Doi membri ai Comitetului Executiv FIFA, suspendaţi provizoriu

Comisia de Etică a FIFA a anunţat, miercuri seară, că va suspenda provizoriu doi membri ai Comitetului Executiv, bănuiţi de corupţie în privinţa desemnării gazdei Cupei Mondiale din 2018.

19 afișări
Imaginea articolului Doi membri ai Comitetului Executiv FIFA, suspendaţi provizoriu

Doi membri ai Comitetului Executiv FIFA, suspendaţi provizoriu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A trebuit să luăm decizia de a suspenda doi membri ai Comitetului FIFA, pe nigerianul Amos Adamu şi tahitianul Reynald Temarii", a declarat preşedintele comisiei de etică, Claudio Sulser, care a precizat că aceste măsuri sunt "provizorii" şi pe o durată limitată de 30 de zile, putând fi prelungite cu încă 20 de zile.

FIFA a deschis o anchetă, duminică, după ce publicaţia Sunday Times a notat că oficiali ai forului internaţional au cerut bani în schimbul voturilor lor pentru una dintre ţările candidate pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Potrivit Sunday Times, Amos Adamu, membru nigerian al Comitetului Executiv al FIFA, ar fi cerut 570.000 de euro pentru a susţine o candidatură. Publicaţia l-a filmat pe Adamu în timpul unei întâlniri cu jurnalişti care pretindeau că sunt persoane care fac lobby pentru un consorţiu american. Adamu le-ar fi garantat acestora că vor vota pentru SUA în schimbul sumei menţionate, care urma să fie folosită pentru finanţarea a patru terenuri de fotbal cu gazon artificial, în Nigeria.

Reynald Temarii (Tahiti), vicepreşedinte FIFA şi preşedinte al Confederaţiei de Fotbal a Oceaniei, ar fi solicitat, la rândul său, 1,6 milioane de euro pentru o academie de sport şi ar fi susţinut că două candidate pentru organizarea CM au oferit bani Oceaniei pentru a-i obţine votul.

FIFA va desemna la 2 decembrie organizatoarele ediţiilor din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale.

Pentru organizarea turneului final din 2018, candidatele sunt Anglia, Belgia/Olanda, Spania/Portugalia şi Rusia. Pentru CM-2022 candidează Australia, Coreea de Sud, SUA, Japonia şi Qatar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici