BIOGRAFIE: Alin Petrache devine la 37 de ani al 16-lea preşedinte al COSR

Alin Petrache a devenit, la 37 de ani, al 16-lea preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), instituţie în care a mai activat ca secretar general adjunct, între 2005 şi 2009 şi vicepreşedinte, din 2013.

1935 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Alin Petrache devine la 37 de ani al 16-lea preşedinte al COSR

Alin Petrache (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

Alin Petrache, născut la 29 octombrie 1976, la Bucureşti, a jucat rugby la echipele Dinamo, cu care a cucerit patru titluri naţionale şi două Cupe ale României, RC Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon şi Beziers, iar la echipa naţională a disputat 32 de meciuri, fiind de multe ori căpitanul primei reprezentative.

După retragerea din activitatea de sportiv, în 2005, din cauza unor probleme de sănătate, Petrache a devenit preşedinte al FR Rugby în 2009. În intervalul 2012-2013, el a fost vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Tineret.

Petrache este deputat PSD în Colegiul 15 Bucureşti, fiind ales în decembrie 2012. În Parlamentul României, Petrache este membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Alin Petrache a absolvit în 1999 Academia Naţională de Eduacţie Fizică şi Sport din Capitală, iar în 2004 a obţinut titlul de Doctor în Educaţie Fizică şi Sport, cu lucrarea "Strategii moderne de pregătire pentru rugbiului de performanţă".

Înaintea alegerilor de la COSR, Petrache afirma că va renunţa la mandatul de deputat în cazul în care va fi ales condcuătorul forului olimpic român.

"Deşi sunt deputat ales în Parlamentul României, în cazul în care voi primi încrederea pentru a conduce COSR îmi voi prezenta demisia din poziţia de deputat. Nu înainte de a depune spre dezbatere Legea Sportului, un proiect esenţial pentru dezvoltarea sportului de masă şi a sportului de performanţă. Sunt convins că echipa pe care o las la FRR, în cazul în care voi fi ales preşedinte COSR, poate duce mai departe proiectele începute împreună", spunea el.

Conform programului său de candidat, care se numeşte "România Olimpică 2014 — 2024", Jocurile Olimpice de la Rio "sunt foarte importante", însă constituie doar un prim pas, din cei trei "olimpici", calculaţi de el.

"Olimpiada de la Rio va fi o prima etapă, foarte importantă, a unui ciclu olimpic de un deceniu care va readuce România în prim-planul sportului european", consideră Petrache.

Alin Petrache este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), el fiind ales cu 143 de voturi la Adunarea Generală de joi, în locul lui Octavian Morariu, care a demisionat la 15 aprilie.

Petrache, care a fost susţinut de fostul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, a câştigat din primul tur în faţa contracandidaţilor Octavian Bellu şi Elisabeta Lipă.

Mandatul lui Alin Petrache, actualul conducător al Federaţiei Române de Rugby, va fi până în 2016, an în care ar fi expirat cel al fostului preşedinte Octavian Morariu, care a decis să renunţe la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic. Morariu a demisionat după 10 ani de mandat, interval în care a fost reales de două ori.

Pentru preşedinţia COSR şi-au mai depus candidaturile antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, şi preşedintele CS Dinamo şi al Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici