Argăseală: Arbitrii ar trebui să facă un control psihologic mult mai amănunţit

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, făcând aluzie la tentativa de suicid a centralului Sebastian Colţescu din 2008, că arbitrii ar trebui să facă un control psihologic mai amănunţit.

67 afișări
Imaginea articolului Argăseală: Arbitrii ar trebui să facă un control psihologic mult mai amănunţit

Argăseală: Arbitrii ar trebui să facă un control psihologic mult mai amănunţit (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Dacă are probleme psihice, atunci el chiar trebuie să meargă la un tratament. Dar până la a constata că are probleme, trebuia să vadă asta cine l-a delegat sau Comisia Centrală de Arbitri. Cred că de acum încolo o să apară şi această analiză psihologică la arbitri. Nu ştiu dacă se face acum, sincer nu ştiu. Eu ştiu că în cadrul controlului medical, care se face o dată la şase luni, se face şi un control psihologic, dar ăsta este un control sumar. Probabil că ar trebui făcut un control mult mai amănunţit", a spus Argăseală despre Sebastian Colţescu, pe care Steaua îl consideră vinovat de înfrângerea din meciul cu Astra Giurgiu.

La 3 octombrie 2008, arbitrul Sebastian Colţescu a încercat să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova. La data incidentului, fostul preşedinte al CCA Ion Crăciunescu afirma că aceea era a doua tentativă de suicid a lui Sebastian Colţescu.

Valeriu Argăseală susţine că FC Steaua şi jucătorii pierd bani din cauza greşelilor lui Sebastian Colţescu. "Greşelile de arbitraj înseamnă puncte, punctele înseamnă clasificare, iar clasificare înseamnă participare în cupele europene sau sume din drepturi TV. Aşadar bani. Apoi jucătorii pierd primele de joc, iar ei sunt huiduiţi de public. Dar ei nu pot să dea randamentul maxim atât timp cât sunt deposedaţi de arbitri de dreptul muncii lor. Aceşti arbitri din meciul de aseară, pentru că au greşit şi asistenţii împotriva Stelei, nu mai pot să arbitreze într-un meci de Liga I în viitor. Încă mai am speranţa că după şedinţa Comitetului Executiv şi discuţiile din cadrul CCA vom scăpa de asemenea moduri de a arbitra. Fie că sunt nepregătiţi, fie că sunt rău intenţionaţi ei nu au nicio scuză pentru a distruge munca unui club", a spus Argăseală.

Oficialul stelist susţine că a discutat cu preşedinţii LPF şi FRF, iar aceştia i-au transmis că se impun măsuri pentru redresarea arbitrajului românesc. "Aş dori să cred că este ultima oară când împotriva clubului Steaua se practică un asemenea arbitraj. Şi aş dori să cred că nu există ceva premeditat împotriva clubului Steaua. Eu nu îmi găsesc liniştea când cineva îşi bate joc în mod brutal de clubul Steaua şi de munca unor sportivi. Dacă nu se schimbă nimic atunci vom uza de alte mijloace regulamentare pentru a putea să ajungem la un fotbal curat. O să discutăm de asta la timpul potrivit. Dar eu refuz să cred că Sebastian Colţescu va mai arbitra în Liga I, nu cred că vor mai fi jumătăţi de măsură. Nu am acces la raportul observatorului de arbitri. Dar dacă a fost notat cu 8,3 înseamnă că s-au inversat cifrele. În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, şi cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, ambii mi-au dat dreptate 100 la sută şi mi-au spus că se impun măsuri pentru a redresa arbitrajul", a adăugat preşedintele CA al FC Steaua.

În urma unei analize efectuate pe parcursul unui an, FC Steaua a fost dezavantajată în mod special de arbitrii Ovidiu Haţegan, Istvan Kovacs şi Sebastian Colţescu, susţine Valeriu Argăseală. "De la începutul anului am avut returul ediţiei trecute şi şase etape din noul sezon. Ediţia trecută am avut circa 25 la sută greşeli grave de arbitraj, şi mă refer la goluri neacordate, penaltiuri neacordate sau loviri nesancţionate, iar în acest sezon am fost dezavantajaţi de arbitraj în patru din cele şase partide disputate, ceea ce înseamnă 70 la sută. Nu ştiu dacă e întâmplare, dar arbitrii cel mai des implicaţi în jocurile cu aceste greşeli au fost Ovidiu Haţegan, Istvan Kovacs şi Sebastian Colţescu", a explicat Argăseală.

El a menţionat că Steaua nu va solicita FRF arbitri străini. "Dacă vroiam arbitri străini îi ceream de acum, dar noi vrem ca arbitrajul să se îndrepte cu arbitri români şi de aceea facem acest demers. Noi ştim că există potenţial în arbitrajul românesc pentru a duce mai departe acest campionat", a adăugat oficialul.

Echipa Steaua Bucureşti a fost învinsă, miercuri, în deplasare, cu scorul de 2-0 (0-0), de formaţia Astra Giurgiu, într-un meci din etapa a VI-a, acesta fiind primul eşec al "roş-albaştrilor" în actualul sezon al Ligii I.

Arbitrul Sebastian Colţescu a anulat trei goluri marcate de Steaua, două în prima repriză şi unul în partea secundă. La primul gol, reuşit de Papp, centralul a dictat fault în atac la fundaşul stelist asupra lui Junior Morais, la reuşita lui Popa a dictat poziţie de ofsaid la Hamroun, iar la golul înscris de Tade a fluierat din nou ofsaid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici