FIFA: Joseph Blatter nu este implicat în cazul de corupţie

Preşedintele FIFA, elveţianul Joseph Blatter, şi secretarul general, francezul Jerome Valcke, nu sunt vizaţi de ancheta poliţiei elveţiene, care a reţinut, miercuri dimineaţa, mai mulţi înalţi oficiali ai forului, bănuiţi de corupţie, a declarat directorul de comunicare al FIFA, Walter De Gregorio.

214 afișări
Imaginea articolului FIFA: Joseph Blatter nu este implicat în cazul de corupţie

Joseph Blatter (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sepp Blatter este concentrat pe congres. Factorul de stres este un pic mai ridicat decât ieri. Este relaxat, pentru că nu este implicat. FIFA este cea care a cerut, la 18 noiembrie 2014, deschiderea unei anchete. Raportul Garcia a fost remis atunci justiţiei elveţiene. Este o surpriză că s-a întâmplat astăzi (n.r. - valul de reţineri), dar nu este o surpriză că se întâmplă", a spus De Gregorio, într-o conferinţă de presă, potrivt L'Equipe.

Oficialul a dezminţit informaţiile care au circulat miercuri, potrivit cărora alegerile pentru preşedinţia forului mondial, programate vineri, ar urma să fie amânate din cauza scandalului de corupţie. De Gregorio a precizat că forul fotbalistic mondial cooperază din toate punctele de vedere cu autorităţile elveţiene în cadrul anchetei.

"Nu este cel mai bun moment, dar FIFA cooperează din plin cu justiţia, răspunde la toate solicitările de informaţii. În acest caz, FIFA este victima. Oferim toate informaţiile cerute, pentru că este interesul nostru ca toate întrebările puse să găsească răspuns. Este dureros ce se întâmplă, dar este calea cea dreaptă", a declarat Walter De Gregorio.

Raportul Garcia, un document care ar putea face lumină în cadrul acuzaţiilor privind fapte de corupţie înregistrate în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar), va fi făcut public după încheierea anchetei justiţiei elveţiene, a precizat De Gregorio. "La Marrackech, în decembrie trecut, Comitetul Executiv a decis publicarea Raportului Garcia, după ce procedurile în curs vor fi încheiate", a spus oficilaul.

Parchetul elveţian a confiscat, miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru "spălare de bani şi management defectuos", în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 şi 2022. Ministerul elveţian de Justiţie a precizat că ancheta penală a fost începută la 10 martie.

Anunţul autorităţilor elveţiene vine la puţin timp după ce şase înalţi oficiali ai forului mondial au fost reţinuţi, miercuri dimineaţă, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, în legătură cu alte fapte de corupţie.

Printre persoanele reţinute se numără doi din cei şapte vicepreşedinţi FIFA, Jeffrey Webb din Insulele Cayman şi Eugenio Figueredo din Uruguay, preşedintele federaţiei de fotbal din Costa Rica, Eduardo Li, candidat pentru un loc în Comitetul Executiv al FIFA, şi Jose Maria Marin, fost preşedinte al federaţiei braziliene, actual membru al mai multor comisii FIFA.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Persoanele reţinute la hotelul de lux Baur au Lac vor fi extrădate în SUA imediat.

Cei şase erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, în cadrul căruia vor avea loc, vineri, alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici