Gigi Becali susţine că deţine palmaresul echipei Steaua

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că gruparea pe care o conduce este continuatoarea echipei care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, prezentând un stratut al AFC Steaua, în care se preciza că preia palmaresul revendicat acum de CSA Steaua.

363 afișări
Imaginea articolului Gigi Becali susţine că deţine palmaresul echipei Steaua

Gigi Becali susţine că deţine palmaresul echipei Steaua (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Cei de la armată spun că vor retrogradarea, echipa Steaua să nu mai fie înregistrată, că palmaresul face parte din patrimoniul CSA. Cel mai important lucru este palmaresul. Şi eu spun aşa, ăsta este un statut al Fotbal Club Steaua Bucureşti Asociaţie şi spune aşa «Asociaţie fără scop lucrativ, Asociaţie Fotbal Club Steaua Bucureşti continuă activitatea de performanţă a secţiei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua şi preia în întregime tradiţiile glorioase ale acesteia». Ce înseamnă tradiţiile glorioase? Tradiţie şi glorie, nu? Şi palmares, care toate au fost preluate. Mai este la ei? Mai este gloria la ei, palmaresul? Mai este la ei? Eu cred că este clar pentru toată lumea. Dacă tradiţia şi palmaresul sunt preluate, cum să rămână la ei?", a declarat Becali.

Finanţatorul echipei campioane consideră că palmaresul echipei nu a trecut la CSA Steaua odată cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la marca Steaua: "Tot în statut scrie că Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti are ca atribute de identificare insignă, steag şi imn propriu, aprobate de Adunarea Generală. Cu alte cuvinte mi-am înfiinţat o echipă de fotbal şi îmi fac emblema mea. Nu că sunt obligat să ţin emblema aia, că dacă nu, se desfiinţează Steaua. E clar ce scrie. Că am făcut-o pe aia, aşa a fost, dar puteam să fac şi X şi eram tot continutoarea. Ce reiese din asta? Că emblema nu atrage după ea tradiţia şi palmaresul, pentru că Înalta Curte de Casaţie nu a vorbit decât despre emblemă, nu puteau să spună decât despre cererea lor. Nu vorbeşte nimic despre celelalte lucruri, e minciuna lor. Asociaţia, prima care a preluat toate de la ei. Iar eu am preluat după aia, m-am subrogat şi am preluat tot de la asociaţie. Şi scrie acolo că pot să fac siglă proprie, imn propriu, ce vreau. Nu sunt obligat să ţin sigla aia, cu alte cuvinte nu atrage sigla şi palmaresul şi tradiţia. Asta e la mintea cocoşului, că sigle poţi schimba şapte. Chelsea a schimbat zece sigle până acum, asta ce înseamnă, că are zece palmaresuri?".

Şi în ceea ce priveşte numele Steaua, Becali a fost categoric, spunând că nu va renunţa la el. "Eu când am intrat în puşcărie avocaţii nu au ştiu să se apere. Eu le dădeam astea, adică statutul şi astea. Dar avocatul s-a apărat cu faptul că atunci când o societate preia tot patrimoniul unei societăţi atunci preia şi embleme. Dar ei au spus că nu s-a preluat tot patrimoniul, că patrimoniul este CSA. Dar sigla nu face parte din patrimoniu. Că ei zic că vor să o vândă. Dar cum să o vândă? Sigla nu face parte din patrimoniu, ei nu ştiu nici atâta lucru. Sigla nu are o valoare contabilă pe care poţi să o vinzi. Sigla o foloseşti. Dacă vreau o iau, dacă nu, îmi pun altceva. Sigla înseamnă reprezentare grafică, reprezentare comercială, păi eu la Registrul Comerţului sunt înregistrat ca Societate Comercială de judecători. Spun ei (n.r. - CSA şi MApN) să schimb numele, păi cum să schimb? Păi dacă judecătorul aşa a spus, cum să schimb? Spune Înalta Curte că eu trebuie să schimb numele? Spune doar că emblema aparţine CSA, atunci ia emblema", a mai spus finanţatorul stelist.

Gigi Becali a afirmat că odată cu preluarea clubului Steaua s-a obligat să achite şi datoriile pe care Clubul Sportiv al Armatei Steaua le avea către AVAB şi Bancorex: "Asociaţia Fotbal Club Steaua Bucureşti a făcut această convenţie în care se spune că preia datoria de la AVAB. de 21 de milioane, asta înseamnă cam 900.000 de euro. În statut se scrie asta. Scrie că se preia datoria Clubului Sportiv al Armatei Steaua către antreprenorul SC Tehnorob, de la Bancorex, tot ce ţine de Complexul Ghencea, în conformitate cu expertiza tehnică. Am luaty datoria pe care am plătit-o de la AVAB, am luat de la licitaţie toate datoriile pe care le avea la Bancorex, în ceea ce priveşte Tribuna Oficială. Am stins, m-am ţinut de cuvânt în tot ceea ce priveşte convenţia dintre Armată şi societatea mea. Eu m-am ţinut d ecuvânt cu toate. Este semnată de generali, de ministrul Babiuc. Eu am plătit nocturna. Conform înţelegerii, eu am făcut toate alea, pentru că, ei trebuiau să predea toată baza spre folosinţă, conform înţelegerii, cum scrie în actele astea. Eu am făcut numai asfalt de 3 milioane. Îmi era ruşine, că jucam în Liga Campionilor. Pentru ce am făcut asfalt? Ce eram nebun, să bag 3 milioane şi să-l folosesc un an? Am făcut gazon, am făcut teren sintentic de 800.000, am făcut tabelă de 800.000, pe care le-am lăsat acolo. Eu am investit câteva milioane de euro numai în infrastructura aia. Şi scrie că devin proprietatea statului. Păi devin propirietatea statului, dar eu le-am făcut cu gândul să mă folosesc eu de ele, nu cu gândul că ei sunt hoţi şi după ce le faci «Ia ieşi bă afară, acum. Acum pleci, nu mai vreau să te las, te-am păcălit, ţi-am luat banii. Acum te dau afară, pentru că sunt tare». Bine, mă, oi fi tu tare, dar nici eu nu sunt aşa moale."

La conferinţa de presă, Becali a prezentat şi o casetă video VHS, afirmând că există imagini cu membrii Adunării Generale a CSA Steaua, printre care şi actualul preşedinte, George Boroi, votând înfiinţarea societăţii pe acţiuni şi trecerea patrimoniului la entinatea nou-înfiinţată "Apoi am făcut acea Adunare Generală în care se spune aşa: «aprobarea în întregime şi detaliată a actului constitutiv a societăţii comerciale Fotbal Club Steaua Bucureşti SA». Acum este vorba despre această Steaua. În adunarea asta, Roşu, comandantul clubului, Boroi, care era vicepreşedinte, şi toată conducerea ridică mâna. Sunt filmaţi. Au ridicat mâna în unanimitate. Erau parcă 62 de membri care au aprobat în unanimitate. În unanimitate s-a aprobat FC Steaua Bucureşti SA, după care se spune că Societatea Comercială Fotbal Club SA va prelua fără nicio altă formalitate locul din Divizia A, subrogându-se în toate drepturile asociaţiei. Obţinând certificat sportiv, pe care l-am obţinut. Astea toate s-au făcut cu instanţă judecătorească, nu le-am făcut eu. Boroi ăla a ridicat mâna (n.r. - În Adunarea Generală) şi după aia a zis că nu mai e aşa, nu vreau aşa. Astea sunt semnate de zece generali şi de miniştri şi după doi ani au zis că nu mai e valabil. Păi atunci să îmi daţi banii pe investiţii. Păi ei unde să joace fotbal dacă îşi fac echipă în Divizia D? Le iau nocturna eu, le iau tabela, toată tribuna oficială o demontez, le iau lifturile pe care le-am plătit eu, luminile, sistemele de siguranţă, toate le iau eu. Am făcut cabinele de jucători, scaunele tot eu, voi unde să jucaţi? Ei nu au decât nişte scări de beton şi nişte terenuri pe care le-am făcut eu. Şi ei acum zic că toate sunt ale lor. Eu le-am făcut să le folosesc eu, nu ca să mă daţi afară.

Becali a acuzat conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua că doreşte desfiinţarea echipei sale, dar a precizat însă că responsabili nu sunt conducătorii Ministerului Apărării Naţionale. "Ei vor ca Steaua să nu mai fie nici în Liga I, nici la UEFA, nici la LPF, nici la FRF. Păi e posibil? Unde sunt factorii de decizie din ţara asta care să zică: «Bă, tu eşti un avocăţel, vezi-ţi de treaba ta, că nu îţi baţi joc de Steaua». Dar nimeni nu zice nimic în ţara asta. Crezi că există acolo un factor de decizie? Ei sunt bărbaţi adevăraţi care să zică să negociem, să zică «astea sunt oile mele, 2.000 costă perechea, ia-le, pleacă cu oile şi îmi dai banii»? Dar există la ei aşa ceva? Nu. Ei vorbesc, bla-bla-bla. Dar ia asumă-ţi, bă, răspunderea. Să vedem dacă o să facă. Dar nu o să facă. Nu vor să ia (n.r. - echipa). Ei vor să distrugă. Ei nu pot să aibă echipă, nu se vede răutatea lor? Ei nu pot să aibă echipa lor, dar nici Becali să nu aibă, că nu vor ei. Dar aici e lipsă de autoritate, e lipsă de bărbăţie. E cum e la noi în ţară, fiecare face cum vrea. Cum să facă un avocat, să îşi bată joc un avocat? Că eu m-am interesat şi nu e niciun fel de duşmănie (n.r. - din partea MApN). Nici Gabi Oprea nu are nicio treabă. Că dacă era ceva de Gabi Oprea îmi spunea Iordănescu. Dar Iordănescu şi-a făcut cruce şi mi-a zis: «Bă, Oprea nu are nimic cu astea». Deci e numai răutatea ăluia (n.r. - juristul Florin Talpan) şi ciudăţenia ălora din club (n.r. - CSA Steaua), care zic că poate îl păcălesc pe Becali, să mai ia nişte bani de la Becali. Dar de unde să dea Becali?", a mai spus Becali.

Finanţatorul echipei Steaua susţine că s-a gândit să renunţe la fotbal, însă a fost sfătuit de duhovnicul său să continue: "Am avut nişte gânduri în puşcărie şi am vorbit cu anumiţi duhovnici de la Muntele Athos care mi-au spus: «Fotbalul este închinare la Iuda». Am avut tot timpul un gând să termin cu fotbalul şi să nu mai fac păcatul ăsta. Am fost la un înalt ierarh, la un episcop, poate al doilea mare episcop al României, la Teofan, şi am cerut binecuvântarea. Şi mi-a zis: «Îţi dau eu binecuvântarea să faci asta (n.r. - fotbal). Că se refulează tinerii în activitatea asta sportivă şi nu mai fac droguri, beţii, nu cutare şi altele». De aia am şi continuat cu fotbalul pentru că am luat binecuvântare de la Teofan. Alt sport nu mă interesează, fotbalul este ceva frumos care îmi şi place. Nu sunt şi disperat după el, că la alte meciuri nu mă uit. Eu nu mă uit decât la Steaua. Steaua şi atât".

CSA Steaua şi FC Steaua, clubul de fotbal finanţat de Gigi Becali, se află de mai mult timp în conflict după ce gruparea Armatei a obţinut în instanţă anularea mărcii înregistrate de echipa din Liga I. În urma acestui conflict, contractul dintre FC Steaua şi CSA privind dreptul clubului de fotbal de a folosi terenurile din Complexul din Bulverdul Ghencea nu a mai fost prelungit după expirarea, în această vară, a ultimei înţelegeri.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti a redeschis, de curând, Centrul de Fotbal pentru copii şi juniori, echipele pe grupe de vârstă urmând să fie înscrise în Campionatul Municiupiului Bucureşti. De asemenea, oficialii CSA au anunţat că doresc înfiinţarea unei echipe de seniori în cadrul clubului militar, care să fie înscrisă în Liga a IV-a.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici