Fostul stadion al lui Arsenal renaşte după metamorfozarea sa imobiliară

Stadionul Highbury, care a găzduit meciurile echipei Arsenal timp de 90 de ani, şi-a încheiat metamorfoza imobiliară după trei ani şi jumătate de la începerea lucrărilor, însă criza financiară a afectat vânzările de apartamente, astfel că proiectul a plecat la drum cu mici pierderi.

466 afișări
Imaginea articolului Fostul stadion al lui Arsenal renaşte după metamorfozarea sa imobiliară

Fostul stadion al lui Arsenal renaşte după metamorfozarea sa imobiliară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ultimul fluier final din data de 6 mai 2006, cele 38.000 de locuri ale stadionului Highbury au lăsat locul luxosului complex rezidenţial "Highbury Square", care numără 725 de apartamente - dintre care 70 locuinţe sociale - şi un parc care a păstrat amprenta exactă a fostei peluze.

"A rămas destul, suficient pentru a înţelege puţin istoria clubului. Revenind în acest loc, vedem că a existat un teren de fotbal", a declarat Arsene Wenger, antrenor al echipei Arsenal din 1996, cu ocazia inaugurării oficiale a complexului, care a avut loc în această săptămână, în prezenţa unor foşti şi actuali jucători, printre care Gael Clichy, George Graham, Martin Keown.

"Îmi dau seama cât de mult iubesc acest loc. Sunt puţin trist să văd că emoţiile pe care le-am cunoscut aici, nu se vor mai întoarce niciodată, dar sunt şi optimist, pentru că ştiu că există lucruri care vor aminti ceea ce a însemnat acest club aici", a mai spus Wenger.

Oficialii grupării Arsenal au dorit să păstreze simbolurile clubului în cadrul acestui complex rezidenţial, acestea putând fi regăsite pe două faţade art deco.

Totuşi, în faţa crizei financiare mondiale, aceste amintiri nu i-au ademenit pe investitori, iar vânzările au fost slabe. În luna februarie a anului trecut, clubul a recunoscut că vânzările de apartamente sunt sub aşteptări. "Vânzările apartamentelor de pe Highbyry sunt sub nivelul prevăzut iniţial. În consecinţă, probabil că vom avea nevoie să prelungim perioada creditului bancar contractat pentru proiectul Highbury, iar discuţiile cu băncile sunt în stadiu preliminar", au recunoscut atunci responsabilii clubului.

Aproximativ 10 la sută din numărul de apartamente, propuse spre vânzare la preţuri cuprinse între 275.543 de euro şi peste un milioa de euro, îşi caută cumpărători. În prezent sunt ocupate 300 de apartamente.

"Există nu puţine apartamente care nu au fost vândute, este adevărat. Mai întâi, pentru că suntem pe timp de criză. Dar eu cred că în curând vom avea veşti bune în acest sens", a mai spus antrenorul Arsene Wenger.

"Au existat progrese îmbucurătoare în ultimele săptămâni, chiar în ultimele luni. Vânzările progresează bine, iar proiectul are baze financiare sigure", a declarat directorul general al clubului Arsenal, Ivan Gazidis.

Declaraţii care par să aducă asigurări acţionarilor clubului Arsenal, ultimul mare club englez deţinut de britanici, că proiectul de construire a acestor apartamente în incinta vechiului stadion Highbury vor putea să conducă la acoperirea unui credit bancar de aproximativ 150 de milioane de euro, contractat pe 23 de ani, în vederea finanţării noii arene Emirates Stadium.

Îmbunăţirea recentă a situaţiei economice nu pare să fie singurul factor pentru reluarea vânzărilor de apartamente. Clubul Arsenal a fost constrâns să facă unele reduceri, pentru a-şi atrage clienţii.

"Cred că am făcut o afacere bună", a declarat Tim Collings, care a cumpărat un apartament în valoare de 500.000 de lire sterline, după ce a obţinut o reducere de 80.000 de lire sterline şi un loc de parcare gratuit (valoarea acestuia fiind de 37.000 de lire sterline). "Sunt destul de mulţumit de această afacere", a mai spus Collings.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici