Cele mai importante realizări ale handbalului românesc în 2016

Chiar în ultima zi a anului, Federaţia Română de Handbal a prezentat o fotografie cu cele mai importante realizări ale handbalului românesc în 2016, iar pe primul loc ar fi câştigarea trofeului Ligii Campionilor de CSM Bucureşti, după o finală cu Gyor, disputată chiar la Budapesta, scrie ProSport.

186 afișări
Imaginea articolului Cele mai importante realizări ale handbalului românesc în 2016

Cele mai importante realizări ale handbalului românesc în 2016

1. Trofeul Ligii Campionilor obţinut de CSM Bucureşti

Chiar de la prima prezenţă în Liga Campionilor, campioana României a reuşit să uimească lumea handbalul internaţional, prin calificarea în Turneul Final 4, deşi a încheiat pe locul 4 în grupa principală. Atât dubla victorie cu Rostov-Don, dar mai ales succesele de la Budapesta cu Vardar Skopje şi Gyor au fost de poveste şi vor rămâne pentru totdeauna în istorie. România s-a impus din nou în principala competiţie intercluburi la feminin după o pauză de 52 de ani.

2. Victoriile echipei României cu Belarus şi Polonia în preliminariile CE 2018

Deşi nu a fost vorba despre un turneu final, naţionala masculină a reuşit nişte rezultate cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii ani. Poate de la acel baraj cu Rusia din 2010, în urma căruia România s-a calificat pentru ultima dată la un Campionat Mondial. Cu noul selecţioner la timonă, Xavier Pascual, România se află în faţa unei calificări la un Campionat European după o pauză de 22 de ani.

3. Calificarea României la Jocurile Olimpice de la Rio

Din 8 în 8 ani, România participă la Jocurile Olimpice de vară cu naţionala feminină. Tradiţia s-a respectat şi cu această ocazie, după un turneu preolimpic în care naţionala a zdrobit Danemarca chiar la ea acasă. Acel succes a fost suficient pentru ca Neagu & Co să ajungă la Rio. Din păcate, turneul olimpic nu a fost gestionat la adevărata lui valoare, iar acolo România a capotat, dar în acest caz este vorba despre altă poveste.

4. Medalia de bronz la Mondialul de tineret

Pentru prima dată după mulţi ani, o generaţie reuşeşte să se menţină în top. Din fericire, echipa lui Laslo, Bazaliu (chiar dacă s-a accidentat înainte de Rusia), Dumanska, Corban, Ostase şi Ilie a dovedit că rezultatul de acum 2 ani din Macedonia, când a cucerit aurul mondial la U18, nu a fost deloc întâmplător. Handbalul feminin chiar are viitor, depinde acum cum va fi gestionată valoarea acestor fete.

5. Anul marilor victorii cu Norvegia şi Rusia

În faţa a peste 7.000 de spectatori, România a învins Norvegia la feminin după o pauză de 16 ani la nivel oficial. S-a întâmplat la Cluj, în preliminariile pentru Campionatul European. La turneul final din Suedia s-a rupt lanţul ghinioanelor şi cu Rusia. Campioana olimpică a fost doborâtă fix după 20 de ani. În 1996, România învingea Rusia cu Marian Tîrcă în echipă, acum, la Helsingborg, vechea rivală a fost doborâtă cu Denisa Dedu, portarul promovat de antrenoarea de la Braşov. În urma acestor victorii, România a terminat pe locul 5 în Europa.

6. Titlul mondial universitar la masculin

Naţionala masculină universitară a dat primul semnal că băieţii îşi anunţă revenirea la cel mai înalt nivel. Cu Ionuţ Iancu şi Demis Grigoraş în mare formă la Mondial Universitar de la Malaga, România a obţinut un rezultat notabil pentru handbalul masculin, de încurajare pentru ce s-ar putea să urmeze. Ca bonus, fetele au câştigat medalia de argint.

7. Cristina Neagu a fost desemnată cea mai bună handbalistă a lumii în 2015

Deşi discutăm despre o distincţie pe anul trecut, interul stânga a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii în urma voturilor exprimate în acest an.

8. Arbitrii Stoia şi Florescu

Arbitrajul românesc a avut trecut, are prezent şi poate avea şi viitor dacă va merge pe calea dreptăţii. Arbitrele Diana Florescu şi Anamaria Stoia au ţinut steagul sus pentru arbitrajul românesc şi în 2016. Ele au fost desemnate să conducă inclusiv finala mică a Campionatului European din Suedia.

9. Retragerea Aureliei Brădeanu

Este un moment memorabil pentru handbalul românesc, având în vedere că discutăm despre retragerea celei mai galonate jucătoare la echipa naţională în ultimele două decenii. Brădeanu a adunat nu mai puţin de 17 turnee finle, un record care va fi foarte greu de egalat în următorii ani.

10. Narcisa Lecuşanu, om cu greutate la EHF

După alegerile de la EHF, Narcisa Lecuşanu a reuşit să pătrundă în structurile de conducere ale forului european. Ea a intrat chiar în Comitetul Executiv, aşadar are multă greutate pe plan internaţional. Lecuşanu este şi singura reprezentantă a României care a reuşit să prindă un loc în organismul european.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici