Care sunt cele mai răspândite sporturi în România. Fotbalul, baschetul şi şahul adună circa 64% din numărul total de sportivi legitimaţi

Federaţiile de fotbal, baschet şi şah numără cei mai mulţi sportivi legitimaţi din România din totalul acestora. Primele trei sporturi adună circa 64% din numărul total de sportivi legitimaţi, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de ZF.

670 afișări
Imaginea articolului Care sunt cele mai răspândite sporturi în România. Fotbalul, baschetul şi şahul adună circa 64% din numărul total de sportivi legitimaţi

Care sunt cele mai răspândite sporturi în România. Fotbalul, baschetul şi şahul adună circa 64% din numărul total de sportivi legitimaţi

În 2020, numărul total al sportivilor legitimaţi, adică a celor care sunt înscrişi la un club sportiv, a fost de 310.000 de persoane. Ceea ce nu se vede în statistici este numărul real al oamenilor care practică sport, acesta fiind mult mai mare faţă de ceea ce arată datele oficiale.

Cel mai căutat sport din România este fotbalul, astfel că Federaţia Română de Fotbal numără în 2020 peste 148.000 de spor­tivi legitimaţi. Pe locul al doilea în topul fe­deraţiilor cu cei mai mulţi sportivi se situează Federaţia Română de Baschet, cu 32.000 de sportivi, urmată de Federaţia Română de şah, cu 18.000 de persoane înscrise.

În top zece federaţii care au înregistraţi cei mai mulţi sportivi se mai numără şi federaţiile reprezentative de karate, handbal, kempo, lupte şi volei. Clasamentul real al celor mai căutate sporturi din România poate să difere în realitate, deşi datele de la Statistică arată doar numărul de sportivi înscrişi la cluburi, numărul practicanţilor este mult mai mare, iar topul celor mai practicate sporturi poate să arate diferit. Totodată, numărul persoanelor care practică un sport în cadrul sălilor de fitness nu apare în datele statistice oficiale, însă numărul acestora se ridică la ordinul sutelor de mii de persoane. Piaţa românească de health&ftiness este estimată la aproximativ 800.000 de membri, care reprezintă numărul de persoane care au mers la sală pe parcursul unui an.

Estimările sunt aferente anului 2019, însă pandemia a dat o lovitură puternică pieţei sălilor de fitness din România, care au fost nevoite să se închidă din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, însă mulţi jucători din piaţă au mutat activitatea în online şi le-au oferit oamenilor ore de sport în mediul virtual.

Însă, datele de la Statistică relevă un alt lucru, faptul că sportul de performanţă pierde din ce în ce mai mulţi sportivi. Numărul de sportivi legitimaţi în 2020, mai exact 310.000 de persoane, este la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 1993. În toată această perioadă, numărul total de sportivi legitimaţi a fluctuat, din 1995 numărul de sportivi legitimaţi a început să scadă considerabil de la an la an, atingând un prag minim de 106.000 de persoane în 2005. De atunci, numărul a început iarăşi să crească, însă într-un ritm destul de lent.

Sportul de performanţă pierde, iar unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că bazele sportive sunt fie în paragină, fie nu sunt la standarde internaţionale. Pentru a pregăti un sportiv de performanţă nu este suficient un teren de sport, este nevoie de o întreagă infrastructură care să îi permită sportivului să aibă acces la o paletă largă de servicii. Lipsa performanţei sportive a României vine în principal din investiţiile mici în acest sector.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sporturi,
analiză,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici