Ce este sibutramina? Vezi aici totul despre medicamentul cu care a fost depistat pozitiv Mutu

Pe 22 ianuarie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMEA) a cerut suspendarea licenţei pentru comercializarea pastilelor de slăbit ce conţin sibutramină, o substanţă care poate provoca accidente cardio-vasculare.

29609 afișări
Imaginea articolului Ce este sibutramina? Vezi aici totul despre medicamentul cu care a fost depistat pozitiv Mutu

Ce este sibutramina? Vezi aici totul despre medicamentul cu care a fost depistat pozitiv Mutu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ce este sibutramina?

Sibutramina este un inhibitor neurotransmiţător care reduce asimilarea de serotonină (cu 53%),norepinefrină (cu 54%) şi dopamină (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate, influenţând apetitul.

Alţi agenţi similari din generaţia veche, precum amfetaminele şi fenfluramina, obligă eliberarea acestor substanţe neurotransmiţătoare în loc să afecteze asimilarea lor.

Sibutramina, derivat de amfetamină care, într-o cantitate necontrolată, poate provoca persoanelor ce iau acel supliment alimentar tot felul de efecte secundare, precum nervi, irascibilitate, probleme de ritm cardiac şi lipsa poftei de mâncare".

Amfetamina este o amină, sub forma de lichid incolor, cu efect stimulator asupra sistemului nervos central şi a celui periferic, ameliorând starea de oboseală şi producând o stare de bine. Abuzul de amfetamine este însoţit de reacţii emoţionale (subiectul devine energic, vesel, vorbăreţ, poate deveni agresiv) şi somatice (hipertensiune arterială, frisoane, greaţă şi vomă). Manifestările supradozării acute constau în agitaţie, confuzie, halucinaţii, stare de panică, tulburări cardiovasculare (aritmii, hipertensiune) şi tulburări digestive (greaţă, vărsături, diaree, crampe abdominale).

Reacţiile adverse

Un studiu realizat de EMEA privind efectele medicamentelor ce conţin sibutramină a arătat că riscurile tratamentului cu aceste pastile sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ar putea să le aducă.

Medicamentele ce conţin sibutramină sunt Reductil, Reduxade şi Zelium, ele fiind folosite pentru tratarea obezităţii sau supraponderalităţii. Aceste medicamente sunt, de asemenea, compatibile cu afecţiuni precum diabetul de tip 2 şi dislipidemie.

"Doctorii nu ar mai trebui să prescrie, iar farmaciştii nu ar mai trebui să elibereze medicamentele. Pacienţii care iau, în prezent, sibutramină ar trebui să-şi consulte cât mai repede medicul, pentru a găsit metode alternative de slăbit. Pacienţii care vor să oprească tratamentul înainte să-şi consulte medicul pot să facă acest lucru oricând", arată în comunicatul de presă al EME.

Cercetările au arătat sibutramina poate provoca afecţiuni cardio-vasculare şi chiar infarct.

Reprezentanţii EMEA au mai arătat că, din moment ce persoanele obeze sau supraponderale sunt în mod clar predispuse la probleme cardio-vasculare, medicamentele de slăbit ce conţin sibutramină ar trebui retrase de pe piaţă.

Rezultatele cercetării au mai arătat că eficienţa medicamentelor în materie de slăbit nu este atât de mare, iar pacienţii se pot îngrăşa foarte rapid după stoparea tratamentului.

Recomandarea formulată de EMEA a fost înaintată Comisiei Europene pentru adoptarea unei decizii.

Printre reacţiile adverse frecvent intalnite ale acestui medicament se numara: în mod paradoxal creşterea apetitului alimentar, greaţă, gust ciudat in gura, constipaţie, tulburări ale somnului, ameţeli, somnolenţă, dureri de cap, înroşirea feţei, dureri musculare.

Mutu a fost depistat pozitiv

Atacantul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, a fost depistat pozitiv în urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, după meciul cu Bari, din campionatul Italiei, a anunţat, joi, Comitetul Olimpic Italian (CONI).

CONI a anunţat că testul a fost făcut de laboratorul din Roma

Partida Fiorentina - Bari s-a disputat la 10 ianuarie şi s-a încheiat cu scorul de 2-1, pentru echipa gazdă. Mutu a fost titular în acel meci şi a marcat în mintul 38, aducând egalarea pentru Fiorentina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici