Care va fi cel mai în vârstă participant la Jocurile Olimpice de la Londra

Călăreţul japonez Hiroshi Hoketsu va fi cel mai în vârstă participant la Jocurile Olimpice de la Londra. El spune că la 71 de ani, împliniţi la 28 martie, nu s-a simţit niciodată atât de bine din punct de vedere fizic şi crede că poate să obţină un rezultat mai bun decât la Jocurile Ecvestre.

237 afișări
Imaginea articolului Care va fi cel mai în vârstă participant la Jocurile Olimpice de la Londra

Care va fi cel mai în vârstă participant la Olimpiada de la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hoketsu, deja cel mai în vârstă participant şi la Jocurile Olimpice de la Beijing, a explicat că nu are un program prea greu de a se menţine în formă: face în fiecare zi exerciţii musculare timp de 40 de minute, ia vitamine şi suplimente alimentare.

Fără îndoială că regimul său alimentar este mai puţin strict decât cel al altor călăreţi care vor să obţină gloria la Londra, dar faptul că-şi permite să mănânce bine şi să bea un pahar de vin în fiecare seară nu i-a alterat cu nimic forma fizică. La 1,68 metri are 62 de kilograme, iar greutatea sa nu a variat de când a concurat la primele sale jocuri, în 1964, în oraşul său natal Tokyo, unde a încheiat pe locul 40 la sărituri de obstacole. La Hong Kong, unde au avut loc probele de echitaţie din 2008, el s-a clasat al nouălea pe echipe şi al 35-lea la individual.

"Nu m-am schimbat prea mult în patru ani, nici fizic, nici mental. Din fericire nu am contractat nicio boală serioasă, exceptând câte un guturai", a spus Hoketsu.

El locuieşte în Germania, la Aachen, din 2003, anul pensionării din funcţia de preşedinte al unei filiale americane a unui laborator farmaceutic.

Pentru a ajunge la Londra, veteranul japonez a câştigat, alături de iapa sa de 15 ani, Whisper 115, concursul de la Vidauban (Franţa), calificarea sa fiind oficializată câteva zile mai târziu de Federaţia Japoneză de Echitaţie.

Înainte de Hoketsu, cel mai în vârstă participant la JO era Kikuko Inoue, o bunică a cinci nepoţi, care a concurat tot la dresaj, la JO de la Seul în 1988, la 63 de ani şi 9 luni.

Iapa sa Whisper a fost deranjată de transmiterea Jocurilor Mondiale Ecvestre pe un ecran uriaş. "Este atât de sensibilă", spune Hokestu de calul alături de care concurează de cinci ani. Accidentată la picioare după JEM, Whisper s-a "recuperat miraculos şi rapid" şi a disputat şase concursuri.

La JO, "titlul" de cel mai în vârstă revine suedezului Oscar Swahn, care a câştigat o medalie la tir la Jocurile de la Anvers din 1920, la 72 de ani şi 10 luni. Pentru a lua locul scandinavului în anale, Hoketsu va trebui să se califice şi la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici