Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, aprobat. Lipă, la comisiile de buget: "Premierul mi-a zis: Să dea Dumnezeu să câştige multe medalii, găsim bani"

Comisiile de buget-finanţe au aprobat bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, respingând un amendament care prevedea bani pentru premierea sportivilor care vor câştiga medalii la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, ministrul Elisabeta Lipă precizând că se vor găsi bani.

532 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, aprobat. Lipă, la comisiile de buget: "Premierul mi-a zis: Să dea Dumnezeu să câştige multe medalii, găsim bani"

Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, aprobat. Lipă, la comisiile de buget: "Premierul mi-a zis: Să dea Dumnezeu să câştige multe medalii, găsim bani"

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a admis însă că domeniul ei se confruntă cu mari probleme şi că numărul de sportivi este, cel mai probabil, cel mai mic din istoria sportului.

"Bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pe anul 2016 este 329.556 mii lei, chiar dacă pe hârtie el apare mai mic comparativ cu anul 2015, în realitatea el este mai mare cu 14 milioane. Diferenţa este că anul viitor nu mai avem proiecte pe fonduri externe nerambursabile, în valoare de 22 mii lei şi cheltuieli de capital, anul acesta, Ministerul Tineretului şi Sportului a achiziţionat microbuze, autocare pentru cluburile sportive municipale, direcţii judeţene pentru sport", a declarat, sâmbătă la Parlament, ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă.

Deputatul Andreea Paul a ţinut să afle de la ministrul Tineretului şi Sportului, care este "şansa" sportului de performanţă şi cum îl va susţine financiar în 2016, Elisabeta Lipă răspunzându-i că "problemele sportului românesc sunt mari", una dintre cauze fiind faptul că a scăzut baza de selecţie, deoarece nu se mai practică sport în şcoli.

"La ora actuală sportul românesc are 30 de sportivi calificaţi pentru Jocurile Olimpice. Este, cred că, pentru prima dată în istoria sportului românesc când ne confruntăm cu acest număr mic de sportivi. Sperăm la o minune acum cu echipa noastră de handbal feminin, dar ceea ce e imposibil, dar trebuie să sperăm într-un rezultat bun. Sperăm că anul viitor mai avem şanse la calificarea unor sportivi, după părerea mea, mai mult de 50-60 de sportivi nu avem cum să calificăm. Din cei 30 de sportivi care sunt la ora actuală, în pregătire, în jur de 16 sportivi sunt cu slabe şanse le medalii, dar sunt calificaţi. Problemele sportului românesc sunt mari, o ştim cu toţii, nu se mai face sport în şcoala primară, în gimnaziu, în universităţi", a explicat ministrul, adăugând că baza trebuie creată prin cele 48 de cluburi sportive municipale pe care le are Ministerul Sportului în subordine, prin cele 60 de federaţii, prin cluburile sportive şcolare care aparţin Ministerului Educaţiei şi, odată cu începerea noului ciclu olimpic în 2017 "să creştem pentru Olimpiada de la Tokyo".

În cadrul audierilor pentru aprobarea bugetului pentru MTS a fost citit un amendament venit de la Comisia pentru învăţământ, prin care se solicita suplimentarea de la Fondul de rezervă cu suma de 12.900.000 lei, destinată premierii sportivilor care vor participa la jocurile olimpice de vară de la Rio de Janeiro, amendament care a fost respins, Lipă declarând că "probabil, Guvernul va acorda în regim de urgenţă bani pentru premii".

"Domnul prim-ministru a zis aşa: doamna Lipă, să dea Dumnezeu să câştige cât mai multe medalii, cu siguranţă că vom găsi bani să-i plătim", a spus Elisabeta Lipă.

 

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici