Bobby Charlton şi Marcel Desailly i-au adus un omagiu lui Johan Cruyff

Legendele fotbalului mondial Bobby Charlton şi Marcel Desailly, membri ai Academiei Laureus World Sports, i-au adus un omagiu "unicului" Johan Cruyff, care a încetat din viaţă joi.

391 afișări
Imaginea articolului Bobby Charlton şi Marcel Desailly i-au adus un omagiu lui Johan Cruyff

Bobby Charlton şi Marcel Desailly i-au adus un omagiu lui Johan Cruyff

Johann Cruyff, unul dintre cei mai importanţi fotbalişti şi antrenori din istorie, a murit în această după-amiază, la vârsta de 68 ani. Fost antrenor al Barcelonei, unde i-a avut elevi pe Hagi şi Gică Popescu, Johan Cruyff a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în urmă cu un an.

Bobby Charlton, câştigător al Cupei Mondiale din 1966 cu naţionala Angliei, l-a descris pe Johann Cruyff drept un "geniu" şi un om care "iubea jocul de fotbal, iubea sportul şi iubea viaţa". Marcel Desailly, fostul căpitan al reprezentativei Franţei, a declarat pentru Academia Laureus că "fotbalul a pierdut azi o adevărată legendă".

TITLURILE ZILEI

Johan Cruyff este considerat unul dintre cei mai buni fotbalişti din istorie, întrucât a dominat fotbalul european şi mondial în anii '70. Cruyff a fost văzut de mulţi experţi drept succesorul natural lui Pele, din punct de vedere al valorii sportive.

În 2006, Johan Cruyff a primit distincţia Academiei Laureus World Sports. Premiile Laureus sunt considerate Oscarul sportului. Academia Laureus are în componenţa sa 55 de membri, toţi foşti sportivi de renume mondial, printre care şi doi români: fosta gimnastă Nadia Comăneci şi fostul tenisman Ilie Năstase.

Bobby Charlton, membru al Academiei Laureus World Sports, a declarat: "Sunt mândru că l-am cunoscut pe Johan. A fost unul dintre cei mai mari fotbalişti, încânta lumea de fiecare dată când atingea balonul şi începea să joace. Aşteptările erau mereu ridicate atunci când el era pe teren. Şi nu dezamăgea pe nimeni. Genul de fotbal pe care îl juca a schimbat abordarea asupra acestui sport, a avut impact. Îl pun pe acelaşi nivel cu Pele, Di Stefano şi Maradona. În plus, Cruyff nu avea niciun gând negativ. Iubea jocul de fotbal, iubea sportul şi iubea viaţa".

Marcel Desailly, membru al Academiei Laureus World Sports, a precizat: "Este o zi foarte tristă pentru fotbalul mondial. Johan este o legendă a sportului. Cuvintele mari sunt deseori utilizate excesiv, dar nu este cazul când vorbim despre Cruyff. Atunci când eu şi prietenii mei era fotbalişti tineri şi ne gândeam cum să jucăm fotbal, ne uitam mereu la Cruyff şi ziceam că este cel mai bun. Fotbalul total pe care l-a jucat pentru Ajax, Barcelona şi naţionala Olandei a fost revoluţionar şi a generat emulaţie pentru o generaţie de fotbalişti şi fani. Ca antrenor al Barcelonei, Johan Cruyff a pus bazele clubului măreţ care este acum. Într-o eră a fotbalului tacticizat, el a rupt matriţa".

Ca jucător, Johan Cruyff a obţinut trei Cupe ale Campionilor cu Ajax, o Cupă UEFA şi o Cupă Intercontinentală. A primit Balonul de Aur de trei ori, în 1971, 1973 şi 1974, şi a fost Gheata de Aur a Cupei Mondiale din 1974.

Ca antrenor, olandezul a pus bazele unei echipe foarte bune a Barcelonei, la finele anilor '80 şi la începutul anilor '90. Într-o eră a fotbalului precaut, Cruyff a venit cu o altă viziune: a adus un plus ofensiv acestui sport şi a făcut din Barcelona o echipă a fotbalului-spectacol, "Fotbal Total", care a atras mai mulţi fani la nivel mondial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici