Domnule preşedinte, domnule premier, au sosit în ţară olimpicii. De 14 zile. Andru Nenciu scrie despre strângerea de mână care nu a mai avut loc

România a cucerit cinci medalii la Jocurile Olimpice. Între timp au rămas patru (pe surse şi atât). De râsu'-plânsu' pentru o ţară care-i învăţa pe americani gimnastică - pe australieni şi pe chinezi secretele canotajului - şi arta lui Birtalan, Oţelea şi Gaţu pe francezi şi pe spanioli. E adevărat, mult prea puţin pentru o naţiune care în '84 decola din Los Angeles de pe locul secund în topul pe medalii. Şi totuşi...

3653 afișări
Imaginea articolului Domnule preşedinte, domnule premier, au sosit în ţară olimpicii. De 14 zile. Andru Nenciu scrie despre strângerea de mână care nu a mai avut loc

Domnule preşedinte, domnule premier, au sosit în ţară olimpicii. De 14 zile. Andru Nenciu scrie despre strângerea de mână care nu a mai avut loc

Şi totuşi nimic nu scuză cele mai înalte oficialităţi ale statului pentru lipsa de reacţie de care au dat dovadă după sosirea în ţară a olimpicilor. E adevărat, premiile au fost dublate şi pe ştatele de plată au fost incluşi şi cei care s-au clasat lângă podium. Însă o strângere de mână, aşa cum au făcut ruşii, americanii, japonezii sau Merkel ar fi fost un gest firesc. Unii dintre olimpici poate şi-au amânat concediile doar pentru a onora invitaţiile.

Şi nu doar medaliaţii trebuie invitaţi. Şi cel şchiop, şi cel chior, şi cel care a terminat cursa pe locul 99. În Grecia Antică fiecare participant la Jocurile Olimpice era aclamat şi aplaudat când se întorcea acasă. În zilele noastre, în Statele Unite, Germania sau în Japonia, componenţii unor echipe olimpice deţin un plus în CV atunci când îşi fac nodul la cravată pentru interviul de angajare.

Sunt văzuţi cu alţi ochi. Şi noi trebuie să ne schimbăm optica, iar scara valorilor trebuie reconfigurată. Trebuie respectat chiar şi sportivul care doar a ajuns la JO şi pentru care ai subţiat tasta F5 sperând să-l vezi că a terminat cursa. Şi el! Şi el trebuie invitat pentru a-i strânge mâna. Şi nu! Nu e un prejudiciu de imagine să vă asociaţi cu un lot de vreo o sută de inşi care a adus doar patru medalii şi jumătate. Ştim că aţi fi vrut să pozaţi lângă zeci de medaliaţi, dar toţi sunt de apreciat. Până când nu va fi valorificat sportul de masă... şi peste 20 de ani vom pedala tot în gol.

Să credem în continuare că iubiţi sportul şi că nu veţi lăsa fără oxigen orice pojghiţă de exprimare a potenţialilor campioni. Deşi nici dumneavoastră şi nici predecesorii dumneavoastră parcă n-aţi iubit nici sportul, nici sănătatea, nici cultura. Noi n-avem nevoie nici de terorişti. 3.000 de oameni se sting pe străzi în fiecare an în România. 1.000 de deţinuţi au murit în puşcării în ultimii 10 ani. Pe vremea lui Ceauşescu nu s-a întâmplat aşa ceva. Şi 800 de copii au murit în maternităţi în ultimul timp. La noi, când mai moare câte un om e ca şi cum ai trece strada sau ca şi cum n-ai fi oprit la semafor.

Ţări cu probleme grave economice au investit masiv în sport. Ungaria are datorii imense, dar a cucerit opt medalii de aur la Rio. N-ai cum să redresezi sportul fără un plan de investiţii şi fără o regândire a sportului de masă. În Ungaria, copiii fac 30 de ore de sport pe lună, iar Budapesta nu are "ligheane", a clădit 40 de bazine cu dimensiuni olimpice, de patru ori mai mult cât toată România. Putin, cu toate acţiunile lui pentru care poate fi condamnat, a obligat toate companiile private pentru a ţine în palmă câte un sport. Şi în România, domnilor, aţi putea să chemaţi toate multinaţionalale care au scos din ţară bani masiv şi le-aţi putea recomanda să direcţioneze fonduri către anumite discipline olimpice.

Până atunci însă, chiar dacă aţi dublat premiile şi aţi avut grijă şi de cei din apropierea podiumului, să ştiţi că olimpicii sunt prin ţară. De 14 zile. Şi o strângere de mână e de nepreţuit.

Putin a pus la punct şi JO de la Soci, dar şi CM de fotbal 2018. O întâlnire cu medaliaţii de la Rio e ceva firesc

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, radios nevoie mare lângă medaliaţii săi

Marea Britanie e chiar mare în sportul mondial. A încheiat JO de la Rio pe locul 2 în topul pe medalii

Shinzo Abe, premierul Japoniei, alături de medaliaţii niponi la Rio, pregăteşte de acum ediţia Tokyo 2020

Unul dintre olimpicii români la Rio. Atleta Andreea Arsine, la finele cursei de 20 km marş, surprinsă de jurnalistul Dorin Chioţea. "Bun venit din INFERN! Andreea, 27 ani, se prăbuşeşte doborâtă de epuizare la finalul cursei de 20 km marş, unde a luptat cu onoare ocupând locul 41 din 75 de concurente. Nu a fost nevoie de intervenţia medicilor, pentru că şi-a revenit după câteva momente, dar efortul ei supraomenesc, pe care l-am observat de la start, merită aplaudat", a scris jurnalistul Realitatea TV pe pagina sa de facebook, imediat după epuizanta cursă. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici