Eduard Novak: Sunt foarte bucuros şi surprins de faptul că au schimbat Legea sportului pentru mine

Medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, rutierul Eduard Carol Novak, a declarat, vineri, că este bucuros şi totodată surprins că autorităţile române au eliminat diferenţele în ceea ce priveşte premierea olimpicilor şi paralimpicilor.

422 afișări
Imaginea articolului Eduard Novak: Sunt foarte bucuros şi surprins de faptul că au schimbat Legea sportului pentru mine

Eduard Novak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Eduard Carol Novak a susţinut, vineri, o conferinţă de presă în Miercurea Ciuc, în cadrul căreia şi-a exprimat bucuria pentru modificarea legii sportului, de acum încolo medaliaţii la olimpiade şi la paralimpiade bucurându-se de aceleaşi premii.

Ciclistul care a obţinut prima medalie de aur din istoria participărilor României la Jocurile Paralimpice este convins că legea sportului se va schimba şi în direcţia asigurării rentei viagere sportivilor cu performanţe deosebite.

"Sunt foarte bucuros şi foarte surprins de faptul că autorităţile din România au schimbat Legea sportului pentru mine, pentru cauza aceasta, ştiu că se va schimba legea sportului privind şi renta viageră. De acum încolo, un paralimpic, o persoană cu o dizabilitate care doreşte să facă sport, are o motivaţie dacă se uită în lege şi vede că uite, eu lucrez 10-15 ani, pot să trăiesc sau să mă sacrific pentru acest scop, căci voi fi recompensat de ţară. Până acum, efectiv nu exista. Şi credeţi-mă că Paralimpiada este acelaşi concurs ca şi Olimpiada, nivelul concursurilor este profesionist şi se poate ajunge acolo numai cu muncă de profesionist", a declarat Eduard Novak.

Ciclistul român medaliat cu aur şi argint la Londra a apreciat relaţia bună pe care o are cu federaţiile naţionale, Comitetul Naţional Paralimpic, Comitetul Olimpic şi Federaţia Română de Ciclism, care l-au susţinut, în funcţie de posibilităţi, unii cu roţi, ceilalţi cu cantonamente, fiecare ajutor contând pentru sportiv. "Eu eram persoana de la care aşteptau rezultate şi m-au ajutat. Şi oricum a fost mai mult decât acum 4 ani, când doar câţiva au ştiut de mine că mă duc la Beijing", a adăugat Eduard Novak.

Ciclistul a mai spus că primirea festivă care i s-a făcut la întoarcea acasă, în Miercurea Ciuc, unde peste 2.000 de români şi maghiari au ieşit în centrul oraşului pentru a-l sărbători, a fost o "recompensă" peste aşteptări. "Am mai avut succese şi până acum, am ieşit de trei ori campion mondial, am obţinut argint la Beijing şi efectiv nu am simţit deloc respectul oamenilor din Miercurea Ciuc faţă de ce am realizat. Acum cred că este, cumva, o recompensă acest lucru. Secuii, românii au ieşit afară, au lăsat deoparte sentimentele lor şi m-au acceptat ca şi campionul României. Acest lucru nici nu pot să spun cât înseamnă pentru mine şi eu simt că sunt dator faţă de aceşti oameni din România, ca să dau mai departe ceea ce ştiu eu şi să ajut, în primul rând, mişcarea paralimpică, ciclismul paralimpic", a afirmat Eduard Novak, cel care a demonstrat că se poate face performanţă într-un sport în care nu există tradiţie şi nici specialişti, condiţia fiind, în opinia sa, "să credem în visele noastre".

Novak, sportivul care a suferit, în urmă cu 16 ani, un accident rutier în urma căruia şi-a pierdut laba piciorului drept, le-a transmis persoanelor cu dizabilităţi să aibă mentalitate de învingător şi să nu se subaprecieze niciodată în raport cu ceilalţi. "Eu cred că în viaţă deficienţele fizice nu contează deloc. Efectiv, cum la un sportiv de perfomanţă nu picioarele vor decide dacă va deveni campion olimpic sau nu ci mentalitatea şi inima, dorinţa de a învinge, la acest lucru trebuie să se gândească şi ei. Chiar dacă stau într-un cărucior rulant, pot fi fericiţi, chiar dacă trebuie să poarte o proteză sau au alte deficienţe şi cred că ei sunt inferiori celor valizi. Nu este adevărat, nu suntem inferiori. Dacă noi gîndim ca o persoană validă, putem să avem orice invaliditate fizică, nu contează. Pentru că oamenii simt, dacă tu gândeşti pozitiv, oamenii te vor, dacă gândeşti negativ, nu te vor", le-a transmis Novak celor asemenea lui.

Campionul paralimpic a afirmat că în următoarele 3-4 luni va lua o pauză, pentru anul următor nepropunându-şi obiective majore. Apoi, a spus acesta, va urma "încă o muncă titanică şi profesionistă de 3 ani" necesară participării la viitoarele jocuri paralimpice de la Rio de Janeiro, în 2016.

Săptămâna viitoare, Eduard Novak se va întâlni cu preşedintele României. "Am fost anunţat să fiu pregătit, săptămâna viitoare, în funcţie de calendarul domnului preşedinte. Mă aşteptam, când am fost acum 4 ani şi am primit decoraţia Meritul Sportiv clasa a II-a, am zis că peste 4 ani trebuie să primesc clasa I şi am reuşit", a spus Novak.

Printre proiectele sale de viitor se numără şi sprijinirea generaţiei viitoare, a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi promovarea ciclismului în şcoli. "Trebuie să dau mai departe ceea ce ştiu", a conchis Eduard Carol Novak.

Întrebat dacă s-a gândit vreodată să concureze sub culorile altui stat, el a conchis: "Eu m-am născut în Miercurea Ciuc, sunt cetăţean român şi este firesc să concurez pentru România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici