Dumitru Dragomir: ANAD este a statului şi trebuie să facă teste antidoping gratis

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, că Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) este o instituţie a statului, care ar trebui să efectueze teste gratuite sportivilor din România şi să nu ceară bani pentru acestea.

46 afișări
Imaginea articolului Dumitru Dragomir: ANAD este a statului şi trebuie să facă teste antidoping gratis

Dumitru Dragomir: ANAD este a statului şi trebuie să facă teste antidoping gratis (Imagine: Cosmin Motei/Mediafax Foto)

Dragomir a comentat, astfel, o declaraţie a preşedintelui ANAD, Graziela Vâjială, care afirmase, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că FRF nu a comandat niciun test antidoping în acest an, în timp ce LPF a efectuat doar 72 de teste.

"Ţinând cont de numărul mare de sportivi, ar trebui să facem foarte multe probe pe an ca să putem fi siguri că am acoperit fotbalul. Din păcate, nu putem aloca o sumă prea mare de bani de la bugetul de stat. În acest an, am avut peste 200 teste, dar anul nu s-a finalizat încă. Au fost suportate de agenţie 136 de teste, iar FRF nu a făcut în acest an nicio probă. Singurii care au investit ceva bani în lupta împotriva dopajului au fost cei de la LPF, care au făcut contract cu noi pentru 72 de teste în cadrul Ligii I. Am încercat de nenumărate ori să discut cu preşedintele federaţiei de fotbal, dar recunosc că în acest an nu am mai încercat. Am discutat chiar la nivelul UEFA, la o întâlnire pe plan internaţional, iar după o astfel de discuţie LPF a făcut contractul cu noi, deci nici acesta nu s-a făcut chiar întâmplător", a spus Vâjială.

În replică, şeful LPF spune că ANAD ar trebui să facă testele din fonduri proprii, nu să ceară bani pentru ele.

"Dacă eu nu vreau să-i plătesc să fac teste antidoping, atunci nu fac. Ea (n.r. - preşedintele ANAD, Graziela Vâjială) poate să facă şi 3.000 de teste. Ea este plătită să facă teste gratis, nu să ceară bani. De aia ANAD este a statului. Anul ăsta am făcut 72 de teste. Nu ştiu dacă acestea sunt multe sau puţine. Eu atâtea am putut să fac, iar dacă ele sunt puţine, asta este", a spus Dragomir.

Preşedintele LPF a precizat că înţelegerea dintre ligă şi ANAD, pentru efectuarea a 72 de teste, nu s-a făcut în urma unei discuţii pe care preşedintele agenţiei antidoping a avut-o cu un oficial de la UEFA.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, nu a putut fi contactat pe această temă, iar secretarul general, Ionuţ Lupescu, a spus că ar fi mai indicat ca situaţia contractelor cu ANAD să fie explicată de trezorierul Vasile Filimon.

Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că este nevoie de mulţi bani pentru a încheia contracte atât cu ANAD, cât şi cu Institutul Naţional de Medicină Sportivă: "Aceste contracte cu INMS şi ANAD sunt foarte costisitoare. Deocamdată nu am făcut un astfel de angajament, mai ales că ANAD poate efectua teste şi din fonduri proprii. Totuşi, în momentul în care domnul Pompiliu Popescu (n.r. - medicul echipei naţionale) va considera necesar un astfel de contract pentru controale de dopaj atunci se va schimba situaţia".

Disputa dintre FRF şi ANAD datează de la jumătatea anului 2009, când laboratorul de la Bucureşti a primit acreditarea de la Agenţia Mondială Antidoping (WADA). Graziela Vâjială a spus la acea vreme, că federaţia de fotbal este singurul for sportiv din România care nu are un program de combatere a dopajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici