FIA a anunţat numerele piloţilor pentru sezonul 2014 al CM de Formula 1

FIA a anunţat, vineri, numerele pe care piloţii le vor avea pe monoposturi în ediţia 2014 a Campionatului Mondial de Formula 1, prima în care sportivii şi le-au putut alege, cu excepţia germanului Sebastian Vettel, căruia i s-a rezervat numărul 1, în calitate de campion en titre.

472 afișări
Imaginea articolului FIA a anunţat numerele piloţilor pentru sezonul 2014 al CM de Formula 1

FIA a anunţat numerele piloţilor pentru sezonul 2014 al CM de Formula 1 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vettel şi-a ales şi el un număr, 5, pe care îl va folosi după ce nu va mai fi campion mondial.

Potrivit unei decizii a Federaţiei Internaţionale de Automobilism, piloţii îşi pot alege din 2014 un număr de la 2 la 99 pe care să-l poarte pe tot parcursul carierei lor. Numărul 1 va fi rezervat, ca până acum, numai campionului mondial, însă şi acesta îşi poate alege un alt număr dacă doreşte, caz în care 1 nu va mai fi alocat. În cazul în care doi piloţi optează pentru acelaşi număr, prioritate va avea cel care s-a clasat mai bine în ultimul sezon.

Această regulă îi va ajuta pe piloţi şi echipele lor să-şi îmbunătăţească încasările din produsele promoţionale, după modelul folosit în alte sporturi, cum ar fi Cristiano Ronaldo şi marca sa CR7. De-a lungul timpului, şi în sporturile cu motor au existat cazuri celebre de asociere pilot - număr: motociclistul Valentino Rossi şi numărul 46, piloţii de Formula 1 Nigel Mansell - 5 şi Gilles Villeneuve - 27.

În ultimii ani, FIA acorda piloţilor numere în funcţie de clasamentul constructorilor din sezonul precedent. Campionul mondial lua numărul 1, în timp ce coechipierul său purta numărul 2. Vicecampioana mondială primea numerele 3 şi 4 şi aşa mai departe. Echipele puteau să aloce numerele piloţilor după cum doreau. Anumite team-uri acordau numărul mai mic pilotului principal, dacă exista o ierarhie în cadrul formaţiei. Este cazul Ferrari, unde Alonso a avut în 2013 numărul 3, iar Massa numărul 4.

Cei 20 de piloţi vor avea următoarele numere:

1. Sebastian Vettel (Germania/Red Bull-Renault);

3. Daniel Ricciardo (Australia/Red Bull-Renault);

6. Nico Rosberg (Germania/Mercedes);

7. Kimi Raikkonen (Finlanda/Ferrari);

8. Romain Grosjean (Franţa/Lotus-Renault);

11. Sergio Perez (Mexic/Force India-Mercedes);

13. Pastor Maldonado (Venezuela/Lotus-Renault);

14. Fernando Alonso (Spania/Ferrari);

17. Jules Bianchi (Franţa/Marussia-Ferrari);

19. Felipe Massa (Brazilia/Williams-Mercedes);

20. Kevin Magnussen (Danemarca/McLaren-Mercedes);

21. Esteban Gutierrez (Mexic/Sauber-Ferrari);

22. Jenson Button (Marea Britanie/McLaren-Mercedes);

25. Jean-Eric Vergne (Franţa/Toro Rosso-Renault);

26. Daniil Kviat (Rusia/Toro Rosso-Renault);

27. Nico Hulkenberg (Germania/Force India-Mercedes);

44. Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes);

77. Valtteri Bottas (Finlanda/Williams-Mercedes);

99. Adrian Sutil (Germania/Sauber-Ferrari).

Campionatul Mondial de Formula 1, ediţia 2014, va avea 19 curse şi va începe în week-end-ul 14-16 martie, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici