FINALA LIGII EUROPA "Regele Leu" Fernando Llorente vs "Tigrul" Radamel Falcao

Athletic Bilbao şi Atletico Madrid se află, începând de luni, la Bucureşti, pentru finala iberică a Ligii Europa, un meci sintetizat de presa spaniolă ca duelul dintre vedetele celor două echipe, "Regele Leu" Fernando Llorente şi "Tigrul" Radamel Falcao.

431 afișări
Imaginea articolului  FINALA LIGII EUROPA  "Regele Leu" Fernando Llorente vs "Tigrul" Radamel Falcao

FINALA LIGII EUROPA "Regele Leu" Fernando Llorente vs "Tigrul" Radamel Falcao (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gruparea bască a impresionat încă de la sosirea pe Aeroportul Aurel Vlaicu. Athletic Bilbao se află la prima finală europeană din ultimii 35 de ani, iar performanţa atinsă în acest sezon merita sărbătorită indiferent de rezultatul din ultimul act al Ligii Europa.

Astfel, bascii au închiriat de la compania franceză Corsair un uriaş "Jumbo Jet" Boeing 747-400 de 580 de locuri, un avion potrivit pentru zboruri intercontinentale şi mai puţin întâlnit pe aeroporturile din România, cu care a transportat la Bucureşti, pe lângă delegaţia oficială, un contingent de câteva sute de socios, suporteri-acţionari ai clubului.

Atmosfera la bordul avionului a fost una de sărbătoare, potrivit jurnaliştilor de la As, iar pasagerii s-au delectat cu 70 de kilograme de scoici şi au desfăcut 200 de sticle de şampanie.

O apariţie ceva mai modestă a avut-o la Bucureşti rivala Atletico Madrid, care a ales să călătorească în România cu avionul "norocos" Boeing 757-200 de 200 de locuri al companiei spaniole de zboruri charter Privilege Style, ce i-a dus pe jucătorii spanioli şi la finala Ligii Europa din 2010, desfăşurată la Hamburg, când au câştigat trofeul după 2-1 cu Fulham. Madrilenii au avut o delegaţie restrânsă de aproximativ 120 de persoane.

Marcelo Bielsa, antrenorul lui Bilbao, a selecţionat pentru finala de miercuri strict jucătorii de care are nevoie, reuniţi într-un lot de 18 fotbalişti.

Diego Simeone în schimb i-a inclus în delegaţia pentru capitala României pe toţi jucătorii din lot, indiferente de starea lor de sănătate sau de dreptul de joc. Nu lipsesc Tiago Mendes, suspendat, Fran Mérida, fără drept de joc, şi Silvio Azevedo, accidentat. De asemenea, a fost convocat şi Pedro Martín, de la Atletico B.

Luni seară, după sosire, cele două echipe s-au îndreptat direct către hotelurile rezervate: Crowne Plaza - Bilbao şi Intercontinental - Madrid. Ambele formaţii aveau programate antrenamente pentru marţi dimineaţă - Athletic pe Rapid, Atletico pe Dinamo - dar au renunţat la ele motivând că au ajuns la Bucureşti prea târziu cu o zi înainte. Athletic Bilbao a cerut permisiunea de a efectua joi un antrenament înaintea plecării spre Spania.

Circa 70 de zboruri cu suporteri spanioli - 32 de la Bilbao şi restul de la Madrid - sunt aşteptate în aceste zile la Bucureşti, "grosul" fiind prevăzut pentru miercuri, ziua finalei. Bascii mizează pe 11.000 de fani la meciul de pe Arena Naţională, în timp ce madrilenii speră să aibă 13-15.000 de suporteri în tribune.

Athletic Club Bilbao, fondat în 1898, este unul dintre cel trei cluburi spaniole, alături de FC Barcelona şi Real Madrid, care nu a retrogradat niciodată de la apariţia primei ligi spaniole, în 1929. În palmaresul grupării din Ţara Bascilor figurează opt titluri de campioană a Spaniei, primul în al doilea sezon al Primerei Division, iar ultimul în 1984.

De asemenea, Bilbao a câştigat de 23 de ori Cupa Regelui, ultima dată în acelaşi sezon 83/84, când Athletic a reuşit eventul. Pe plan internaţional, Athletic Bilbao a reuşit o calificare în finala Cupei UEFA, în sezonul 1976/77, pierdută în faţa echipei italiene Juventus, după 0-1 la Torino şi 2-1 pe teren propriu.

Gruparea este cunoscută pentru politica sa restrictivă privind transferul şi promovarea jucătorilor, fiind preferaţi fotbalişti născuţi în regiunile basce din Spania şi Franţa sau cu rădăcini de origine bască.

Vedetele echipei antrenate de argentinianul Marcelo Bielsa (56 de ani) sunt atacantul Fernando Llorente, fundaşul Andoni Iraola, mijlocaşul Javi Martinez şi tânăra extremă Iker Muniain (19 ani), toţi internaţionali spanioli.

Drumul bascilor către finala de la Bucureşti a cunoscut următoarele etape: Mai întâi, ei au evoluat în play-off-ul competiţiei şi, după un rezultat de 0-0, înregistrat acasă cu Trabzonspor, au primit "cadou" de la UEFA calificarea în grupele competiţiei, deoarece gruparea turcă a fost "promovată" în Liga Campionilor, în urma excluderii formaţiei Fenerbahce.

În Grupa F, Athletic Bilbao a învins de două ori cu 2-1 pe Slovan Bratislava, a câştigat, cu 2-0, acasă, meciul cu PSG şi l-a pierdut pe cel de la Paris, scor 2-4, a remizat pe teren propriu, scor 2-2, cu Salzburg şi a învins cu 1-0 în deplasare. Apoi, bascii au eliminat pe rând echipele Lokomotiv Moscova, 1-2 în deplasare şi 1-0 acasă, Manchester United, scoruri 3-2 în deplasare şi 2-1, Schalke 04, scoruri 4-2 în Germania şi 2-2, şi Sporting Lisabona, scoruri 1-2 şi 3-1 acasă.

Atletico Madrid a fost fondat în anul 1903 şi a câştigat campionatul şi Cupa Spaniei de câte 9 ori, ultima dată în 1996, când "alb-roşii" au realizat eventul. Atletico a fost finalistă a Cupei Campionailor Europeni, în 1974, după 1-1 în finală şi 0-4 la rejucare, cu Bayern Munchen. Deoarece formaţia germană a refuzat să joace finala Cupei Intercontinentale, Atletico a luat locul acesteia în dubla manşă cu argentinienii de la Indepediente. Madrilenii au pierdut, scor 0-1, partida tur din deplasare, dar s-au impus acasă cu 2-0 şi şi-au adjudecat trofeul.

În 2010, gruparea madrilenă a câştigat Liga Europa, învingând cu 2-1 pe Fulham, după prelungiri. În acelaşi an, formaţia spaniolă şi-a adjudecat şi Supercupa Europei, în urma victoriei cu scorul de 2-0, obţinută în faţa formaţiei italiene Internazionale Milano. În 1962, Atletico Madrid a câştigat Cupa Cupelor, după 1-1 şi 3-0 la rejucare cu Fiorentina.

Printre jucătorii exponenţiali antrenaţi de argentinianul Diego Simenone, 41 de ani, se numără mijlocaşul Tiago, internaţional portughez (fără drept de joc la Bucureşti), atacantul Radamel Falcao, internaţional columbian, mijlocaşul Arda Turan, internaţional turc, şi mijlocaşul brazilian Diego.

Atletico Madrid a început competiţia cu un tur înaintea rivalei de miercuri. În turul 3 preliminar, madrilenii au trecut de norvegienii de la Stromsgodset, scoruri 2-1 acasă şi 2-0, iar în play-off au eliminat pe Vitoria Guimaraes, după 2-0 acasa şi 4-0. În Grupa I, Atletico Madrid a câştigat de două ori cu Celtic Glasgow, scoruri 2-0 acasă şi 1-0, a remizat la Rennes, scor 1-1, şi i-a învins pe francezi acasă, scor 3-1, a pierdut la Udinese, scor 0-2, dar a câştigat meciul de pe teren propriu, cu scorul de 4-0.

În şaisprezecimile de finală, madrilenii au trecut de Lazio după două victorii, scoruri 3-1 în deplasare şi 1-0, în optimi s-au calificat în dauna turcilor de la Beşiktaş, după alte două victorii, 3-1 acasă şi 3-0, în sferturile de finală au eliminat echipa Hannover 96 cu două succese cu 2-1, iar în semifinale au câştigat meciurile cu Valencia, 4-2 acasă şi 1-0. Astfel, Atletico Madrid a câştigat toate meciurile disputate în fazele eliminatorii ale Ligii Europa şi au învins în toate partidele disputate din 20 octombrie 2001, după înfrângerea de la Udine.

Palmaresul lor în acest sezon al Ligii Europa este impresionant, 16 victorii, un egal şi o înfrângere, faţă de 9 victorii, 3 egaluri şi 3 înfrângeri în cazul celor de la Athletic Bilbao.

Cu o etapă înaintea încheierii sezonului în Spania, Atletico Madrid este situată pe locul 5 cu 53 de puncte, iar Athletic Bilbao ocupă locul 10, cu 49 de puncte.

Cele două echipe şi-au disputat partidele directe din această ediţie a campionatului. În tur, meci disputat pe San Mames, în etapa a X-a, Bilbao a câştigat cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Llorente (2) şi Toquero. În retur, formaţia din Madrid s-a impus pe Vicente Calderon, cu scorul de 2-1, prin golurile lui Radamel Falcao, in timp de pentru oaspeţi a înscris Javi Martinez.

În meciul de miercuri, de la ora 21.45, ar putea evolua următoarele echipe:

Athletic Bilbao: Gorka Iraizoz - Iraola, Javi Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe - Iturraspe, De Marcos, Ander Herrera - Susaeta, Llorente, Muniain. Antrenor: Marcelo Bielsa.

Atletico Madrid: Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis - Mario Suarez, Gabi - Arda Turan, Adrian Lopez, Diego - Falcao. Antrenor: Diego Simeone.

Arbitrul germanul Wolfgang Stark va conduce la centru finala Ligii Europa. Stark, în vârstă de 42 de ani, este arbitru FIFA din 1999 şi a condus trei meciuri la Cupa Mondială din 2010.

Stark va fi ajutat de asistenţii Jan-Hendrik Salver şi Mike Pickel şi de asistenţii suplimentari Florian Meyer şi Deniz Aytekin, toţi din Germania. Arbitru de rezervă pentru central va fi francezul Stephane Lannoy, în timp ce germanul Mark Borsch va fi rezervă pentru asistenţi.

Formaţia Athletic Bilbao va mai disputa o finală în acest sezon, pe cea a Cupei Spaniei, la 25 mai, cu FC Barcelona, pe stadionul adversarei de miercuri, Vicente Calderon.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici