ANALIZĂ: Serena Williams rămâne "regina" tenisului feminin, dar Simona Halep îi ameninţă dominaţia

Simona Halep şi Serena Williams au oferit, vineri, în semifinalele turneului Miami Open, cea mai echilibrată şi spectaculoasă întâlnire din cele şase pe care le-au disputat, "derbiul" din 2015 al tenisului feminin, o partidă câştigată după mai bine de două ore de joc de numărul 1 mondial.

7944 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Serena Williams rămâne "regina" tenisului feminin, dar Simona Halep îi ameninţă dominaţia

ANALIZĂ: Serena Williams rămâne "regina" tenisului feminin, dar Simona Halep îi ameninţă dominaţia (Imagine: HEPTA)

Întrebarea care se punea înaintea meciului de vineri (joi seara, în SUA), care aducea în sfârşit faţă în faţă cele mai bune jucătoare din circuitul WTA în acest moment, după întâlnirea ratată de la Indian Wells, se referea la capacitatea Simonei Halep de a opri dominaţia Serenei Williams. După partida de la Miami, raspunsul este că Williams rămâne "regina", dar românca s-a apropiat foarte mult de rivala ei.

Serena Wiliams, de şapte ori campionă la turneul din Florida şi câştigătoarea ultimelor două ediţii, a intrat foarte concentrată pe teren, hotărâtă să arate încă de la început cine e şeful. Contrar evoluţiilor oscilante de până la semifinală, americanca a avut un joc exact, fără prea multe greşeli. Mingea a plecat cu putere din racheta ei, ţintind cu precizie zonele laterale ale terenului şi menţinând-o pe Halep în mişcare tot timpul, în spatele terenului. Foarte mobilă, Williams s-a aflat permanent în ofensivă, în timp ce românca s-a apărat cu accente de disperare. Astfel, Simona Halep a fost nevoită să recurgă fără prea mare succes la lovituri decisive din poziţii defensive dificile.

Serena Williams a rupt echilibrul cu un break în ghemul al patrulea, pe care l-a repetat la 5-2, terminând primul set cu 6-2, în 32 de minute. Nu se poate spune că Halep a jucat foarte rău în acest prim set. Însă ea nu a putut opri "avalanşa" de lovituri care s-a abătut asupra ei din partea cealaltă a fileului. Americanca a înregistrat 13 lovituri câştigătoare şi a comis şapte erori neforţate, în timp ce Halep a avut şase "câştigătoare" şi opt greşeli neforţate, ceea ce arată calitatea tenisului practicat de cele două jucătoare. Serviciul i-a mers destul de bine româncei, cu o proporţie de reuşită la primul de 74 la sută (50 la sută Williams).

Simona Halep a promis după Australian Open că nu va mai abandona niciodată lupta, indiferent de ce se întâmplă pe teren. Astfel că ea a continuat să alerge după fiecare minge, să o "agaţe" şi să o trimită înapoi adversarei.

În setul al doilea, jocul liderului mondial a dat semne că să se înmoaie, iar precizia loviturilor ei s-a diminuat. În aceste condiţii, "hărnicia" Simonei Halep a început să dea roade, mai întâi pe propriul serviciu, pe care şi l-a conservat până la 4-4. Apoi la prima minge de break care i-a ieşit în cale şi pe care a fructificat-o. Ea a servit "apăsat" pentru a egala la seturi şi s-a impus cu 6-4, după alte 43 de minute.

Simona Halep nu a evoluat magistral în acest set, dar a fost capabilă să nu scape din mână cadourile pe care i le-a făcut Williams: 20 de greşeli neforţate (10, românca) şi o proporţie a primului serviciu de 40 la sută (74, jucătoarea numărul 3 mondial). Când pierde, Serena Williams face şi punctele ei şi pe cele ale adversarei, astfel că scorul loviturilor câştigătoare a fost de 10 la 1 pentru sportiva americană.

Jucătoarea născută în California, dar stabilită în Florida, a început tare şi setul decisiv. După break-ul obţinut în ghemul al doilea, Serena a jucat cu economie, fiind atentă să nu-şi piardă serviciul. Ea a condus cu 3-0, 4-1 şi 5-2, dar Simona Halep a continuat cu încăpăţânare să considere că meciul nu e pierdut. După o minge de break ratată la 1-3, Halep s-a apropiat la 3-5 şi a dat lovitura chiar când Williams servea pentru meci. Apoi sportiva din Constanţa a egalat la 5, însă nu a mai avut puterea să continue această serie de trei ghemuri câştigate la rând. Serena Williams şi-a adunat toată experienţa ei şi energia rămasă şi le-a "aruncat" în finalul meciului, pe care şi l-a adjudecat, după 7-5 în decisiv şi după 128 de minute de joc.

Statistica generală arată numărul mare de puncte câştigătoare reuşite de Serena Williams, 38-10, dar şi de erori neforţate, 45-24 (2-3 la duble greşeli). Serviciul Simonei a fost mai bun ca proporţie de reuşită al primului, 69 la sută la 47 la sută, dar mai puţin eficient, sportiva americană înregistrând şapte aşi, faţă de unul Halep.

Williams merge astfel în a zecea finală a turneului de la Miami, unde o va înfrunta pe spaniola Carla Saurez Navarro, locul 12 WTA.

Şi în acest meci Simona Halep a avut de partea ei numeroşi suporteri, uneori gălăgioşi peste măsură, enervând-o pe Serena Williams şi făcându-l pe arbitrul de scaun Kader Nouni să îi avertieze de mai multe ori.

Jucătoarea în vârstă de 23 de ani încheie, vieneri, poate cea mai bună perioadă din cariera ei, sezonul de hard de la începutul anului, cu titluri valoroase la Dubai (Premier 5) şi Indian Wells (Premier Mandatory), la care se adaugă cel "de încălzire" de la Shenzhen. Bilanţul ei în 2015 este de 24 de victorii, trei înfrângeri (inclusiv meciurile din FedCup), premii de aproape două milioane de dolari şi un loc 3 WTA consolidat.

În această perioadă, Simona Halep a câştigat enorm în ceea ce priveşte abordarea şi gestionarea partidelor. Ea demonstrat că poate controla un meci chiar şi atunci când nu joacă tenisul ei de categorie A, că are resurse tactice de a se adapta evoluţiei adversarelor, că poate reveni oricând într-o întâlnire, şi după un set pierdut, calitătăţi care nu mai pun la îndoială faptul că este o jucătoare de top.

În aceste condiţii, Simona Halep poate privi cu încredere secţiunea de sezon care urmează, pe zgură, suprafaţa ei favorită, pe care probabil o va începe la Stuttgart, un turneu de categorie Premier, programat între 20 şi 26 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici