CIO: Transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice fără să se opereze

Potrivit unui set nou de recomandări venit din partea Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro fără să mai fie nevoiţi să-şi facă operaţie de schimbare de sex.

324 afișări
Imaginea articolului CIO: Transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice fără să se opereze

CIO: Transsexualii ar putea participa la Jocurile Olimpice fără să se opereze (Imagine: AFP / Mediafax Foto

Actualele reguli, care sunt în vigoare din 2003, prevăd că sportivii care devin bărbaţi din femei şi invers trebuie să se opereze şi apoi să urmeze timp de doi ani un tratament hormonal pentru a putea participa la Jocurile Olimpice. Acum, intervenţiile chirurgicale nu mai sunt necesare, astfel că sportivii care trec de la femei la bărbaţi pot participa "fără restricţii".

Sportivii care trec de la bărbaţi la femei vor trebui să facă dovada faptului că nivelul de testosteron a fost la un nivel sub un anumit parametru pe durata a cel puţin unui an înainte de prima competiţie.

Noul ghid al CIO nu conţine reguli fixe, ci recomandări pe care federaţiile internaţionale sunt încurajate să le urmeze.

"Acest set le va da federaţiilor stimulentul şi încrederea de a introduce noi reguli pe baza recomandărilor noastre. Intervenţia chirugicală de schimbare de sex ca şi precondiţie de participare nu este necesară pentru a avea o competiţie corectă şi ar putea fi nepotrivită cu legislaţiile aflate în curs de dezvoltare şi cu noţiuni de drepturi ale omului", a declarat Richard Budgett, directorul medical al CIO.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici