Djokovic critică interdicţia impusă de Wimbledon jucătorilor ruşi şi bieloruşi

Sârbul Novak Djokovic, campionul en-titre, şi-a reiterat opoziţia faţă de interdicţia generală impusă de Wimbledon jucătorilor din Rusia şi Belarus, înainte de debutul turneului al cărui câştigător en titre este, el încercând să câştige al şaptelea titlu de simplu masculin la Londra.

457 afișări
Imaginea articolului Djokovic critică interdicţia impusă de Wimbledon jucătorilor ruşi şi bieloruşi

Djokovic critică interdicţia impusă de Wimbledon jucătorilor ruşi şi bieloruşi

Wimbledon va începe luni, fără prezenţa în teren a sportivilor ruşi sau belaruşi, după ce organizatorii au luat decizia controversată de a-i interzice ca răspuns la războiul din Ucraina.

Daniil Medvedev şi Andrey Rublev, numărul unu, respectiv opt mondial, se numără printre jucătorii ruşi cărora li s-a refuzat intrarea în turneu.

Decizia All England Lawn Tennis Club (AELTC) a fost salutată de ucrainenii a căror ţară este în continuare atacată de forţele ruse cu ajutorul Belarusului, însă Djokovic este împotriva acestei măsuri.

„Ceea ce pot spune este că, fiind copilul unui război, mai multe războaie de fapt în anii '90, ştiu cum e să fii în această poziţie", a declarat Djokovic, într-o conerinţă de presă, citate de insidethegames.biz.

„Dar, pe de altă parte, nu pot spune că sunt pe deplin de acord să interzic jucătorilor de tenis ruşi, jucătorilor de tenis din Belarus să concureze pe termen nelimitat.

Pur şi simplu nu văd cum au contribuit ei la ceva ce se întâmplă cu adevărat. Adică, nu cred că este corect.

Ei ar accepta compromisul de a juca sub un steag neutru. Ei merită să concureze. Ei sunt sportivi profesionişti. Niciunul dintre ei nu a susţinut vreun război sau ceva de genul acesta.

Este foarte sensibil. Înţeleg ambele părţi. Este foarte greu să spui ce este corect, ce este greşit.

Dar, în inima mea, ca sportiv, punându-mă într-o poziţie în care cineva mi-ar interzice să joc din cauza acestor circumstanţe, iar eu nu am contribuit la asta, nu mi s-ar părea corect."

Wimbledon a fost privat de punctele din clasament de către Asociaţia Profesioniştilor de Tenis, Asociaţia Feminină de Tenis şi Federaţia Internaţională de Tenis în urma deciziei AELTC.

Acest lucru înseamnă că mai mulţi jucători riscă să coboare în clasamentul mondial, deoarece nu vor putea câştiga sau apăra punctele semnificative pe care le oferă un Grand Slam.

Djokovic, numărul trei mondial, va pierde cele 2.000 de puncte pe care le-a câştigat anul trecut la Wimbledon.

Dar sârbul, care îl va întâlni în runda inaugurală pe sud-coreeanul Kwon Soon-woo, insistă că nu este deranjat de pierderea punctelor.

"Probabil că ar afecta şi alţi jucători în afară de mine, ca să fiu sincer", a spus Djokovic.

"Nu vreau să spun că punctele din clasament nu sunt importante pentru mine - bineînţeles că sunt - dar nu aşa cum au fost până de curând.

Acum, nu mai urmăresc clasamentul atât de mult cum o făceam până când am doborât recordul pentru cele mai multe săptămâni pe primul loc, nu mai e atât de important pentru mine".

Djokovic, de 20 de ori campion de Grand Slam, va fi favorit pentru a cuceri coroana de simplu masculin, după ce a câştigat-o în 2011, 2014, 2015, 2018, 2019 şi 2021.

Spaniolul Rafael Nadal se află la jumătatea drumului pentru a completa un Grand Slam calendaristic - o performanţă care nu a mai fost realizată de când Rod Laver a făcut acest lucru în 1968.

Printre ceilalţi pretendenţi se numără grecul Stefanos Tsitsipas, italianul Matteo Berrettini şi polonezul Hubert Hurkacz, care au câştigat toate turneele de pregătire pe iarbă.

Aryna Sabalenka, numărul şase mondial din Belarus, care a ajuns în semifinale anul trecut, este cea mai bine clasată jucătoare care va lipsi de la turneu din cauza interdicţiei AELTC.

De asemenea, nu va exista nicio campioană în exerciţiu, după retragerea şocantă a australiencei Ashleigh Barty la începutul acestui an.

Numărul unu mondial, poloneza Iga Świątek, nu a trecut încă de turul al patrulea la Wimbledon, dar va fi marea favorită, având o serie de 35 de victorii consecutive, inclusiv titlul de la Roland Garros.

Speranţele gazdelor sunt puse în campioana în exerciţiu de la US Open, Emma Răducanu, care a produs un parcurs impresionant la turneul de anul trecut.

Reprezentanta cehilor,Karolína Plíšková e hotărâtă să dacă pasul decisiv în acest an, după ce a pierdut în faţa lui Barty în finală, şi se numără printre pretendentele la titlu, alături de alte foste câştigătoare precum Petra Kvitová din Republica Cehă, Garbiñe Muguruza din Spania şi, evident, reprezentanta omâniei, Simona Halep.

Serena Williams, de şapte ori campioană, a acceptat un wildcard şi este pregătită să revină în circuit după 12 luni, ultima ei apariţie fiind tot la Wimbledon.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici