Antena Stars, amendată de CNA din cauza încălcării dreptului la viaţă privată al Simonei Halep

CNA a amendat Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza încălcării dreptului la propria imagine şi la viaţă privată în cadrul mai multor emisiuni ale televiziunii, membrii Consiliului referindu-se în special la "Agentul VIP", în care a fost abordat subiectul vieţii sexuale a Simonei Halep.

8100 afișări
Imaginea articolului Antena Stars, amendată de CNA din cauza încălcării dreptului la viaţă privată al Simonei Halep

Antena Stars, amendată de CNA din cauza încălcării dreptului la viaţă privată al Simonei Halep

Radu Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a propus, în şedinţa de joi a Consiliului, amendarea televiziunii Antena Stars cu 30.000 de lei din cauza emisiunilor "Star magazin" (din 23 octombrie 2015), "Stars matinal" (9 decembrie 2015), "Agentul VIP" (20 ianuarie 2016), "Necenzurat" (21 ianuarie 2016), "Necenzurat" (10 septembrie 2015), "Răi da' buni" (3 decembrie 2015), "Refresh by Oana Turcu" (5 septembrie 2015) şi "Star magazin" (24 septembrie2015), care au încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizuală, în special cele privind dreptul la propria imagine.

"Star magazin", "Star matinal" şi "Agentul VIP" au încălcat articolele 3(1) din Legea audiovizualului şi 32(2) şi 33(1,3) din Codul de reglementare a conţinutului, referitoare la dreptul la viaţă privată.

În emisiunea "Star magazin" din 23 octombrie, cântăreaţa Claudia Pavel a fost acuzată că şi-a răpit copilul. În a doua parte a emisiunii (în intervalul orar 13:02-13:28), a fost dezbătut subiectul legat de custodia fiului cântăreţei Claudia Pavel, cunoscută drept Cream. În timpul discuţiilor din studio, pe acest subiect, au fost afişate titluri precum: "Exclusiv, Cream pierde copilul"; "A răpit copilul şi a fugit cu el"; "Scenariu de coşmar pentru artistă"; "Familia lui o acuză de răpire... Cream".

Totodată, Antena Stars a difuzat în 9 decembrie 2015 emisiunea "Star Matinal", fără semn de avertizare, genul programului fiind "divertisment". În emisiunea prezentată de Rocsana Marcu şi Răzvan Botezatu s-a discutat şi despre o presupusă relaţie dintre Tania Budi şi Giani Kiriţă.

Pe de altă parte, în 20 ianuarie 2016, printre subiectele abordate de emisiunea "Agentul VIP", s-au numărat şi unele despre viaţa sexuală a jucătoarei de tenis Simona Halep. Antena Stars difuzează de luni până vineri, în intervalul orar 22:00 - 00:00, talk show-ul monden "Agentul VIP", prezentat de Cristian Brancu, cu marcaj "12" (interzis copiilor sub 12 ani).

În ediţia sanţionată de CNA, Cristian Brancu a spus despre Simona Halep: "Ei bine, articolul din DC News spune aşa: criza Simonei Halep, explicaţia unui psiholog renumit, domnul Hannibal Dumitraşcu spune că «viaţa personală îşi pune amprenta asupra jocului. Dacă unii sportivi pierd sau mai bine spus, păcătuiesc printr-un exces de viaţă personală, Simona pare mai degrabă excesiv de preocupată de carieră. Ori, la 24 de ani, fără o viaţă sexuală regulată, se pot simţi efecte psihice şi fizice. O tânără la această vârstă, aflată permanent în stres în competiţie, poate fi mai puţin dispusă să comunice, mai tensionată. Poate avea izbucniri nervoase, descărcarea energiilor nu se face, aşa că acumulează tensiuni. Este greu să ţii natura în frâu. Modificările profunde în homeostazia organismului pot fi ghicite în starea tensională pe care o afişează cineva atunci când este privat de activităţi specifice vârstei»".

Membrul CNA Radu Herjeu a spus că este anormal "să faci o întreagă televiziune, de dimineaţa până seara, cu subiecte despre viaţa intimă a unor persoane, subiecte bazate pe nişte articole obscure, de pe nişte site-uri obscure, ca şi cum viaţa intimă a persoanelor publice ar fi în dezbatere publică (...)".

La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a criticat emisiunea "Agentul VIP", spunând: "Au fost multe subiecte dezbătute (referindu-se la subiecte referitoare la performanţa sportivă a Simonei Halep, n.r.), dar până acum nimeni nu şi-a permis să facă o emisiune întreagă, în care, pornind de la un studiu, să dezbată dacă Simona Halep are sau nu are relaţii sexuale (...) Până acum nimeni nu a facut asta!".

În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a fost de părere că "este vorba despre o temă de interes public".

În aceste cazuri, Antena Stars a încălcat articolul 3 (1) din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", dar şi articolul 32 (2) din Codul audiovizualului - "Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată" şi articolul 33(1,3) din Cod - "Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia".

Pe de altă parte, potrivit CNA, emisiunea "Necenzurat" din 21 ianuarie nu a respectat articolul 39(2) din Lege şi articolul 40(3) din Cod. În intervalul orar 13.32-14.03 al acestei ediţii, au fost invitaţi în studio Mona - dansatoare, Lorena Diaconescu - psiholog, Diana Bişinicu, Constantin - interlop, în culise, iar dialogurile purtate au avut un conţinut injurios. Această emisiune de tip "talk show monden" este moderată de Adriana Bahmuţeanu.

Articolul 39 (2) din Lege prevede că "Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", în timp ce articolul 40(3) din Cod spune că "Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Pe de altă parte, în ediţia din 10 septembrie a emisiunii "Necenzurat" s-a discutat despre cazul lui Adrian Bota, tatăl unor gemene minore, care a susţinut că a fost agresat fizic de actualul soţ al mamei fetelor lui şi că nu i s-a permis să îşi vadă copiii periodic şi în condiţii corespunzătoare. Pe parcursul emisiunii au fost difuzate două înregistrări cu fetele, realizate de tatăl acestora, una audio şi alta video.

Articolul 10 din Cod stipulează că "Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri şi declaraţii în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depăşesc puterea de judecată".

De asemenea, membrul CNA Radu Herjeu a fost de părere că, în acest caz, "tatăl îşi foloseşte copiii în disputa cu mama".

Pe de altă parte, printre subiectele prezentate în emisiunea "Răi da' buni" din 3 decembrie s-a numărat şi unul legat de sporturile neconvenţionale - street workout, subiect prezentat în jurul orei 21.30. Pe lângă trupa care a venit în platou pentru a executa exerciţii la bara orizontală, la acest aparat a lucrat şi dansatoarea Larisa Bercea. În acest caz, CNA a invocat încălcarea articolului 23(1) din Cod, potrivit căruia "Programele 12 se difuzează numai după ora 20,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 12 de culoare albă".

De asemenea, emisiunile "Refresh by Oana Turcu", din 5 septembrie, şi "Star magazin", din 24 septembrie, au fost difuzate cu încălcarea articolului 34(1) din Cod, referitor la dreptul la imagine. Şi în a doua parte a ediţiei "Refresh by Oana Turcu" a fost abordat un subiect prin care a fost încălcată legislaţia audiovizualului privind dreptul la propria imagine.

Astfel, membrul CNA Radu Herjeu a propus amendarea Antena Stars cu 30.000 de lei, "ţinând cont de audienţa modestă a postului".

Amenda de 30.000 de lei a fost adoptată în turul al doilea de vot, având în vedere că şi Valentin Jucan a făcut o propunere de sancţionare, de 50.000 de lei (pentru emisiunile în care s-a discutat despre viaţa intimă a unor vedete şi pentru cea cu limbaj injurios).

Însă numărul minim necesar de şase voturi a fost întrunit de propunerea de amendare cu 30.000 de lei. "Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. În schimb, Florin Gabrea şi Valentin Jucan au votat pentru aplicarea amenzii de 50.000 de lei, iar Radu Călin Cristea a votat "împotriva" ambelor propuneri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici