EXCLUSIV ProSport | Fata cu papion din ringul de box. Cine este prima femeie-arbitru din România ajunsă la un Mondial de seniori. "Chiar a zburat un pumn prin faţa mea!"

Este UNICA. Singura arbitră AIBA a României, cu trei stele trecute pe carnetul său. Iar lucrurile s-au aranjat de minune pentru Ramona Cobzac Chirhoc, prima româncă ajunsă în ring, ca arbitru de box. Tocmai şi-a împlinit un vis: a arbitrat la Campionatul Mondial de box, masculin, a doua cea mai importantă competiţie a planetei din portofoliul Federaţiei Internaţionale de Box. Sâmbătă, pe 2 septembrie, Ramona a condus din ring prima dintre cele zece finale mondiale, la semimuscă (46-49 kg).

578 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV ProSport | Fata cu papion din ringul de box. Cine este prima femeie-arbitru din România ajunsă la un Mondial de seniori. "Chiar a zburat un pumn prin faţa mea!"

EXCLUSIV ProSport | Fata cu papion din ringul de box. Ramona Cobzac Chirhoc este prima femeie-arbitru din România ajunsă la un Mondial de seniori. "Chiar a zburat un pumn prin faţa mea!"

20 de zile mai târziu, se află acasă, la Timişoara. Şi-a reluat munca de zi cu zi, la o firmă specializată în furnizarea de energie şi gaz natural. Lucrează la birou şi are un program standard, gestionează o bază de date, actualizând-o cu cele mai noi contracte, trasmite oferte clienţilor şi nu numai. Încheie la 17:00 munca, iar la 18:10, ProSport o găseşte cu un telefon, când abia şi-a tras sufletul după ce a urcat treptele spre casă şi s-a făcut comodă. La 38 de ani, te întâmpină cu o voce fresh, plină de entuziasm. Urmează o discuţie despre cea mai frumoasă experienţă din ring pe care a avut-o vreodată, aşa cum va mărturisi Ramona, fata care ştie fiecare regulă a nobilei arte.

"Am arbitrat prima finală - în ring şi mă mândresc cu asta. Pentru finale s-au ales cei mai buni."

Rep: Ai revenit recent de la Campionatul Mondial de box, masculin. Cum a fost şi ce înseamnă pentru tine?

Au fost două săptămâni 'wow!', în Hamburg. Pentru noi, ca arbitri, super-importantă competiţia. Olimpiada este cea mai importantă - doar arbitrii foarte, foarte buni ajung la Jocurile Olimpice. Acest Campionat Mondial este puţin sub. Pe o scală de la 1 la 10, competiţia asta ar fi de 9. Iar performanţa este cu atât mai mare cu cât s-a schimbat modalitatea de selecţie a arbitrilor: înainte, fiecare federaţie naţională trimitea arbitrii. Acum, te cheamă forul mondial, AIBA.

Rep. Sunt, aşadar, cei mai buni pugilişti, dar şi cei mai buni arbitri....

Da. Sportivii trebuie să se califice. Au boxat la competiţii continentale pentru a ajunge aici. Noi am fost 35 de arbitri, din toată lumea. Eu - una dintre cele trei fete: mai era o arbitră unguroaică şi una din Koreea.

CITEŞTE CONTINUAREA INTERVIULUI realizat de Prosport

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici