Coreea de Sud, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018

Oraşul Pyeongchang (Coreea de Sud) a fost ales gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, în urma alegerilor ce au avut loc, miercuri, la Durban (Africa de Sud), a anunţat preşedintele CIO, Jacques Rogge.

193 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018

Coreea de Sud, gazda Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018 (Imagine: Mediafax Foto)

Pyeongchang, care a candidat pentru a treia oară, după eşecurile înregistrate la alegerile pentru JO din 2010 şi 2014, şi care a fost considerat drept favorit, a fost ales încă din primul tur al alegerilor din cadrul CIO, după ce 63 din cei 95 de membri ai CIO votanţi au optat pentru candidatura sud-coreeană. Celelalte două candidate, Munchen şi Annecy, au primit 25, respectiv 7 voturi.



Coreea de Sud a mai găzduit o ediţie a Jocurilor Olimpice, cele de vară, în 1988, la Seul. Pyeongchang devine al treilea oraş asiatic ce găzduieşte Jocurile Olimpice de iarnă, după Sapporo (Japonia, 1972) şi Nagano (Japonia, 1998).



Potrivit AFP, candidatura Pyeongchang-ului a beneficiat de un dosar tehnic de calitate. Apreciat de Comisia de evaluare a JO din 2010 (decernate oraşului Vancouver), dosarul sud-coreenilor a fost cel mai bine notat pentru atribuirea JO-2014, însă a pierdut în favoarea oraşului rus Soci.



JO de iarnă se vor întoarce pentru prima dată în Asia, după 1998, putând fi aplicată o regulă nescrisă a alternării continentelor, după două ediţii în Europa (Torino 2006, Soci 2014) şi două în America de Nord (Salt Lake City 2002 şi Vancouver 2010).



Imediat după anunţul oficial, o explozie de bucurie s-a înregistrat pe străzile oraşului Pyeongchang, fiind lansate focuri de artificii.



Preşedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a mulţumit, miercuri, Comitetului Internaţional Olimpic, apreciind că este o victorie a sud-coreenilor. "Voi organiza Jocuri Olimpice frumoase. Este o victorie a sud-coreenilor. Vă mulţumesc în numele lor", a spus Lee Myung-bak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici