Arad: Suporterii unguri au aruncat cu petarde şi cutii de bere din tren la intrarea în ţară. Jandarmerie: Au fost incidente minore

Aproape 800 de suporteri unguri au venit în România cu trenul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în gările din Curtici şi Arad au aruncat cu petarde, cutii şi sticle de bere şi au scandat de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”, însă forţele de ordine nu au aplicat sancţiuni.

1926 afișări
Imaginea articolului Arad: Suporterii unguri au aruncat cu petarde şi cutii de bere din tren la intrarea în ţară. Jandarmerie: Au fost incidente minore

Arad: Suporterii unguri au aruncat cu petarde şi cutii de bere din tren la intrarea în ţară (Imagine: Bogdan Iordache/Arhiva Mediafax Foto)

Un tren special pentru suporterii unguri care vor participa la meciul dintre cele două naţionale de fotbal a intrat în ţară la ora 02,00, prin Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, unde a staţionat aproximativ o oră, timp în care autorităţile de frontieră au verificat documentele pasagerilor.

Trenul a venit de la Budapesta, având 780 de pasageri, iar pe locomotivă sunt pictate chipurile celor mai cunoscuţi fotbalişti din Ungaria.

În Curtici, aproximativ o sută de jandarmi, poliţişti, trupe seciale de intervenţie, dar şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea pe perioada staţionării garniturii, însă suporterii unguri au fost gălăgioşi în permanenţă, strigând de la ferestre ”Ungaria! Ungaria”. Mulţi dintre ei aveau în mâini sticle sau doze de bere, pe care le-au aruncat pe ferestre imediat ce garnitura s-a pus în mişcare pentru a pleca spre Arad. Totodată, mai mulţi suporteri au aruncat petarde din tren, când se afla în mişcare.

TITLURILE ZILEI

La frontieră, în Gara Curtici, alături de suporteri au urcat şi poliţişti şi jandarmi români, pentru a-i escorta până în Capitală.

Cu toate acestea, ungurii au fost zgomotoşi şi au aruncat câteva petarde şi sticle de bere şi când au trecut prin Gara Arad.

Autorităţile nu au intervenit şi nu au aplicat sancţiuni în timpul tranzitării judeţului Arad.

”Nu s-a considerat că suporterii au pus în pericol siguranţa publică. Nu s-a aplicat nicio sancţiune pe raza judeţului Arad”, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă.

Drăgan: Pe parcursul deplasării trenului cu fanii maghiari au fost incidente minore

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Drăgan, a declarat, sâmbătă, că pe parcursul deplasării trenului cu fanii maghiari de la Budapesta spre Bucureşti au fost incidente minore, însă nimic care să pună în pericol siguranţa cetăţenilor aflaţi în gările de pe traseu.

Drăgan a precizat că pentru meciul România - Ungaria se va acţiona în sistem integrat pentru buna desfăşurare a acţiunii.

"Dorim ca acest eveniment sportiv să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Avem mobilizaţi peste 3.000 de jandarmi în toate punctele din Capitală. A existat o foarte bună colaborare cu autorităţile maghiare, au fost comunicate galeriilor de suporteri maghiari condiţiile prevăzute de legislaţia românească şi condiţiile prevăzute în cazul în care se încalcă. Beneficiem de sprijin din partea poliţiştilor maghiari specializaţi pe gestionarea meciurilor cu grad ridicat de risc. Avem poliţişti şi jandarm vorbitori de maghiară, care vor asigura o bună colaborare cu reprezentanţii galeriilor. Cunoaştem modul de comporament al galeriei maghiare, cât şi al suporterilor români. Ne-am luat măsuri pentru a preveni orice incident. Până în acest moment, pe timpul deplasării trenului, au existat incidente minore, dar nimic care să pună în pericol siguranţa cetăţenilor aflaţi în gările de pe traseul trenului. Am ales un traseu care nu a implicat gări importante pentru a minimaliza orice risc", a declarat Drăgan.

Măsurile de siguranţă impun conducerea sporterilor care vin cu trenul cât şi individual în zona special amenajată de lângă stadion, susţine Drăgan. "Direct de la momentul intrării în Capitală vor fi conduşi căre Fan Zone de la stadion. Don momentul în care vor ajunge în Bucureşti, vom beneficia şi de sprijin aerian, vom avea astfel o imagine de ansamblu asupra întregii capitale pe timpul cât se vor deplasa, dar şi în timpul zilei. Avem o foarte bună imagine de ansamblu în cazul venirii fanilor. La nivel naţional sunt peste 6.500 de poliţişti. Suporterii români şi maghiari nu vor avea niciun punct în care să se întâlnească, s-a luat această marjă de siguranţă şi la nivelul Arenei Naţionale", a precizat Drăgan.

Vineri, selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, declara că publicul care va asista la România - Ungaria trebuie să înţeleagă faptul că este doar un meci de fotbal şi să nu provoace incidente.

"Tot timpul când cele două ţări s-au întâlnit au existat incidente, grave uneori, şi la Budapesta ştiu că s-au întâmplat. Sper să nu se mai întâmple şi acum. Sper ca publicul să înţeleagă faptul că e doar un meci de fotbal", a spus Piţurcă.

Prima reprezentativă a României întâlneşte, sâmbătă, de la ora 19.00, pe Arena Naţională, selecţionata Ungariei, într-o partidă contând pentru Grupa F a preliminariilor Euro-2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici