Ambientul şi microclimatul, cauza degradării gazonului Arenei Naţionale - reprezentant Gama Verde

Firma Gama Verde, aparţinând fratelui şefului CJ Vrancea, care a montat gazonul pe Arena Naţională, este subantreprenor, neavând contract cu Primăria Capitalei, ci cu compania constructoare Max Bogl, iar problemele înregistrate la meciul cu Franţa sunt puse pe seama ambientului şi microclimatului.

683 afișări
Imaginea articolului Ambientul şi microclimatul, cauza degradării gazonului Arenei Naţionale - reprezentant Gama Verde

Ambientul şi microclimatul, cauza degradării gazonului Arenei Naţionale - reprezentant Gama Verde (Imagine: Constantin Vladescu/Mediafax Foto)

"Noi am pus gazonul, e notoriu de acum. Nu există un contract cu Primăria, noi suntem sub-antreprenori, avem contract cu Max Bogl. E adevărat că gazonul a fost adus din Italia. Există şi o explicaţie pentru condiţiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, ăştia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrări, dar nu au existat astfel de probleme, pentru că nu erau într-un are a cedat. Există explicaţii de natură agronomică raportate la arhitectura arenei, la condiţiile de acolo, vizavi de vegetaţie. De factorul vegetativ de acolo. Nu există alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii. Pur şi simplu, astfel de cadru hiperbetonat, hiperînchis. E o chestie inedită amplasarea lui. Aceeaşi problemă s-a întâmplat şi la Commerzbank-Arena din Frankfurt, primul model al Arenei Naţionale. Şi ei au avut probleme şi au trebuit să-l schimbe, apoi după un timp s-au găsit şi nişte soluţii tehnice, care să suplinească contactul direct cu ambientul", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, un reprezentant al firmei, care nu şi-a declinat identitatea.

Gazonul Arenei Naţionale a cedat, marţi seară, după jumătate de oră de joc din meciul România - Franţa, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucăţi de gazon s-au desprins deja pe toată suprafaţa de joc. Situaţia a fost criticată atât de jucători, cât şi de presa românească şi franceză.

După meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat că gazonul s-a prezentat mai bine decât se aştepta el şi că, din punct de vedere organizatoric, nu au existat "bâlbe".

Miercuri, Oprescu a declarat că municipalitatea nu a semnat recepţia lucrărilor de pe Naţional Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a "stricat" toată construcţia, fiind un prejudiciu moral şi de imagine.

"Eu am văzut gazonul la antrenament, m-au asigurat că n-o să fie chiar aşa groaznic. Stricăm o construcţie cu aşa gazon, este un prejudiciu moral şi de imagine", a spus Oprescu.

Edilul a subliniat că gazonul nu este plătit şi că se va întâlni miercuri cu constructorul pentru a cere o explicaţie.

"Gazonul a fost pus prea târziu, trebuia pus cu trei-patru luni înainte de meci. Azi (miercuri, n.r.) i-am chemat să dea explicaţii, să văd ce au de gând la următorul meci, pe 15", a declarat primarul Sorin Oprescu.

Edilul a spus că nu va semna recepţia lucrărilor de pe Naţional Arena până când nu va fi totul în regulă.

Constructorul Naţional Arena este consorţiul Astaldi (Italia) - Max Bogl (Germania).

De altfel, încă de luni Primăria Generală anunţase că gazonul de pe Arena Naţională s-a deteriorat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate şi lipsa precipitaţiilor - urmând ca porţiunile afectate să fie înlocuite. Gazonul de pe Arena Naţională a fost achiziţionat din Italia şi a fost montat de o firma specializată în execuţia terenurilor de fotbal, tot din Italia.

Primăria preciza că rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfăşurarea meciului de fotbal România-Argentina şi că stadionul. a fost realizat în vederea desfăşurării finalei Europa League din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare.

"Este important de menţionat că gazonul necesită timp pentru maturizare. După această dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar si lipsa precipitaţiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzatoare a rădăcinilor, astfel incât să se asigure o legatură puternică între ruloul de iarbă şi stratul suport. Acest fenomen este des întâlnit la stadioanele noi, unde vegetaţia a avut nevoie de câteva luni pentru a realiza o legătură foarte strânsă cu stratul suport: vezi Parc de Prince - Paris, Commerz Bank Arena - Frankfurt şi altele", menţiona municipalitatea.

De asemenea, comunicatul Primăriei nota că terenul de joc nu a fost recepţionat şi achitat de Primărie către Antreprenor, urmând ca acest lucru să se facă numai după probarea lui, adică efectuarea unor jocuri oficiale.

"Ţinând cont de problemele care apar întotdeauna la primele meciuri desfăşurate pe un gazon nou, municipalitatea a avut de ales între a lăsa gazonul sa se maturizeze, nefolosind stadionul, şi riscul de a se distruge într-o anumită proporţie, urmând ca acesta să fie înlocuit. (În cazul în care gazonul se deteriorează, costurile să fie suportate de organizatorul evenimenentului - club de fotbal etc.). Firma de specialitate care a executat lucrările de gazon, aleasă de antreprenorul general al lucrării, a fost pregătită pentru această posibilitate", se mai arăta în comunicat.

Primăria mai anunţa că "gazonul a fost achiziţionat din Italia şi a fost montat cu echipamente specifice de o firmă specializată în execuţia terenurilor de fotbal tot din Italia".

Firma Gama Verde aparţine lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui CJ Vrancea Marian Oprişan, şi are sediul în Focşani. Firma are ca obiect principal de activitate "Activităţi de întreţinere peisagistică". Administratori sunt Aurelia şi Adrian Oprişan.

Potrivit site-ului Gama Verde, aceasta a fost înfiinţată în 2004, fiind specializată în construcţia, întreţinerea terenurilor sportive cu gazon natural, execuţia de sisteme de drenaj, sisteme de irigaţie, instalaţii de încălzire/degivrare a terenurilor sportive, sisteme de monitorizare a temperaturii şi umidităţii solului, piste de atletism, terenuri de tenis, împrejmuiri arene sportive.

Pe site-ul firmei se mai menţionează că S.C. GAMA VERDE S.R.L. colaborează cu majoritatea deţinătorilor importanţi ai stadioanelor de fotbal de interes naţional din România. Până în prezent, firma a construit şi reabilitat în România peste 20 terenuri de fotbal de nivel naţional şi international şi a asigurat întreţinerea anuală a peste 30 de astfel de terenuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici