Europol avertizează că Jocurile Olimpice de la Londra ar putea fi o ţintă pentru Al-Qaida

Experţii europeni în terorism au avertizat că reţeaua Al-Qaida ar putea plănui un atac simbolic la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, după moartea liderului său, Osama ben Laden, anul trecut, relatează Independent on Sunday, în ediţia electronică.

245 afișări
Imaginea articolului Europol avertizează că Jocurile Olimpice de la Londra ar putea fi o ţintă pentru Al-Qaida

Europol avertizează că Jocurile Olimpice de la Londra ar putea fi o ţintă pentru Al-Qaida

Europol a semnalat că Jocurile Olimpice sunt un "eveniment major" care ar putea fi vizat din cauza valorii sale simbolice, în ultimele sale rapoarte despre ameninţările teroriste. Experţii în securitate au avertizat că un atac de succes la scară largă ar putea revigora organizaţia, a cărei imagine a fost afectată de moartea liderului său, Osama ben Laden, anul trecut.

Europol menţionează că Al-Qaida şi-a concentrat strategia pe "jihadul individual" în ultimii ani, dar a avertizat că reţeaua intenţionează să desfăşoare un atac care ar putea "cauza numeroase victime" şi ar putea produce un "impact psihologic" care să aibă "un efect negativ pe termen lung asupra societăţii".

Potrivit cotidianului, aceasta nu este singura avertizare primită de Marea Britanie. Statele Unite au avertizat că Londra riscă un atac informatic major din partea unor bande de crimă organizată şi grupuri de protest care vizează Jocurile Olimpice. Un raport al Departamentului pentru Securitate Internă susţine că fraudarea e-mailurilor, folosirea unor softuri proiectate pentru deteriorarea computerelor şi încercările de pătrundere în sistem "vor continua să crească în număr şi complexitate pe măsură ce se apropie ziua de 27 iunie când va avea loc ceremonia de deschidere la Londra".

Guvernul britanic a cheltuit milioane de euro pentru securitate în scopul de a proteja sportivii şi spectatorii. Măsurile includ rachete sol-aer staţionate pe acoperişurile unor clădiri înalte, peste 13.000 de militari şi o armă pentru dispersarea mulţimii, care induce durere.

Europol subliniază că există şi alte motive de îngrijorare, între care "adepţi ai jihadului întorşi acasă" sau terorişti "solitari consideraţi una dintre marile ameninţări la adresa securităţii UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici