Doi somalezi, ucişi de islamişti pentru că urmăreau meciul Nigeria-Argentina

Militanţi islamişti din gruparea somaleză Hizbal Islam au ucis doi suporteri şi au arestat alţi zece, după ce au atacat o locuinţă din Mogadiscio unde fanii urmăreau meciul de la Cupa Mondială dintre Argentina şi Nigeria, informează African Press Agency.

24 afișări
Imaginea articolului Doi somalezi, ucişi de islamişti pentru că urmăreau meciul Nigeria-Argentina

Doi somalezi, ucişi de islamişti pentru că urmăreau meciul Nigeria-Argentina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Militanţii înarmaţi au intrat într-o casă unde mai mulţi fani urmăreau meciul în secret, după ce autorităţile religioase islamiste au interzis vizionarea partidelor de la Cupa Mondială.

"Doi tineri care au încercat să sară gardul au fost ucişi, în timp ce alţi zece, inclusiv soţul şi fiul meu, au fost luaţi în custodie de islamişti", a declarat Halima Ahmed, mamă a cinci copii.

Liderul miliţiei islamiste, Mohamed Abu Abdalla, a declarat că persoanele reţinute au încălcat legea şi vor fi judecate conform legii islamice.

Înaintea începerii Cupei Mondiale, islamiştii somalezi au avertizat că vizionarea meciurilor contravine legii islamice şi au ameninţat că suporterii care vor fi surprinşi uitându-se la meciuri vor fi aduşi în faţa instanţelor.

"Fotbalul provine din vechile culturi creştine, iar administraţia noastră islamică nu va permite niciodată urmărirea meciurilor. Adresăm un ultim avertisment în acest sens poporului nostru", declarase un lider islamist cu câteva ore înainte de începerea Cupei Mondiale.

Locuitorii din regiunea Jubba, situată în sudul Somaliei, au trimis o solicitare administraţiei islamiste, cerând permisiunea de a urmări cel mai mare eveniment fotbalistic din lume, însă solicitarea lor a fost respinsă.

Administraţia islamistă somaleză a luat măsuri similare şi în 2006, apreciind că fotbalul este un "act satanic". Atunci, două persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost arestate, în urma unui raid al forţelor de ordine într-un cinematograf din centrul Somaliei, unde suporterii urmăreau un meci din cadrul Cupei Mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici