Florin Bercean antrenorul lotului de judo, despre premierea sportivilor: Nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă

Antrenorul lotului olimpic feminin de judo, Florin Bercean, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, după ce Guvernul a suplimentat numai premiile acordate echipei feminine de handbal că "nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă".

250 afișări
Imaginea articolului Florin Bercean antrenorul lotului de judo, despre premierea sportivilor: Nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă

Florin Bercean antrenorul lotului de judo, despre premierea sportivilor: Nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Eu sunt obişnuit ca la Preşedinţie sau la Guvern să fie primiţi anumiţi sportivi, de parcă ar fi din altă ţară. Nu e prima dată când se întâmplă. Am mai văzut astfel de lucruri, doar unele delegaţii erau primite, e vorba de preferinţa celor care ne conduc, iar pe mine nu mă surprinde. Dar, e incorect să le dai unora mai mult ca premii decât prevede legea. Fetele de la judo (Andreea Chiţu şi Corina Căprioriu - n.r.) sunt vicecampioane mondiale în 2015 şi au primit 37.000 de lei, sumă deja dublată, iar fetele de la handbal au primit 60.000 de lei pentru medalie de bronz. De ce? Sună urât ce spun, pentru că am ţinut cu ele la fiecare meci şi m-am bucurat mult pentru medalia lor, dar cred că decizia sportivilor de a protesta pentru sumele de premiere e corectă şi nu se îndreaptă împotriva handbalistelor, ci a procedurilor. Trebuie să înţeleagă toată ţara, inclusiv Guvernul, că valoarea este aceeaşi şi trebuie recompensată la fel. Eu cred că şi un copil olimpic la matematică nu e corect să ia 1.000 de lei faţă de premiile unui sportiv, sau un copil talentat la pian, de ce să ia mai puţin ca fetele de la judo, de exemplu? Nu reprezintă tot România? Valoarea lor nu merită recompensată la fel?", a declarat Florin Bercean, pentru MEDIAFAX.

El se declară optimist în privinţa "unei rezolvări corecte" a premierilor sportivilor în viitor.

"Eu sunt optimist de felul meu. Nu ştiu dacă retroactiv se mai poate face ceva, dar cred în conducerea ţării şi în decizii corecte de acum înainte. Cred că se poate rezolva ca toţi să aibă parte de aceleaşi recompense şi onoruri. Până la urmă, nu poţi fi pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. Iar de data asta, copiii ăştia (sportivii care protestează- n.r.) au dreptate", a mai spus Bercean.

Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, nu a dorit să comenteze situaţia, declarând, pentru MEDIAFAX, că forul pe care îl conduce respectă deciziile Ministerului Tineretului şi Sportului, ale Guvernului, căruia îi mulţumeşte pentru premierea naţionalei feminine, adăugând că "înaintea oricăror acţiuni trebuie respectate normele legale ale statului român".

De asemenea, contactată de MEDIAFAX, secretarul de stat Carmen Tocală a precizat că se lucrează la "o situaţie" din care să reiasă ce sume au primit exact în 2015 toţi sportivii medaliaţi mondial, în condiţiile în care aceştia primesc suplimentări legale de sume şi din partea cluburilor de la care provin.

Guvernul Cioloş a premiat, săptămâna trecută, jucătoarele naţionalei de handbal cu câte 60.000 de lei pentru medalia de bronz cucerită la Campionatul Mondial din Danemarca, faţă de 14.800 de lei cât prevede legea pentru o medalie de bronz mondială, suma putând fi dublată, tot conform normelor legale în vigoare. Premiul acordat fiecărei handbaliste a fost suplimentat însă printr-o decizie a Executivului.

Măsura luată de Guvern a fost "amendată" de mai mulţi sportivi din ramuri individuale, care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi care au fost premiaţi cu sume mai mici.

Astfel, într-o campanie declanşată zilele trecute pe Facebook de Corina Drăgulescu, soţia gimnastului Marian Drăgulescu, se cer drepturi egale la premieri pentru sportivii medaliaţi mondial în 2015, dar şi sprijinul echipei naţionale de handbal feminin în acest demers.

"În semn de solidaritate cerem suportul şi echipei feminine de handbal care a câştigat bronzul în Danemarca! Bravo tuturor!", se arată într-un mesaj postat, duminică, pe pagina Corinei Drăgulescu.

Într-un interviu acordat cotidianului Adevărul, Marian Drăgulescu a afirmat că a fost premiat cu 37.000 de lei (n.r. - acesta fiind premiu dublat), conform legii sportului, pentru argintul mondial.

Sportivii care au cucerit medalii mondiale în 2015 şi s-au alăturat demersului lui Marian Drăgulescu sunt Corina Căprioriu şi Andreea Chiţu (judo, medalii de argint), Larisa Iordache (gimnastică, bronz), Tiberiu Dolniceanu (scrimă, bronz) şi componentele echipei feminine de spadă - Ana Maria Brânză, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu (argint).

"Eu vreau să le felicit pe fete pentru performanţa reuşită, pentru medalia de bronz de la Campionatul Mondial. Nu ele au generat reacţia mea, nu au nicio vină. Vreau să salut iniţiativa Guvernului de a suplimenta premiile, dar să nu uite că mai sunt şi alţi sportivi care au venit cu medalii de la Campionaele Mondiale în 2015. Noi nu am avut parte nici măcar de o primire oficială: nici la aeroport, nici la Guvern. Şi nu e nici prima medalie pentru mine sau pentru Larisa Iordache, pentru a mă limita doar la exemplele din gimnastică. Nu suntem la prima ispravă, nu e o întâmplare. Noi suntem ignoraţi, nu ne bagă nimeni în seamă, nu dă nimeni doi bani pe noi. Nouă nu ni s-au suplimentat premierile şi când am venit de la Campionatul Mondial nu am avut parte de vreo primire oficială la Guvern. Nu e vorba numai de bani, cât de principiu, pentru că toţi am muncit şi am adus medalii de la mondiale", a declarat Marian Drăgulescu, pentru Prosport.

Drăgulescu a mai afirmat că după ce va reveni din vacanţă se va duce în faţa Guvernului pentru a protesta.

"Îmbrăcat în gimnast, voi sta acolo cu toate medaliile din carieră lângă mine. Să văd cine şi când mă va băga şi pe mine în seamă. E discriminare. Protestul meu vreau să-l fac pentru a fi auzit şi pentru a da şansa tuturor sportivilor să fie apreciaţi la adevărata lor valoare", a spus gimnastul.

La rândul său, judoka Andreea Chiţu a precizat, pentru sursa citată, că le felicită pe fetele de la handbal, dar i se pare incorect "ce se întâmplă". "În primul rând, felicitări fetelor de la handbal. Dar mi se pare incorect ce se întâmplă. Dacă s-a făcut o astfel de premiere, era firesc ca toţi să fim premiaţi în acelaşi mod. Noi nu renunţăm, vom face tot posibilul să ni se facă dreptate. Nu contează cine e la conducerea Guvernului. Şi dacă era Victor Ponta, şi dacă e domnul Cioloş... Important este că dacă ai dat un decret, ar trebui să fie acelaşi pentru toţi medaliaţii de la Mondiale. Îl vom susţine pe Marian Drăgulescu în demersul lui".

Şi Corina Căprioriu a făcut declaraţii pe această temă: "Eu sunt supărată pe cei din Guvern, care nu ne-au băgat şi pe noi în aceeaşi oală cu fetele de la handbal. Eu le susţin pe fetele de la handbal, ştiu cât de greu le-a fost până să obţină medalia. Dar în cazul nostru s-a făcut o mare nedreptate. Oricine lua această decizie, ar fi trebuit să cunoască şi rezultatele noastre. S-ar putea face şi pentru noi un efort, fiecare disciplină sportivă e grea".

Tiberiu Dolniceanu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de scrimă din acest an, a afirmat că s-a simţit ”un pic jignit” după demersul Guvernului şi cere să se procedeze la fel cu toţi sportivii.

"Mi-aş dori să avem aceeaşi premiere ca fetele de la handbal. La fel să se procedeze şi cu noi. M-am simţit un pic jignit. Noi câştigăm medalii an de an şi probabil că s-au plictisit de noi", a declarat Dolniceanu, pentru Prosport.

Potrivit normativelor legale în vigoare, medaliile obţinute la Campionate Mondiale sunt recompensate cu 27.800 lei (medalie de aur), 18.500 lei (argint) şi 14.800 (bronz), cu menţiunea că premiile pot fi dublate, tot conform legislaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici