Cel mai controversat campionat mondial de fotbal a fost găzduit de Italia fascistă

S-a desfăşurat în Italia, între 27 mai şi 10 iunie 1934.

679 afișări
Imaginea articolului Cel mai controversat campionat mondial de fotbal a fost găzduit de Italia fascistă

Wikipedia Commons

Cupa Mondială FIFA din 1934 a fost cea de-a doua ediţie a Cupei Mondiale FIFA. 

Dar s-a întâmplat ca atunci, Italia să fie condusă de regimul fascist al dictatorului Benito Mussolini. 

32 de naţiuni au intrat în competiţie; 16 echipe s-au califica la turneul final.

Echipa campioană Uruguay de la primul campionat organizat în 1930 a boicotat turneul deoarece doar patru echipe europene acceptaseră invitaţia la turneul din 1930.

S-ar fi ajuns la un final între echipa naţională de fotbal a Italiei fasciste şi cea a Germaniei naziste. Dar echipa germană a fost învinsă în semifinală de echipa Cehoslovaciei.

Italia a obţinut victoria în finală, învingând echipa Cehoslovaciei cu scorul de 2-1, devenind a doua campioană a Cupei Mondiale de fotbal şi a doua ţară gazdă învingătoare. 

Cupa Mondială din 1934 a fost afectat pentru câştig de capital politic pentru Benito Mussolini, folosind campionatul de fotbal ca mijloc de promovare a fascismului.

Unii istorici şi jurnalişti sportivi au acuzat Italia fascistă de corupţie şi de amestecul lui Mussolini pentru a influenţa competiţia în beneficiul Italiei.

Italia a susţinut întotdeauna că echipa sa naţională a meritat victoria, considerată una dintre cele mai bune din istoria ţării. Italia a ieşit învingătoare şi la turneul olimpic de fotbal din 1936 găzduit de Germania Nazistă şi la Cupa Mondială din 1938, găzduită de Franţa.  

Campionatul din 1938 a fost ultimul, căci din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, competiţiile sportive au fost anulate şi abia în 1950, campionatul mondial de fotbal a revenit, fiind găzduit de Brazilia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici