Cazurile de dopaj din anul 2014

Asafa Powell, Tyson Gay, Roman Kreuziger şi Sun Yang se numără printre sportivii sancţionaţi în 2014 după ce au fost depistaţi pozitiv, în acest an cele mai multe cazuri de dopaj înregistrându-se în atletism şi în ciclism.

248 afișări
Imaginea articolului Cazurile de dopaj din anul 2014

Cazurile de dopaj din anul 2014 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

IANUARIE

11 ianuarie - Base-ball: Alex Rodriguez, în vârstă de 38 de ani, vedetă a echipei New York Yankees, este suspendat în apel de Liga Americană de Base-ball (MLB) pentru 162 de meciuri - tot sezonul 2014. Iniţial, el a fost suspendat 211 meciuri pentru că a folosit timp de mai mulţi ani testosteron şi hormoni de creştere. Această suspendare, cea mai lungă decisă vreodată în cazul unui jucător din MLB, îl costă pe sportiv şi salariul pe un an, adică 25 de milioane de dolari.

17 ianuarie - Ciclism: Alessandro Ballan (BMC), în vârstă de 34 de ani, campion mondial în 2008, este suspendat doi ani de Comitetul Olimpic Italian. Ballan, care a fost supus în primăvara anului 2009 mai multor şedinţe de ozonoterapie (manipulare sangvină), este vizat de justiţia italiană în cadrul unei anchete cu privire la echipa Lampre, pentru care a concurat până în 2010. Un proces care vizează aproximativ 30 de persoane, între care şi directorul sportiv Giuseppe Saronni şi rutierul Damiano Cunego.

FEBRUARIE

24 februarie - Ciclism: Patrik Sinkewitz este suspendat opt ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Rutierul german în vârstă de 33 de ani a fost depistat pozitiv cu hormon de creştere recombinant, în data de 27 februarie 2011, după o competiţie la Lugano. El a fost achitat iniţial de Tribunalul Arbitral al Sportului German, ceea ce a determinat Agenţia Antidoping Germană (NADA) să facă apel la TAS. Sinkewitz a mai fost depistat pozitiv în iunie 2007, cu testosteron.

APRILIE

8 aprilie - Atletism: Sherone Simpson, în vârstă de 29 de ani, medaliată cu argint în proba de 100 de metri la Jocurile Olimpice din 2008, este suspendată pentru 18 luni de Agenţia Jamaicană Antidoping, după ce a fost depistată pozitiv cu un stimulent la campionatele naţionale, în iunie 2013. Sportiva susţine că a ingerat substanţa respectivă într-un supliment alimentar oferit ee preparatorul său fizic.

11 aprilie - Atletism: Asafa Powell, 31 de ani, fost recordman mondial la 100 de metri, este suspendat 18 luni de Agenţia Jamaicană Antidoping, după ce a fost depistat pozitiv cu un stimulent în iunie 2013. Sprinterul a susţinut că medicul său i-a făcut injecţii şi i-a dublat doza de suplimente alimentare în dimineaţa testării antidoping. Powell, care a făcut apel la TAS, a fost autorizat să concureze din nou în luna iulie.

22 aprilie - Ciclism: Asociaţia Americană de Arbitraj (AAA) a decis suspendarea pe zece ani din orice activitate în domeniul sportiv a lui Johan Bruyneel, în vârstă de 49 de ani, fost manager al lui Lance Armstrong, pentru implicarea într-o reţea de dopaj în echipele sale. Bruyneel a fost alături de Armstrong la cele şapte succese ale acestuia în Turul Franţei (1999-2005), precum şi atunci când americanul a revenit în competiţii (2009-2010). Spre deosebire de Lance Armstrong, care a acceptat în august 2012 sancţiunea Agenţiei Antidoping Americane (Usada), Bruyneel a cerut ca o comisie de arbitri să analizeze cazul său.

25 aprilie - Hochei pe gheaţă: Jucătorul leton Ralfs Freibergs este şters din palmaresul turneului olimpic de la Soci, unde Letonia s-a clasat pe locul 8, el fiind depistat pozitiv cu un steroid anabolizant. Este al optulea caz de Dopaj de la Jocurile Olimpice, după suedezul Niklas Backstrom, letonul Vitalijs Pavlovs (ambii hochei pe gheaţă), germanca Evi Sachenbacher-Stehle (biatlon), italinul William Frullani (bob), sportiva ucraineană Marina Lisogor (schi fond), polonezul Daniel Zalewski (bob) şi austriacul Johannes Durr (schi fond).

MAI

4 mai - Atletism: Tyson Gay, campion mondial în probele de 100 m şi 200 m în 2007, primeşte o suspendare de un an, la nouă luni după anunţul cu privire la faptul că a fost depistat pozitiv cu un steroid anabolizant. El şi-a putut relua activitatea în luna iunie. Gay s-a retras din toate competiţiile în aşteptarea contraexpertizei şi a cooperat cu Agenţia Americană Antidoping. Gay a fost depistat pozitiv în trei rânduri, de două ori în afara competiţiei şi o dată la Campionatele SUA, în iunie 2013. Tyson Gay a înapoiat medalia de argint câştigată cu ştafeta americană de 4x100 m la Jocurile Olimpice de la Londra.

13 mai - Nataţie: Sportiva rusă Iulia Efimova, în vârstă de 21 de ani, medaliată cu bronz în proba de 200 de metri bras la Jocurile Olimpice din 2012 şi triplă campioană mondială, este suspendată de Federaţia Internaţională de Nataţie pentru 16 luni, până în februarie 2015. Efimova a foat depistată pozitiv cu un steroid la 31 octombrie, la Los Angeles, unde se antrenează. Toate rezultatele sale începând din 31 octombie 2013 au fost anulate. Printre rezultatele anulate se numără şi recordul mondial la 200 m bras stabilit la Campionatele Europene, în decembrie 2013.

IUNIE

7 iunie - Rugby: Jurnalul L'Equipe scrie despre depistarea pozitivă a sud-africanului Chiliboy Ralepeelle cu un steroid anabolizant, la un control efectuat de Rugby Board.Victimă a unei rupturi de ligamente încrucişate la genunchiul drept, sportivul nu a mai putut evolua din 17 februarie.

21 iunie - Atletism: Teddy Tamgho, în vârstă de 25 de ani, campion mondial la triplusalt şi recordman mondial în sală, este suspendat un an de federaţia franceză deoarece nu s-a prezentat de trei ori la controale antidoping. Suspendarea este valabilă din 18 martie 2014. Francezul de origine cameruneză a fost indisponibil în acest sezon din cauza unei fracturi la tibia stângă.

IULIE

12 iulie - Ciclism: Denis Menchov, în vârstă de 36 de ani, sportiv care şi-a încheiat cariera în 2013, apare pe o listă dată publicităţii de Uniunea Ciclistă Internaţională. UCI menţionează suspendarea pe doi ani a lui Menchov, valabilă până la 9 aprilie 2015. Astfel, Menchov, care s-a retras în martie 2013, este suspendat din aprilie 2013. Câştigătorul Turului Spaniei în 2007 şi Turului Italiei în 2009 a fost sancţionat în baza anomaliilor din paşaportul sangvin.

17 iulie - Ciclism: Jonathan Tiernan-Locke, în vârstă de 29 de ani, este suspendat doi ani, până la 31 decembrie 2015, din cauza anomaliilor din paşaportul său sangvin. Victoria sa de la ediţia din 2012 a Turului Marii Britanii a fost anulată. Britanicul a avut un start foarte bun în sezonul 2012, cu victorii la Turul Mediteranean şi Turul Haut-Var, într-o perioadă în care concura pentru o echipă de eşalon inferior (Endura) nesupusă cerinţelor paşaportului biologic.

25 iulie - Atletism: Galezul Rhys Williams, în vârstă de 30 de ani, campion european en titre în proba de 400 de metri garduri, se retrage de la Jocurile Commonwealth-ului, fiind depistat pozitiv la reuniunea de la Glasgow, în data de 11 iulie. Fiul fostei vedete a rugbyului galez JJ Williams a câştigat medalia de bronz în 2006 şi argintul în 2010, tot la 400 m garduri, la Campionatele Europene.

AUGUST

2 august - Ciclism: Cehul Roman Kreuziger (Tinkoff), câştigător al Amstel Gold Race 2013, este suspendat provizoriu de UCI din cauza anomaliilor din paşaportul biologic. Sesizat de rutier, TAS confirmă suspendarea la 20 august. Până la finalul anului situaţia lui Kreuziger încă nu a fost definitivată.

2 august - Atletism: Amantle Montsho, fostă campioană mondială în proba de 400 de metri, este depistată pozitiv cu un stimulent la Jocurile Commonwealth-ului. Montsho, campioană mondială în 2011 şi deţinătoarea titlului la Jocurile Commonwealth-ului, a fost supusă unui control antidoping după ce s-a clasat a patra în finala probei de 400 de metri.

SEPTEMBRIE

15 septembrie - Ciclism: Valentin Iglinski (Astana), în vârstă de 30 de ani, este suspendat patru ani de Federaţia de Ciclism din Kazahstan. Iglinski a fost depistat pozitiv cu EPO la Turul Benelux-ului, în luna august.

OCTOMBRIE

2 octombrie - Ciclism: După fratele său Valentin, şi Maxim Iglinski (Astana), în vârstă de 33 de ani, câştigător al cursei Liege-Bastogne-Liege în 2012, este suspendat provizoriu, fiind depistat pozitiv cu EPO.

16 octombrie - Ciclism: Al treilea caz de dopaj la Astana. Kazahul Ilia Davidenok a fost depistat pozitiv cu steroizii anabolizanţi la 28 august.

NOIEMBRIE

19 noiembrie - Ciclism: Al patrulea caz de dopaj în decurs de câteva săptămâni în ciclismul kazah - Victor Okishev (Astana) a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanţi la Campionatele Asiei, în iuna mai. Okishev a fost suspendat provizoriu până la finalizarea procedurii disciplinare.

24 noiembrie - Nataţie: Chinezul Sun Yang, în vârstă de 22 de ani, dublu campion olimpic în 2012, la 400 şi 1.500 m liber, a fost depistat pozitiv cu un stimulent cu şase luni mai devreme şi suspendat trei luni de Agenţia Antidoping Chineză. Sun a participat în septembrie la Jocurile Asiei.

26 noiembrie - Ciclism: Al cincilea caz de dopaj la Astana - kazahul Artur Fedosseiev, în vârstă de 20 de ani, a fost depistat pozitiv cu steroizi în data de 16 august. Două zile mai târziu, echipa B a Astana este suspendată de federaţia din Kazahstan, iar directorul sportiv este concediat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici