins, miercuri, recursurile înaintate de Joseph Blatter şi Michel Platini, dar le-a redus sancţiunile iniţiale de câte 8 ani la 6 ani, potrivit AFP. Singura variantă rămasă pentru cei doi de a scăpa de suspendare este Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) de la Lausanne.

Rezultatele primului tur. Sheik Salman şi Gianni Infantino au intrat în turul doi

Sheik Salman şi Gianni Infantino au intrat în turul doi al alegerilor pentru preşedinţia FIFA, a anunţat The Telegraph.

În urma primului tur de scrutin, Gianni Infantino a obţinut 88 de voturi din 207 posibile. Sheik Salman a fost votat de 85 de membri FIFA. Prinţul Ali Bin Al Hussein a înregistrat 27 de voturi valide, în timp ce Jerome Champagne a obţinut doar 7 voturi.

Sheik Salman şi Gianni Infantino au intrat în turul doi al alegerilor, iar rezultatele finale vor fi anunţate în scurt timp.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici