Blatter, Platini şi Valcke, suspendaţi 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA. REACŢIILE lui Blatter şi Platini

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, vicepreşedintele Michel Platini, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al UEFA şi secretarul general Jerome Valcke au fost suspendaţi pentru 90 de zile de Comisia de Etică a forului fotbalistic internaţional, informează BBC. Comisia de Etică a FIFA nu şi-a respectat propriile reguli, suspendându-l pe preşedintele forului pentru 90 de zile fără să îl audieze în prealabil, este de părere oficialul elveţian, conform avocaţilor săi, citaţi de Le Figaro.

1370 afișări
Imaginea articolului Blatter, Platini şi Valcke, suspendaţi 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA. REACŢIILE lui Blatter şi Platini

Blatter, Platini şi Valcke, suspendaţi 90 de zile de Comisia de Etică a FIFA (Imagine: Mediafax Foto)

UPDATE 22:45 - Michel Platini: Resping toate acuzaţiile, sunt mai hotărât ca niciodată să mă apăr

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a notat, într-un comunicat, că respinge toate acuzaţiile la adresa sa şi că este mai hotărât ca niciodată să se apere după ce a fost suspendat de Comisia de Etică a FIFA pentru 90 de zile, informează uefa.org.

"Resping toate acuzaţiile făcute la adresa mea, care sunt stupefiant de vagi. (...) Deşi poate fi calificată ca o farsă, refuz să cred că ar putea fi o decizie politică luată în grabă pentru a umbri o viaţă dedicată fotbalului sau a-mi distruge candidatura la preşedinţia FIFA. Vreau ca toată lumea să ştie care este starea mea de spirit: mai mult decât de sentimentul de nedreptate sau de răzbunare, am un sentiment profund de revoltă. Sunt mai hotărât ca niciodată să mă apăr în faţa celor avizaţi. Vreau să reiterez în termenii cei mai fermi posibili că voi face totul pentru a mă asigura că mi se va da dreptate. Numeroase mesaje de susţinere care mi-au fost transmise astăzi de către federaţiile membre UEFA şi alte confederaţii mă determină să îmi continui munca în beneficiul interesului general al fotbalului. Nimic nu mă va face să renunţ la acest angajament", a precizat Platini în comunicat.

UPDATE 17:15 - Comisia de Etică a FIFA nu şi-a respectat propriile reguli, consideră Blatter

"Preşedintele Blatter este dezamăgit deoarece Comisia de Etică nu a respectat Codul de Etică şi Codul Disciplinar, care oferă unei persoane acuzate posibilitatea de a fi audiată. Comisia de Etică a luat decizia în baza înţelegerii greşite a acţiunilor procurorului general elveţian", se arată într-un comunicat al avocaţilor lui Blatter.

Potrivit espn.co.uk, avocaţii au menţionat că Joseph Blatter doreşte să prezinte dovezi că nu a făcut ceva greşit.

UPDATE 15:45 - Şefia FIFA va fi preluată de preşedintele Confederaţiei Africane de Fotbal

Camerunezul Issa Hayatou, vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al Confederaţiei Africane de Fotbal (CAF), va prelua atribuţiile lui Joseph Blatter. 

Hayatou, 69 de ani, primeşte aceste atribuţii deoarece este vicepreşedintele cu cea mai lungă activitate în cadrul forului. Numirea lui a fost confirmată de FIFA

La forul fotbalistic european, atribuţiile preşedintelui Michel Platini ar urma să fie preluate de spaniolul Angel Maria Villar, primul vicepreşedinte al UEFA.

Perioada de suspendare a lui Blatter, Platini şi Valcke începe imediat şi se referă la orice activitate naţională şi internaţională legată de fotbal, putând fi extinsă cu 45 de zile.

Totodată, fostul vicepreşedinte al FIFA Chung Mong-joon a fost suspendat şase ani şi amendat cu 100.000 de franci elveţieni (91.500 de euro), pentru activităţi care au încălcat Codul de Etică al forului, legate de atribuirea organizării ediţiilor Cupei Mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

"Baza acestor sancţiuni o reprezintă investigaţiile camerei de specialitate a Comisiei de Etică", se arată într-un comunicat al comisiei.

Blatter, Valcke şi Platini sunt cercetaţi de Comisa de Etică a FIFA pentru fapte de corupţie.

În urmă cu două săptămâni, Ministerul de Justiţie din Elveţia a deschis o procedură penală împotriva preşedintelui FIFA, Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de "gestiune frauduloasă" şi "abuz de încredere.

Blatter este suspectat că a efectuat o "plată neloială" de două milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele UEFA, care are deocamdată calitatea de martor în acest dosar. Această plată s-a făcut în 2011, în prejudiciul FIFA, pentru servicii prestate de Platini între 1999 şi 2002.

Vlacke era deja în stare de suspendare de mai mult timp, fiind bănuit de implicare într-o reţea de vânzare ilegală a biletelor la Cupa Mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici