Alexandru Dedu, preşedintele FR de Handbal: Vă informez că media de înălţime la nivel internaţional este peste cerinţele noastre

Invitat special la ProSport LIVE, Alexandru Dedu a vorbit despre mai multe probleme actuale ale handbalului românesc. Două dintre temele abordate au fost numărul de legitimaţi şi cea a obligativităţii taliilor la nivel de juniori.

1441 afișări
Imaginea articolului Alexandru Dedu, preşedintele FR de Handbal: Vă informez că media de înălţime la nivel internaţional este peste cerinţele noastre

Alexandru Dedu: Vă informez că media de înălţime la nivel internaţional este peste cerinţele noastre

În aceste zile, ProSport a evidenţiat faptul că sportul românesc se află într-o situaţie proastă, din moment ce a mai rămas doar cu 80.000 de legitimaţi la toate disciplinele olimpice şi neolimpice, exceptând fotbal. Adică puţin peste 10% din câţi legitimaţi are Franţa doar la handbal, că tot vorbim despre această disciplină. Conform cifrelor publicate recent de MTS, Federaţia Română de Handbal este pe locul 2 la numărul de seniori legitimaţi – 1.900. La nivel global este însă depăşită de baschet şi atletism, sporturi care au mai mulţi juniori legitimaţi. În total, FRH avea declaraţi 5.945 de legitimaţi la sfârşitul anului 2015, număr care oricum este foarte mic raportat la naţiunile care contează cu adevărat în acest sport la nivel mondial.

”Haideţi să lămurim un lucru, fiindcă încerc să-l spun de mult timp, puterea federaţiei apropo de Cluburile Sportive Şcolare, de Liceele cu Program Sportiv şi de cluburi în general este foarte mică. Nu le avem în subordine, nici financiar, nici administrativ. Noi ca federaţie putem să facem handbalul un fenomen interesant, în aşa fel încât anumite grupări sportive să-şi creeze secţii şi să facă acest sport. Nu sunt sub tutela noastră. Singura noastră <<putere>> asupra lor este partea regulamentară. Grupe de la juniori I la juniori III activează în campionat organizat de federaţie, iar noi prin nişte decizii regulamentare încercăm să stimulăm handbalul la nivel de juniori şi să stimulăm un anumit timp de handbal, în aşa fel încât să avem nişte jucători pentru echipele naţionale. Vreau ca lumea să vadă şi să înţeleagă acest lucru, nu federaţiile sunt vinovate de proasta finanţare a cluburilor de juniori sau de prostul management al cluburilor sau instituţiilor sportive de juniori. Este bine să ştie, noi nu ne ocupăm de asta, noi ne ocupăm să organizăm un campionat naţional în care aceste cluburi să joace”, a susţinut Alexandru Dedu.

Obligativitatea taliilor la handbal, stabilită prin regulament, a stârnit în ultimii ani destulde discuţii, chiar controverse. ”La juniori ai nevoie de trei talii, în condiţiile în care echipa are pe foaie 16 jucători. În teren, trebuie să fie un anumit timp un jucător plus un portar. Toţi ceilalţi jucători mici de înălţime au suficient loc să se exprime. Apoi, dacă handbalul românesc încă este şi se poate bate cu alte puteri în handbal este fiindcă încă avem material”, a comentat preşedintele FR de Handbal.

”Sistemul în sine este destul de prost făcut la nivel de juniori. Preocuparea este foarte mare pe obţinerea unor rezultate care să dea posibitatea antrenorilor să o obţină nişte gradaţii, nişte beneficii în sistemul de învăţământ. Aceste lucruri se poate face, iar antrenorii au văzut că e ok, cu două lucruri. Jucătorii mici sunt mai îndemânatici la respectiva vârstă. Un jucător care este longilin sau în devenire longilin cu el trebuie să munceşti foarte mult şi cel puţin până la juniori II, juniori I îţi cam <<pierzi vremea cu el>>. Dar de acel jucător ajunge în echipele naţionale. Asta este una. Doi: Se pierde foarte mult pregătirea de bază individuală, fizică, tehnico-tactică, în detrimentul tacticii colective pentru că se aleargă după medalii, se aleargă după rezultate. Pe planul doi sunt creşterea de jucători, deci sistemul nu este ok.

În momentul în care am ajuns preşedinte a fost unul din lucrurile cu care m-am confruntat şi le-am pus în balanţă, pentru că ştiam că sunt foarte mulţi oameni care nu doresc talii. Şi am procedat în felul următor, am luat ultimele Campionate Mondiale de juniori, tineret şi seniori, fete şi băieţi, i-am cerut asta domnului Macovei şi mi-a făcut o statistică privind media de înălţime pe posturi la acele competiţii mari. Şi vreau să vă informez că media de înălţime este peste cerinţele noastre de talie şi la feminin şi la masculin”, a continuat Alexandru Dedu.

La Campionatul Mondial de handbal feminin din 2015, la cei 180 de centimetri, Cristina Neagu a fost cea a fost cea mai înaltă jucătoare în echipa ideală, în primul ”7” regăsindu-se inclusiv fete sub 170 cm.

”Dintr-o generaţie apar vârfuri fantastice, este nemaipomenit, dar noi vorbim despre marea masă a componenţilor echipei naţionale. Pe toate posturile, cerinţele Federaţiei Române de Handbal sunt sub ce se joacă la cel mai înalt nivel. Vorbim despre calităţile jucătorilor scunzi, în momentul în care ai valoare de la vârsta cea mai mică până la sfârşitul carierei nu există antrenor care să nu te bage să joci. Şi sunt nenumărate exemple. Mork, Vranjes intră în echipe pentru că au valoare, nu pentru că s-a făcut discriminari. Şi la ruşi, unde ştim că sunt nişte jucători ca nişte dulapuri, intră şi jucători de 1.70 pentru că au valoare, oamenii aceia îşi fac loc, nu este nicio discriminare. Este o problemă falsă. Handbalul este jucat de oameni cu fizicul mare şi să fim realişti, în Statutul Federaţiei Române de Handbal şi în toate federaţiile scrie în felul următor: primul lucru cu care se ocupă federaţiile este reprezentarea României în competiiile internaţionale. Şi focusul nostru trebuie să fie pe treaba aia”, a concluizonat Dedu pe această temă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici