Fotbalul românesc, sub lupa BBC: "Cluburile îngropate în datorii ţin jucătorii sclavi"

Fotbalul din România a ajuns iar în presa din Vest. Nu pentru vreo performanţă, însă, ci ca exemplu negativ, americanii de la BBC venind să studieze probleme financiare, şi nu numai, din fotbalul românesc

1171 afișări
Imaginea articolului Fotbalul românesc, sub lupa BBC: "Cluburile îngropate în datorii ţin jucătorii sclavi"

Fotbalul românesc, sub lupa BBC: "Cluburile îngropate în datorii ţin jucătorii sclavi" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Problemele clubului Metalul Reşiţa au făcut ţinta unui reportaj publicat de BBC, sub titlul ”Fotbalul românesc: cluburile îngropate în datorii ţin jucătorii sclavi”. Florin Aniţoiu, fotbalist care acum două zile a reuşit să devină liber de contract, a fost unul din jucătorii Metalului Reşiţa care, în toamnă, au boicotat meciul de ligă secundă cu Olimpia Satu Mare, din cauza restanţelor salariale. ”În fiecare noapte plâng şi dimineaţa mă antrenez singur. Nu văd cum această situaţie s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Nu pot continua în ritmul acesta. Am datorii de plătit şi până la urmă voi fi nevoit să-mi găsesc alt loc de muncă, să las fotbalul”, declarase Aniţoiu pentru BBC. Între timp, Aniţoiu a scăpat de calvarul Reşiţa şi s-a înţeles cu FCM Baia Mare.

În noiembrie, la meciul de la Satu Mare, jucătorii reşiţeni au desfăşurat un banner la mijlocul terenului, cu mesajul ”Fotbalşti 2015 = Sclavi”.

”Am vrut să atragem atenţia, să transmitem că nu se poate continua aşa”, a povestit Aniţoiu.

Situaţia cluburilor în insolvenţă a fost abordată şi de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, intervievat şi el de BBC. ”Sunt foarte îngrijorat că Federaţia nu poate face nimic pe termen scurt. Sunt nemulţumit că avem cluburi în insolvenţă, dar această situaţie s-a creat înainte de venirea mea. N-a existat o strategie pentru fotbal, dar alături de colegii mei am elaborat o strategie clară pentru a ajuta cluburile. Ştim care sunt paşii corecţi”, a spus Burleanu, acuzând ”greaua moştenire” lăsată de Mircea Sandu.

BBC pune, însă, în antiteză cu cluburile falimentare, care-şi tratează jucătorii ca pe sclavi, neplătindu-i cu lunile, exemplul lui Hagi, de la Viitorul.

”Există, bineînţeles, şi un mod diferit de a face lucrurile. La câteva ore est de Bucureşti, pe ţărmul Mării Negre, este oraşul Ovidiu. Este casa echipei FC Viitorul, club înfiinţat de cel mai mare fotbalist român, Gheorghe Hagi”, scrie BBC, care l-a intervievat şi pe ”Regele” fotbalului românesc.

”Mai întâi, trebuie să vă spun că eu nu am pierdut niciodată cu Anglia. Echipa aceea din anii 90 era grozavă. Eram tineri şi talentaţi. Statul investea în acea perioadă în sport, nu ca acum. Acum nu se mai investeşte în tineri”, acuză Hagi, care a explicat că visul său este să crească o nouă ”Generaţie de Aur” la Academia sa:

”Ar putea fi chiar mai buni decât am fost noi”.

Reportajul BBC nu este, însă, unul cu happy-end. ”În engleză, Viitorul înseamnă ”future”, dar în timp ce Ianis Hagi şi tinerii jucători de la clubul tatălui său îşi plănuiesc viitorul, Aniţoiu şi alte sute de jucători ca el rămân în uitare.

”Dacă nu eşti psihic pregătit, nu poţi trece prin asta”, susţine Aniţoiu. ”În fiecare zi mă încurajez, spunându-mi că lucrurile se vor remedia şi în final voi deveni un fotbalist mare”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici